sâmbătă, 2 noiembrie 2019

Albinita

Chiar daca am facut-o de cateva ori acesta reteta nu pot spune ca am fost foarte multumita ,ori imi ieseau foile mai deschise la culoare ,sau reteta era gresita din start ..si am tot facut diverse combinatii pana mi-a iesit exact asa cum imi doream azi si acum am decis sa o si scriu (pana acum am spus ca nu postez pana nu iese asa cum vreau si ii cunosc gustul )


















Pentru 4 foi aveti nevoie de:

450 gr faina alba (plus inca 50 gr pentru intins foile)
200 gr miere
1 l-ta bicarbonat
100 gr unt
2 lg lapte
2 plicuri zahar vanilat
un varf cutit sare
un ou


Mierea ,zaharul vanilat ,laptele si untul se pun intr-o cratita la foc mis si se amesteca pana ce da in clocot,se lasa macar 3-4 minute amestecand continuu ,se lasa deoparte putin sa se raceasca .
Faina se amesteca cu sarea si bicarbonatul ,la urma oul batut si cand mierea se mai domoleste putin se adauga la faina .Se amesteca usor cu telul la inceput apoi se pune pe masa de lucru si se framanta pana ce sunt toate incorporate.Se face un sul mai lung si se taie in 4 parti egale.Fiecare foaie se intinde pe hartie de copt si apoi se inteapa cat mai des cu o furculita .,Se da la cuptor la 160 grade in jur de 8-10 minute ,atentie ..sa nu se arda ,doar sa prinda o culoare frumoasa maronie.


Crema :

500 ml lapte
150 gr gris
150 gr zahar
vanilie
un pachet unt (200 gr )

un borcan gem de prune mai tare


Se pun intr-o cratita la foc mic  grisul ,laptele ,vanilia si zaharul si se amesteca continuu.Cand se ingroasa compozitia ,se lasa putin apoi se adauga un pachet de unt .Se asambleaza foile asa :

prima foaie ,jumatate de crema .a doua foaie ,gem ,a treia foaie ,cealalta jumatate de crema si ultima foaie.Se pune deasupra o planseta si greutate.Se serveste a doua zi pudrata frumos cu zahar .


Pofta buna si spor la gatit !