luni, 11 mai 2015
Miere din papadie
In urma cu ceva timp mergand cu fetita in parc si jucandu-ne mi-a adus un buchet de flori de papadie si asa mi-a venit idea sa fac mierea ,am mai facut in urma cu multi ani iar reteta o stiam de la parintii mei si am decis sa fac din nou ...singurul regret este ca nu am facut decat 2 portii ca sau terminat florile ,cel putin la mine in zona ca as mai face ,merita ...dar in curand voi face miere si din alte flori si voi scrie reteta si pe blog
Aveti nevoie de :
2 maini bune de flori
1/2 lamaie fara coaja
1 kg zahar
1 l apa
Florile se spala bine apoi se pun intr-o oala la fiert cu un litru apa ,se lasa sa dea cateva clocote apoi se trage deoparte si se lasa in loc ferit de lumina 24 de ore.A doua zi se strecoara ,se arunca florile ,se adauga lamaia taiata felii si zaharul ,se amesteca continuu la foc mic pana la topirea completa a zaharului apoi din cand in cand se mai amesteca cu lingura de lemn ,va face o spuma destul de mare dar se continua fierberea ,eu am fiert-o o ora si 20 de minute si sa facut destul de tare (daca doriti mierea mai moale sa curga nu o fierbeti atat de mult ).Am pus-o in borcane mici ,am pus capacul si si-a luat locul in camara pe raft .E foarte buna si aromata iar pe langa faptul ca e la indemana tuturor sa o facem nu ne trebuie multe ingrediente .E minunata atat la sanatate cat si la diverse preparate ,in curand voi face o prajitura tare cunoscuta cu mierea facuta de mine ca e delicioasa
Spor sa aveti
duminică, 10 mai 2015
Prajitura pufoasa cu coacaze
Aveti nevoie de:
5 oua
10 lg zahar
100 ml ulei
150 ml lapte
un varf cutit sare
un plic praf de copt
250 gr faina
putina esenta de lamaie
o lg cacao
300 gr coacaze
2 lg zahar
2 lg amidon
zahar pudra
Galbenusurile se freaca spuma cu jumatate din cantitatea de zahar,se adauga laptele ,uleiul ,sarea si praful de copt.Albusurile se bat spuma adaugand zaharul ramas ,se continua mixarea pana la topirea completa a acestuia .Se adauga galbenusurile si esenta de lamaie iar la urma faina.Se pregateste o tava mare cu hartie de copt (sau unsa cu unt si data cu faina) se pune blatul (se lasa putin din compozitie ) se adauga cacaua peste ce a ramas se amesteca bine si se pune peste blat.La urma se pun coacazele amestecate bine cu zaharul si amidonul.Se da la copt 35-40 minute.Se pudreaza cu zahar iar dupa ce sa racit putin se taie bucati si se poate servi.Este o prajitura pufoasa si buna care se face repede .
Pofta buna si spor la gatit
5 oua
10 lg zahar
100 ml ulei
150 ml lapte
un varf cutit sare
un plic praf de copt
250 gr faina
putina esenta de lamaie
o lg cacao
300 gr coacaze
2 lg zahar
2 lg amidon
zahar pudra
Galbenusurile se freaca spuma cu jumatate din cantitatea de zahar,se adauga laptele ,uleiul ,sarea si praful de copt.Albusurile se bat spuma adaugand zaharul ramas ,se continua mixarea pana la topirea completa a acestuia .Se adauga galbenusurile si esenta de lamaie iar la urma faina.Se pregateste o tava mare cu hartie de copt (sau unsa cu unt si data cu faina) se pune blatul (se lasa putin din compozitie ) se adauga cacaua peste ce a ramas se amesteca bine si se pune peste blat.La urma se pun coacazele amestecate bine cu zaharul si amidonul.Se da la copt 35-40 minute.Se pudreaza cu zahar iar dupa ce sa racit putin se taie bucati si se poate servi.Este o prajitura pufoasa si buna care se face repede .
Pofta buna si spor la gatit
marți, 5 mai 2015
Supa crema de legume
Aveti nevoie de:
2 morcovi
o jumatate telina
3-4 cartofi
sare si piper
Legumele se curata ,se spala si se taie in bucati mai mari .Se pun la fiert toate adaugand putina sare .Se strecoara de apa in care au fiert (atentie nu aruncati apa ) se fac piure cu blenderul si se adauga apa in care au fiert pana ajunge la consistenta de supa crema .Se mai condimenteaza dupa gust cu sare si piper.Se serveste cu putina smantana si patrunjel verde taiat marunt.O reteta pe cat de simpla pe atat de gustoasa
Pofta buna si spor la gatit
2 morcovi
o jumatate telina
3-4 cartofi
sare si piper
Legumele se curata ,se spala si se taie in bucati mai mari .Se pun la fiert toate adaugand putina sare .Se strecoara de apa in care au fiert (atentie nu aruncati apa ) se fac piure cu blenderul si se adauga apa in care au fiert pana ajunge la consistenta de supa crema .Se mai condimenteaza dupa gust cu sare si piper.Se serveste cu putina smantana si patrunjel verde taiat marunt.O reteta pe cat de simpla pe atat de gustoasa
Pofta buna si spor la gatit
miercuri, 29 aprilie 2015
Salata de beuf
Aveti nevoie de:
3-4 morcovi
patrunjel ,o bucata
o jumatate telina
Maggi secretul gustului de legume (dupa gustul fiecaruia)
putin piper
5 castraveti murati potriviti
un galbenus crud
o lingurita mustar
carne de pui fiarta sau de porc (eu am pus carne de porc afumata ,are un gust mai bun )
o cana ulei pentru maioneza
Legumele se curata ,se spala bine apoi se taie in bucati mai mari si se pun la fiert .Galbenusul crud se amesteca cu mustarul apoi se adauga ulei si se mixeaza pana ce obtinem suficienta compozitie sa ajunga maioneza .Dupa fierbere legumele se dau pe razatoarea cu gauri mari ,la fel si castravetii murati iar carnea se taie in bucati mici .Se condimenteaza cu maggi si piper dupa gust .Se pastreaza o cantitate mica de maioneza pentru deasupra si se orneaza cu felii de morcov si castraveti
Pofta buna si spor la gatit
3-4 morcovi
patrunjel ,o bucata
o jumatate telina
Maggi secretul gustului de legume (dupa gustul fiecaruia)
putin piper
5 castraveti murati potriviti
un galbenus crud
o lingurita mustar
carne de pui fiarta sau de porc (eu am pus carne de porc afumata ,are un gust mai bun )
o cana ulei pentru maioneza
Legumele se curata ,se spala bine apoi se taie in bucati mai mari si se pun la fiert .Galbenusul crud se amesteca cu mustarul apoi se adauga ulei si se mixeaza pana ce obtinem suficienta compozitie sa ajunga maioneza .Dupa fierbere legumele se dau pe razatoarea cu gauri mari ,la fel si castravetii murati iar carnea se taie in bucati mici .Se condimenteaza cu maggi si piper dupa gust .Se pastreaza o cantitate mica de maioneza pentru deasupra si se orneaza cu felii de morcov si castraveti
Pofta buna si spor la gatit
Prajitura cu cocos
Aveti nevoie de:
4 oua
4 lg zahar
4 lg ulei
2 lg faina
2 lg cacao Dr Oetker
1/2 praf de copt
un varf cutit sare
Se bat albusurile spuma ,se adauga zaharul si se mixeaza pana la topirea completa a acestuia.Galbenusurile se freaca bine cu sarea ,praful de copt si uleiul .Se adauga la compozitia de albusuri iar la final faina amestecata inainte cu cacaua .Se amesteca usor toata compozitia apoi se pune intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt (sau facuta cu unt si faina ) si se da la copt 25 de minute.
Crema :
o cana lapte
4 lg faina
5 lg zahar
100 gr unt
6 lg nuca de cocos (eu am pus colorata )
2-3 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
Laptele se amesteca cu faina apoi se pune la fiert pana ce se intareste compozitia ,se lasa deoparte putin apoi se adauga untul ,se mixeaza iar la final se pune nuca de cocos si coaja de lamiae rasa.Se taie blatul in doua , se pune prima foaie se insiropeaza cu compot sau suc natural ,se pune crema si foaia a doua deasupra ,se insiropeaza putin apoi se lasa la rece.Se topeste o ciocolata neagra si se fac forme deasupra ,se orneaza cu bomboane colorate .
Pofta buna si spor la gatit
4 oua
4 lg zahar
4 lg ulei
2 lg faina
2 lg cacao Dr Oetker
1/2 praf de copt
un varf cutit sare
Se bat albusurile spuma ,se adauga zaharul si se mixeaza pana la topirea completa a acestuia.Galbenusurile se freaca bine cu sarea ,praful de copt si uleiul .Se adauga la compozitia de albusuri iar la final faina amestecata inainte cu cacaua .Se amesteca usor toata compozitia apoi se pune intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt (sau facuta cu unt si faina ) si se da la copt 25 de minute.
Crema :
o cana lapte
4 lg faina
5 lg zahar
100 gr unt
6 lg nuca de cocos (eu am pus colorata )
2-3 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
Laptele se amesteca cu faina apoi se pune la fiert pana ce se intareste compozitia ,se lasa deoparte putin apoi se adauga untul ,se mixeaza iar la final se pune nuca de cocos si coaja de lamiae rasa.Se taie blatul in doua , se pune prima foaie se insiropeaza cu compot sau suc natural ,se pune crema si foaia a doua deasupra ,se insiropeaza putin apoi se lasa la rece.Se topeste o ciocolata neagra si se fac forme deasupra ,se orneaza cu bomboane colorate .
Pofta buna si spor la gatit
luni, 27 aprilie 2015
Piure cu cascaval si chiftelute de pui
Aveti nevoie de:
5-6 cartofi mari
150 gr cascaval ras
2 lg pesmet
sare si piper dupa gust
50 gr unt
un pahar mic lapte
Cartofii se curata de coaja ,se spala bine apoi se taie cubulete.Se pun sa fiarba in apa cu putina sare apoi se scurg si se fac piure ,se adauga untul , laptele si jumatate din cantitatea de cascaval.Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.Se ia o forma se pune piureul se intinde uniform .Deasupra se presara pesmetul si cascaval ramas .Se da la cuptor circa 10 minute pana ce se formeaza deasupra o crusta frumoasa .Au un gust mai deosebit fata de clasicul piure.Se serveste alaturi de chiftelute de pui
Pentru chiftelute aveti nevoie de:
500 gr carne tocata de pui
o ceapa mica
o lingurita maggi de gaina si piper (daca mai este nevoie se mai poate adauga si sare )
patrunjel verde
4 catei de usturoi
un ou
Se amesteca carnea cu ceapa taiata marunt ,usturoiul tocat ,maggi ,piper si oul batut bine .La final patrunjel verde taiat cat mai marunt.Se fac chiftelute care se prajesc in ulei incins.
Pofta buna si spor la gatit
5-6 cartofi mari
150 gr cascaval ras
2 lg pesmet
sare si piper dupa gust
50 gr unt
un pahar mic lapte
Cartofii se curata de coaja ,se spala bine apoi se taie cubulete.Se pun sa fiarba in apa cu putina sare apoi se scurg si se fac piure ,se adauga untul , laptele si jumatate din cantitatea de cascaval.Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.Se ia o forma se pune piureul se intinde uniform .Deasupra se presara pesmetul si cascaval ramas .Se da la cuptor circa 10 minute pana ce se formeaza deasupra o crusta frumoasa .Au un gust mai deosebit fata de clasicul piure.Se serveste alaturi de chiftelute de pui
Pentru chiftelute aveti nevoie de:
500 gr carne tocata de pui
o ceapa mica
o lingurita maggi de gaina si piper (daca mai este nevoie se mai poate adauga si sare )
patrunjel verde
4 catei de usturoi
un ou
Se amesteca carnea cu ceapa taiata marunt ,usturoiul tocat ,maggi ,piper si oul batut bine .La final patrunjel verde taiat cat mai marunt.Se fac chiftelute care se prajesc in ulei incins.
Pofta buna si spor la gatit
Trandafiri cu mere
Aveti nevoie de:
Un pachet aluat foietaj din comert (sau il faceti voi de casa )
2-3 mere
2 portocale
zahar pudra
2 lg zahar
Aluatul de foietaj se intinde si se taie fasii lungi.Merele se taie in doua se curata de samburi si se taie felii cat mai subtiri.Intr-un vas se pun 2 cani de apa si 2 lg zahar ,se adauga sucul de la cele doua portocale si cand da in clocot se adauga feliile de mere.Aveti grija sa le lasati doar pana se inmoaie in caz contrar va iese piure .Se scot si se scurg ,apoi se pune cate o felie (una peste alta )pe bucata de aluat ,se ruleaza si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc aproximativ 20-30 minute la cuptor sau pana se rumenesc .Se pudreaza cu zahar .Pe langa faptul ca arata foarte bine ,sunt bune si e un desert care se face repede .
Pofta buna si spor la gatit
Un pachet aluat foietaj din comert (sau il faceti voi de casa )
2-3 mere
2 portocale
zahar pudra
2 lg zahar
Aluatul de foietaj se intinde si se taie fasii lungi.Merele se taie in doua se curata de samburi si se taie felii cat mai subtiri.Intr-un vas se pun 2 cani de apa si 2 lg zahar ,se adauga sucul de la cele doua portocale si cand da in clocot se adauga feliile de mere.Aveti grija sa le lasati doar pana se inmoaie in caz contrar va iese piure .Se scot si se scurg ,apoi se pune cate o felie (una peste alta )pe bucata de aluat ,se ruleaza si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc aproximativ 20-30 minute la cuptor sau pana se rumenesc .Se pudreaza cu zahar .Pe langa faptul ca arata foarte bine ,sunt bune si e un desert care se face repede .
Pofta buna si spor la gatit
Abonați-vă la:
Postări (Atom)