marți, 8 aprilie 2014

Impletituri cu aroma de lamaie

Aveti nevoie de:

1 kg faina alba
un cub mic drojdie
o lingurita sare
o lamaie
2 galbenuse
4 lg zahar

Pentru uns :
4 lg miere
100 gr zahar pudra

ulei pentru prajit

Se amesteca faina cu drojdia inmuiata inainte in apa calduta ,sarea ,galbenusele,zaharul si coaja rasa de lamaie. Se adauga apa calduta si se framanta pana se obtine un aluat potrivit.Se lasa la dospit o ora si jumatate in loc caldut .Se ia cu o lingura din aluat mici bucati si se fac forme impletite.Se pun intr-o tava pe hartie de copt si se mai lasa 30 minute sa creasca.
Se prajesc in ulei incins pe ambele parti pana se rumenesc ,se scot pe prosoape de hartie ca sa absoarba surplusul de ulei  pe urma se ung cu miere (incalzita inainte pe abur)si zahar pudra,Sunt aromate si delicioase.



Pofta buna  si spor la gatit



Ciorba de ardei umpluti

Aveti nevoie de :

10-12 ardei (eu am avut la borcan)
300 gr carne tocata
un pahar orez
patrunjel verde
4 morcovi
un pastarnac
un ou
o ceapa mare
o sticla bulion sau o conserva  pasta de tomate
o lingura Maggi legume  si piper
2 lg faina alba


Ardeii se pun la desarat(daca folositi ardei verde se curata si se spala).Carnea tocata se amesteca cu orezul spalat inainte in mai multe ape,se condimenteaza cu piper si Maggi secretul gustului  ,oul batut bine ,apoi se umplu ardeii .Se curata morcovii si pastarnacul  si se taie rondele .Ardeii umpluti se dau prin faina ca sa nu se imprastie in timpul fierberii (doar partea de sus ca sa faca o crusta in timp ce fierb).
Se pune apa la fiert ,se adauga ardeii ,morcovii si ceapa taiata in doua.
Se lasa la fiert aproximativ o ora  la foc potrivit(se verifica  dupa o ora un ardei daca e fiert orezul si carnea), in caz contrar se mai lasa 30 de minute ,se mai poate adauga Maggi  in functie de preferinte apoi se taie patrunjel verde deasupra si se adauga bulion sau pasta de tomate dupa gust.









Pofta buna  si spor la gatit

luni, 7 aprilie 2014

Ou de strut

Aveti nevoie de :

5 oua
150 sunca
patrunjel verde
sare si piper

Galbenusele se amesteca cu sunca taiata bucati mici ,se condimenteaza cu sare si piper apoi se adauga patrunjel verde.Se pune aceasta compozitie intr-o punga sau sul daca aveti ,se leaga cu ata  bine la capete sau daca folositi punga se leaga bine ca sa nu ramaneti fara compozitie .Se pune in apa care fierbe cam 20 minute pana se prinde compozitia bine .Se intoarce pe toate partile ca sa se fiarba bine .
Se lasa sa se raceasca apoi se scoate ata si punga ,se pune in alta punga (sau sul mai mare ) si se adauga albusele nebatute.Se pune din nou la fiert cam 10-15  minute ,intorcandu-se din nou sa cuprinda albusele toata rulada ,se vede cand albusele sunt fierte pe langa rulou.Se lasa sa se raceasca complet apoi se taie felii.
Are un aspect deosebit si foarte gustos acest preparat .



Pofta buna si spor la gatit


Rulouri din clatite umplute cu carnati si varza

Aveti nevoie de:

500 gr faina alba
2 oua
sare
un varf cutit praf de copt
apa cat cuprinde


Din aceste ingrediente se face un aluat  moale ca si pentru clatite.Se fac clatite  in tigaie mare ,se lasa deoparte.

Umplutura :

o varza verde  potrivita
2-3 bucati carnati
sare si piper


Pentru pane aveti nevoie de:

3 oua ,3 lg faina alba ,sare si piper,ulei pentru prajit


Se taie carnatii bucati mici  si se prajesc putin ,varza se taie fideluta si se caleste ,se condimenteaza cu sare si piper apoi se amesteca cu carnatii .

Se  ia cate o clatita ,se pune o lingura din amestecul  de varza si carnati ,se ruleaza ca si sarmalele apoi se dau prin faina si ou si se prajesc cateva minute .
Arata foarte bine si au gust minunat.




Pofta buna si spor la gatit

Bombe cu visine

Aveti nevoie de:

1 pachet de unt
1 cana zahar
2 cani apa
2 linguri cacao
500 g biscuiti
esenta de rom o sticluta
visine din visinata (fara samburi )
100 gr nuca de cocos
50 gr zahar si 50 gr nuca macinata

Intr-o cratita punem apa si zaharul si o punem pe foc. Amestecam sa se topeasca zaharul si lasam sa fiarba 3 minute.Apoi adaugam cele 2 linguri de cacao si lasam sa mai fiarba inca 3 minute,Dupa aceea punem untul taiat in mai multe bucati ca sa se topeasca mai repede Apoi punem si putina esenta de rom pentru gust.Dupa ce s-a topit untul  se pun biscuitii macinati in prealabil si se amesteca bine. Se ia cratita de pe foc apoi din compozitia rezultata se fac bombele, care au forme de sfere micute ,se pune cate o visina in mijloc(fara sambure ) si se dau prin nuca de cocos apoi se pun la rece!

Practic reteta e aproape la fel ca si la salamul de biscuiti doar se adauga visinele si au alt gust minunat de altfel





O parte le-am dat prin nuca de cocos iar cealalta parte prin nuca macinata si zahar
Pofta buna si spor la gatit

Fasole boabe scazuta cu carnati afumati

Aveti nevoie de:

350 gr fasole boabe
4 fire ceapa verde(sau o ceapa alba mare)
Maggi (eu am pus cub de gaina ca e mai aromata mancarea )
4  foi de dafin
2 bucati carnati afumati
5 catei de usturoi
un ardei rosu
o lg boia dulce(sau picanta daca va place)
piper si sare (daca mai este nevoie) dupa gust
2-3 lg ulei pentru prajit
patrunjel verde



Fasolea boabe se spala bine in mai multe ape ,se pune la fiert in apa cu putina sare.
Ceapa se curata si se taie marunt,se caleste in putin ulei ,se adauga usturoiul pisat ,foile de dafin ,boiaua ,Maggi 2 cubulete,carnatii taiati felii si la urma fasolea .Se adauga cam o cana si jumatate din apa in care a fiert fasolea ,se mai lasa pe foc cam 10 minute  ,piper  si patrunjel verde tocat marunt ,apoi se poate servi .






Pofta buna si spor la gatit

Mucenici moldovenesti

Aveti nevoie de:


600 gr faina
un cub mic drojdie
125 ml lapte caldut
125 ml apa
6 lg zahar
1 ou
100 gr unt
o lingurita sare
coaja rasa de lamaie 

Pentru uns mucenicii inainte de ai introduce la cuptor  aveti nevoie de un pahar mic lapte si un galbenus de ou

Pentru uns dupa ce ii scoateti de la cuptor aveti nevoie de miere si nuca macinata

Se amesteca ingredientele de mai sus ,sa va iasa o coca nu foarte tare si se lasa la dospit cam o ora si jumatate.Se iau bucatele din aluat si se fac in forme de 8 ,se pun in tava la o distanta de 2 cm unul de celalalt ,se ung cu ou si lapte si se mai lasa la crescut 30 min.
Se dau la cuptor aproximativ 25 de minute pana se rumenesc si capata o culoare frumoasa .Se scot si se ung cu miere apoi se dau prin nuca .Sunt foarte buni si aromati.





Eu am facut si rotunzi .
Pofta buna si spor la gatit