miercuri, 3 iunie 2020

Sirop de soc (pentru iarna )

Este anotimpul florilor de soc si pe langa bine cunoscuta socata dulce si aromata ma gandeam sa fac si un sirop de soc pentru zilele reci de iarna ,asa ca am facut si acum va las si reteta scrisa ,poate o faceti si voi










1 kg flori de soc
2 kg zahar
2 L apa
o lamaie mare sau 2 mai mici (fara coaja alba ca e amara )
2 plicuri sare de lamaie
Daca vreti sa puneti si conservant o puteti face eu am ales sa nu pun .




Florile de soc se spala bine in mai multe ape ,se lasa deoparte .Apa cu zaharul si sarea de lamaie se pun pe foc si se lasa doar cat sa se topeasca zaharul.Se ia si se adauga lamaile curatate de coaja alba ,taiate felii .Se pune aceasta apa cu zahar peste florile de soc ,un capac deasupra si se lasa la frigider 2 zile ,se amesteca din cand in cand .Se strecoara prin tifon si se pune in sticle ,inchise bine si in camara pe un raft aranjate frumos .


Spor sa aveti !!!

Dulceata de bujori

Am auzit de multe ori ca se face dulceata din ...bujori ...se spunea ca este asemanatoare cu dulceata de trandafiri ...nu stiu de ce nu am facut pana acum dar cum in aceasta perioada am stat mai mult la tara si avand in curte multi bujori rosii ,roz si albi ,parfumati si superbi am decis sa incerc si eu si pot spune ca a iesit o minunatie de dulceata fina si numai buna de servit musafirii la final de saptamana sau de ce nu ...de sarbatori ,nu e greu de facut doar trebuie sa urmati toti pasii corect pentru a iesi ceva bun ,fin ,dulce si aromat .










Am facut o portie de dulceata si am avut nevoie de:


300 gr petale frumoase de bujori
2 pliculete sare de lamaie
1 kg zahar
1 L apa
1 lamaie mare

Petalele de bujori se spala  in mai multe ape ,apoi se scurge bine de toata apa ,se adauga sarea de lamaie si se freaca usor petalele ,se lasa la rece minim 2 ore .Se pune apa si zaharul si se pune pe foc potrivit si se fierbe in jur de 2 ore (aproximativ ) ,se lasa sa scada bine ,se adauga si lamaia taiata felii (fara partea alba care este amara ) cand dulceata este aproape gata ne uitam dupa petalele care sunt moi .Se strecoara sa ramana dulceata curata si sa aiba o culoare spre rosu si se pune in borcane .Eu nu am mai adaugat nimic altceva .Se lasa sa faca o crusta deasupra apoi se pun capacele ,se inchid bine ,se eticheteaza si se pun frumos pe raft in camara .


Spor sa aveti !!!