miercuri, 24 iunie 2020

Lipii pufoase cu branza de burduf

Avand pofta de lipii cu branza am inventat o noua reteta ,aceste lipii raman si a doua zi moi si pufoase ,doar incalzite putin si parca sunt facute atunci .
Eu am framantat  aluat mai mult si doar 10 lipii am facut iar restul l-am pus la gheata ,cand aveti pofta doar scoateti aluatul ,il lasati la temperatura camerei si faceti din nou aceste lipii delicioase .Se pot umple cu ce doriti ,noua ne plac tare mult cu branza de burduf .Se pot umple cu branza dulce ,telemea ,sunca si cascaval .etc




800 gr faina
3 lg smantana
2 lg ulei
1/2 l-ta sare
1 l-ta zahar
un cub mic drojdie
apa calduta  (cam 2 cani )

Se dizolva drojdia intr-o cana de apa calda ,se pune jumatate din faina intr-un castron ,se adauga zaharul ,sarea ,uleiul si smantana ,se amesteca bine toate si dupa ce se adauga restul de apa calda se pune faina cate putin pana va iese un aluat moale ca de cozonac.Se lasa la dospit cam 30 de minute .Se ia cate o bucata mica din aluat ,se intinde ,se pune in mijloc branza si se impatura .Cu un sucitor se intinde usor sa fie ca o placinta subtire .Se coc in tigaie cu capac .Se intorc de cateva ori pana se prajeste bine lipia .Nu este nevoie de ulei in tigaie deloc .Sunt moi ,pufoase si delicioase .

Pofta buna si spor la gatit !

Tort de vara racoros cu lamaie

In ultima perioada nu prea am facut tort cu crema si ieri am spus ca era cazul sa mai inventez ceva asa ca am inceput ceva si a iesit ..altceva :)) dar finalul merita mai ales ca nu a mai ramas decat putin din tort sa fac si cateva poze :))


Am inceput cu piscoturi pentru fetita mea si apoi am zis sa fac si un tort rece asa ca de vara daca tot am din ce .






Cam 10 bucati piscoturi
un plic crema de lamaie Dr Oetker
3 l-te gelatina
200 gr smantana fermentata
coaja rasa de lamaie
3 lg dulceata de stafide
un plic budinca vanilie
500 ml suc de portocale





Am ales o forma detasabila de tort ,am pus o parte din piscoturi pe fundul tavii.Crema am pregatit-o cum scrie pe ambalaj si am adaugat la urma smantana ,am mixat-o cateva minute si la final coaja rasa de lamaie si gelatina inmuiata bine in putina apa calda .Se amesteca din nou cateva minute pentru a se omogeniza gelatina si am adaugat crema peste piscoturi .Se lasa la rece cam 30 minute .Se prepara budinca cu suc ,se lasa deoparte .Se ia tortul de la rece ,se pune din nou un rand de piscoturi ,dulceata deasupra si budinca la final .Se lasa la rece in forma pana a doua zi .
Eu nu am mai avut rabdare si am taiat-o sa vad cum a iesit  :)) E un tort care se face destul de repede iar combinatia dintre dulce ,acrisor este una foarte reusita .

P.S Pentru cei care se intreaba cum este dulceata de stafide ,sa stiti ca exista pom fructifer numit Stafid :) Va las si o poza ca sa vedeti cum sunt ...eu va zic sincer ca minunate



Pofta buna si spor va doresc !