luni, 28 octombrie 2019

Tort caramel

Se pare ca mereu fac ceva dulce dar nu reusesc sa le si postez ,acum am putin timp si profit de asta sa scriu si aceasta reteta delicioasa :)







Blat

5 oua
5 lg zahar
5 lg faina
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
2 pliculete zahar vanilat


Se separa ouale.Se bat albusurile bine ,se adauga zaharul ,sarea si praful de copt ,la urma galbenusurile si faina .Se pregateste o forma de tort cu hartie de copt (sau unt si faina ) si se toarna blatul in ea .Se da la copt 20-25 minute la 150 grade .

Crema :

100 gr zahar se caramelizeaza si se amesteca cu 100 ml frisca lichida .

Separat se amesteca :
150 gr zahar
30 gr amidon
esenta vanilie
250 ml lapte 
Se fierb pana la topirea completa a zaharului.
Se amesteca toate si apoi se mixeaza cu un pachet de unt .
3 lingurite gelatina cu putina apa calduta la final .Mixati bine chiar daca compozitia vi se pare ca e moale e in regula asa si trebuie sa iasa .,cateva bucatele de nectarine sau piersici ii da un gust mai deosebit cremei.

Se taie blatul in doua parti egale ,se pune prima parte inapoi in forma de copt ,se pune crema si foaia a doua .Se pune o greutate peste forma de tort ca sa nu curga crema pana se intareste putin .Deasupra se orneaza cu frisca .


Pofta buna si spor la gatit!