duminică, 18 octombrie 2015

Sos cu ardei copti

Aveti nevoie de :

4 lg maioneza (eu am facut de casa ,iar reteta o gasiti aici
http://bucatarialuialy.blogspot.ro/2015/08/vid-20150810-103738.html
2 lg ketchup dulce
4-5 ardei copti
1/2 ceapa rosie
sare dupa gust






Maioneza si ceapa rosie taiata in bucati mici se fac cu blenderul ,se adauga ketchup si ardeii copti (se desfac si se adauga doar ardeii fara mijloc si samburi ) se fac pasta fina ,se sareaza dupa gust apoi se poate servi la diferite preparate din carne ,e un sos tare bun si se face repede

Pofta buna si spor la gatit

sâmbătă, 17 octombrie 2015

Briose cu afine si aroma de portocala

Aveti nevoie de:

150 gr unt
4 oua
150 gr zahar
2 plicuri  zahar vanilat + esenta de vanilie
un praf de copt
un varf cutit sare
4 lg ulei
250 gr faina
un pahar  de afine
putina coaja rasa de portocala
pentru decor zahar pudra








Se freaca spuma untul cu zaharul ,se adauga zaharul vanilat ,praful de copt si sarea .Pe rand se pune cate un ou intreg si se mixeaza in continuare ,se pune si uleiul iar la final coaja rasa de portocala si faina .Se pregatesc formele de briose ,se ung cu ulei si se tapeteaza cu faina .Se ia cu o lingura si se pun in forme pana la baza .Din compozitia de mai sus va ies 18 bucati de briose .
Afinele se dau prin faina si se pun deasupra apasand usor sa intre in aluat .Se dau la cuptor aproximativ 35 de minute .
Se pudreaza cu zahar .Este o reteta noua care e tare simplu de realizat iar briosele raman pufoase si aromate si dupa doua zile .

Pofta buna si spor la gatit

joi, 15 octombrie 2015

Chiftelute umplute cu ciuperci si cascaval

Pentru aluat aveti nevoie de:

4 cartofi mari
un ou
5 lg faina
sare si piper dupa gust

Cartofii se spala bine ,apoi se pun in apa la fiert .Se racesc ,se curata de coaja si se razuiesc .Se condimenteaza cu sare si piper ,se adauga oul .La final faina .Va iese un aluat potrivit.

Umplutura :

200 gr ciuperci (eu am avut de la tara )
200 gr cascaval
putina sare si piper

Ulei pentru prajit







Ciupercile se taie cat mai marunt (ale mele erau calite deja ,dar aceastea se calesc in foarte putin ulei ) cascavalul se razuieste si se amesteca cu ciupercile ,se condimenteaza cu sare si piper

Se ia cate o bucata din aluat ,se intinde cu mana in palma se pune o lingurita de umplutura ,se dau forme de chiftelute care se coc in ulei incins pe toate partile .
Se servesc atat calde cat si reci

Pofta buna si spor la gatit

miercuri, 14 octombrie 2015

Ciorba cu legume ,bors si taitei

Aveti nevoie de:

o varza mica
un gogosar verde
un plic Maggi Fidelicios
un plic Maggi bors cu leustean
costita afumata
putin piper si patrunjel verde
un morcov
o ceapa







Se pune costita la fiert ,se adauga morcovul taiat bucati mici ,gogosarul feliat,ceapa taiata marunt  si se continua fierberea Cand sunt aproape fierte toate se adauga taiteii si varza .Se condimenteaza cu o jumatate plic bors cu leustean ,piper si patrunjel verde .E o ciorba buna si aromata .

Pofta buna si spor la gatit

duminică, 4 octombrie 2015

Paleuri cu gem

Azi am fost putin la plimbare cu familia si am ajuns prin zona Mall -Auchan ,trecand pe langa un stand cu prajituri am vazut niste paleuri tare apetisante si binenteles ca dupa ce am ajuns acasa le-am si facut ,au iesit bune si aromate ,va recomand cu incredere sa le faceti si voi

Aveti nevoie de:

200 gr unt
200 gr zahar pudra
4 oua intregi
3-4 plicuri zahar vanilat
putina coaja rasa de portocala
un varf cutit sare
1/2 praf de copt
300 gr faina

Pentru umplut paleurile gem de care va place si pentru decor ciocolata topita











Se freaca spuma untul cu zaharul ,se adauga pe rand ouale iar la final ,sarea ,praful de copt si faina .Se amesteca toate foarte bine apoi se pune compozitia in pos si se fac forme mici in tava in care sa pus hartie de copt .Atentie ca se lasa la copt ,sa fie distanta intre ele .Se coc la foc potrivit 20 minute ,se lasa sa se raceasca apoi se lipesc cate doua cu gem de care doriti si se orneaza cu ciocolata topita .

Pofta buna  si spor la gatit

Foietaj de casa cu pere si piersici dulci

Aveti nevoie de:

200 gr unt
5 l-te zahar
un varf cutit sare
100 ml apa rece
320 gr faina

Umplutura :

3 lg zahar brun
3 lg faina
700 gr pere si piersici










Din ingredientele de mai sus se face o coca potrivita (foietaj ) mare parte se intinde si se face o foaie care se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina iar aluatul ramas se lasa deoparte .Perele se curata de coaja si se taie in bucati mici ,se fierb in putina apa cu zahar sa se inmoaie bine .Piersicile se taie bucati (eu am folosit din compot ).Foietajul se da la cuptor cam 15 minute apoi se scoate. Se amesteca zaharul brun cu fructele si faina si se pun peste foietaj  iar deasupra se pun bucati din aluatul ramas peste fructe sa le acopere cat mai bine .Se da la cuptor aproximativ o ora si 15 minute.Se scoate si se lasa la racit ,se taie si se serveste cu frisca si putin gem de caise deasupra .

Pofta buna si spor la gatit

vineri, 18 septembrie 2015

Prajitura inghetata (reinventata )

Aveti nevoie de :


Pentru blat:
4 oua
4 lg zahar
2 lg faina
2 lg cacao
1/2 praf de copt
un varf cutit sare














Albusurile se bat spuma cu zaharul ,se adauga galbenusurile ,praful de copt si sarea ,la urma faina si cacaua .Blatul se amesteca usor ,apoi se pune in tava si se coace la cuptor 30 minute .

Crema :
4 galbenusuri
2 lg faina
6 lg zahar
3 plicuri zahar vanilat
1 pachet si jumatate unt
1/2 pahar lapte
2 l-te gelatina

Galbenusurile se amesteca cu zaharul ,se adauga faina ,zaharul vanilat si laptele se pun intr-o vas pe foc si se amesteca continuu pana se ingroasa compozitia ,se ia deoparte si se lasa sa se raceasca cateva minute ,se adauga untul cate putin iar la final gelatina ,inmuiata inainte in putina apa calduta .Se pune blatul in tava in care a copt pe o folie ,se pune un strat subtire de frisca ,crema de galbenusuri iar deasupra dupa ce sa intarit crema se mai pune un rand de frisca .Se lasa la rece cateva ore apoi se poate taia si servi Se decoreaza cu ciocolata .

Pofta buna si spor la gatit