vineri, 29 iulie 2016

Tort cu piscoturi si crema caramel

Aveti nevoie de :

Piscoturi de casa (sau cumparate )
Un plic crema caramel Dr Oetker
4  l-te gelatina
300  ml frisca
un plic stafide
2 st esenta de rom
o nectarina pentru decor
o ceasca cafea
4 lg zahar








Crema se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj ,frisca se bate bine apoi se amesteca cu crema ,la final o sticluta esenta de rom si gelatina inmuiata bine in putina apa calduta si stafidele .


Se ia o forma rotunda ,se inmoaie piscoturile in apa cu cafea ,esenta de rom si  zahar (nu foarte mult ca se inmoaie mai ales cele de casa ) si se pun imprejurul formei ,se pune un rand de piscoturi si pe fundul formei ,se pune jumatate din compozitia de crema ,din nou un rand de piscoturi si restul de crema .Deasupra se orneaza cu felii de nectarina ,se da la rece cateva ore apoi se scoate din forma si se poate servi .Un desert rapid si racoros de vara ..dar mai ales delicios si aromat .


Pofta buna si spor la gatit

Prajitura cu crema engleza si sos caramel

Azi am avut pofta de ceva dulce si am vrut initial sa fac ceva cu nuca multa (ca am destula ) ..dar ...m-am razgandit si am inventat o noua reteta ..combinatii reusite si de data aceasta :))

Aveti nevoie  de :

6 oua
6 lg zahar
4 lg faina
2 lg cacao
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare









Se separa ouale.Se bat bine albusurile cu zaharul ,se adauga galbenusurile ,sarea si praful de copt ,la urma faina amestecata inainte cu cacaua.Se pune blatul intr-o tava dreptunghiulara si se da la copt aproximativ 35-40 de minute .Se lasa sa se raceasca complet apoi se taie blatul in 3 foi egale .


Crema engleza :

4 galbenusuri
7 lg zahar
400 ml lapte
un pachet unt
2 lg amidon
3 lingurite gelatina
o st esenta de vanilie


Se amesteca galbenusurile  cu zaharul ,se adauga amidonul ,laptele si esenta de vanilie .Se pun pe foc (la foc mic ) si se amesteca continuu pana ce se ingroasa compozitia .Se lasa putin sa se raceasca apoi se adauga untul cate putin .Gelatina se incalzeste putin in apa calduta si se adauga la crema .Toata crema se mixeaza cateva minute .


Sos caramel:
5 lg zahar
50 gr unt
un pahar mic frisca

Se caramelizeaza zaharul ,se adauga frisca  si la urma untul ,va iese un sos delicios ,nu foarte gros


Aranjare :
 In tava in care a copt blatul se pune folie apoi foaie (se insiropeaza fiecare cu suc natural ),crema ,foaie ,crema ,foaie .Se acopera cu folia se apasa putin si se lasa la rece cateva ore .Se rastoarna si se pune deasupra sosul caramel facut intre timp .Decor bomboane colorate .Este atat de moale si pufoasa ca se topeste in gura ,se face si destul de repede ,va recomand si voua aceasta noua reteta inventata .

Pofta buna si spor la gatit