vineri, 14 august 2020

Vis de Vara

Am acceptat sa fac parte dintr-un proiect tare dragut organizat de firma Coseli si am inventat o noua reteta special pentru ei ,este o combinatie de dulce cu acrisor iar rezultatul se vede in fotografii .


Pentru blat aveti nevoie de :

5 oua
5 lg zahar
3 lg faina alba
2 lg cacao Coseli
un varf cutit praf de copt Coseli
un varf cutit sare
esente Coseli (am pus din toate 3 sticlutele cate putin )


















Albusurile se bat spuma tare ,se adauga pe rand zaharul ,galbenusurile ,esenta de vanilie ,sarea si la final faina alba amestecata cu cacaua .
Eu am facut sub forma de tort acesta reteta ,se poate face si in tava potrivita .Se da la cuptor la 160 gr aproximativ 20 de minute .


Crema :

200 ml frisca (se bate separat )
3 albusuri de ou (se bat spuma tare la care se adauga 3 lg zahar pudra )
3 l-te gelatina (inmuiate bine in apa calduta )
esenta de vanilie Coseli


Glazura :

1 plic budinca vanilie +500 ml suc de portocale
(se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj , in loc de lapte se pune suc +2-3 lg zahar )



Blatul de cacao se lasa sa se raceasca complet .Se ia o farfurie intinsa sau un platou ,se pune forma de la tort ,blatul ,se insiropeaza (nu foarte mult ) ,se intinde crema uniform si se da la rece cateva ore .
Se pune deasupra budinca dar dupa ce crema este tare si budinca sa fie numai calduta .Se lasa la rece din nou pana se intareste .Se decoreaza dupa gustul fiecaruia .Eu am les putina frisca batuta +colorant alimentar si bomboane colorate .


Pofta buna si spor la gatit !

miercuri, 24 iunie 2020

Lipii pufoase cu branza de burduf

Avand pofta de lipii cu branza am inventat o noua reteta ,aceste lipii raman si a doua zi moi si pufoase ,doar incalzite putin si parca sunt facute atunci .
Eu am framantat  aluat mai mult si doar 10 lipii am facut iar restul l-am pus la gheata ,cand aveti pofta doar scoateti aluatul ,il lasati la temperatura camerei si faceti din nou aceste lipii delicioase .Se pot umple cu ce doriti ,noua ne plac tare mult cu branza de burduf .Se pot umple cu branza dulce ,telemea ,sunca si cascaval .etc




800 gr faina
3 lg smantana
2 lg ulei
1/2 l-ta sare
1 l-ta zahar
un cub mic drojdie
apa calduta  (cam 2 cani )

Se dizolva drojdia intr-o cana de apa calda ,se pune jumatate din faina intr-un castron ,se adauga zaharul ,sarea ,uleiul si smantana ,se amesteca bine toate si dupa ce se adauga restul de apa calda se pune faina cate putin pana va iese un aluat moale ca de cozonac.Se lasa la dospit cam 30 de minute .Se ia cate o bucata mica din aluat ,se intinde ,se pune in mijloc branza si se impatura .Cu un sucitor se intinde usor sa fie ca o placinta subtire .Se coc in tigaie cu capac .Se intorc de cateva ori pana se prajeste bine lipia .Nu este nevoie de ulei in tigaie deloc .Sunt moi ,pufoase si delicioase .

Pofta buna si spor la gatit !

Tort de vara racoros cu lamaie

In ultima perioada nu prea am facut tort cu crema si ieri am spus ca era cazul sa mai inventez ceva asa ca am inceput ceva si a iesit ..altceva :)) dar finalul merita mai ales ca nu a mai ramas decat putin din tort sa fac si cateva poze :))


Am inceput cu piscoturi pentru fetita mea si apoi am zis sa fac si un tort rece asa ca de vara daca tot am din ce .






Cam 10 bucati piscoturi
un plic crema de lamaie Dr Oetker
3 l-te gelatina
200 gr smantana fermentata
coaja rasa de lamaie
3 lg dulceata de stafide
un plic budinca vanilie
500 ml suc de portocale





Am ales o forma detasabila de tort ,am pus o parte din piscoturi pe fundul tavii.Crema am pregatit-o cum scrie pe ambalaj si am adaugat la urma smantana ,am mixat-o cateva minute si la final coaja rasa de lamaie si gelatina inmuiata bine in putina apa calda .Se amesteca din nou cateva minute pentru a se omogeniza gelatina si am adaugat crema peste piscoturi .Se lasa la rece cam 30 minute .Se prepara budinca cu suc ,se lasa deoparte .Se ia tortul de la rece ,se pune din nou un rand de piscoturi ,dulceata deasupra si budinca la final .Se lasa la rece in forma pana a doua zi .
Eu nu am mai avut rabdare si am taiat-o sa vad cum a iesit  :)) E un tort care se face destul de repede iar combinatia dintre dulce ,acrisor este una foarte reusita .

P.S Pentru cei care se intreaba cum este dulceata de stafide ,sa stiti ca exista pom fructifer numit Stafid :) Va las si o poza ca sa vedeti cum sunt ...eu va zic sincer ca minunate



Pofta buna si spor va doresc !


miercuri, 3 iunie 2020

Sirop de soc (pentru iarna )

Este anotimpul florilor de soc si pe langa bine cunoscuta socata dulce si aromata ma gandeam sa fac si un sirop de soc pentru zilele reci de iarna ,asa ca am facut si acum va las si reteta scrisa ,poate o faceti si voi










1 kg flori de soc
2 kg zahar
2 L apa
o lamaie mare sau 2 mai mici (fara coaja alba ca e amara )
2 plicuri sare de lamaie
Daca vreti sa puneti si conservant o puteti face eu am ales sa nu pun .




Florile de soc se spala bine in mai multe ape ,se lasa deoparte .Apa cu zaharul si sarea de lamaie se pun pe foc si se lasa doar cat sa se topeasca zaharul.Se ia si se adauga lamaile curatate de coaja alba ,taiate felii .Se pune aceasta apa cu zahar peste florile de soc ,un capac deasupra si se lasa la frigider 2 zile ,se amesteca din cand in cand .Se strecoara prin tifon si se pune in sticle ,inchise bine si in camara pe un raft aranjate frumos .


Spor sa aveti !!!

Dulceata de bujori

Am auzit de multe ori ca se face dulceata din ...bujori ...se spunea ca este asemanatoare cu dulceata de trandafiri ...nu stiu de ce nu am facut pana acum dar cum in aceasta perioada am stat mai mult la tara si avand in curte multi bujori rosii ,roz si albi ,parfumati si superbi am decis sa incerc si eu si pot spune ca a iesit o minunatie de dulceata fina si numai buna de servit musafirii la final de saptamana sau de ce nu ...de sarbatori ,nu e greu de facut doar trebuie sa urmati toti pasii corect pentru a iesi ceva bun ,fin ,dulce si aromat .










Am facut o portie de dulceata si am avut nevoie de:


300 gr petale frumoase de bujori
2 pliculete sare de lamaie
1 kg zahar
1 L apa
1 lamaie mare

Petalele de bujori se spala  in mai multe ape ,apoi se scurge bine de toata apa ,se adauga sarea de lamaie si se freaca usor petalele ,se lasa la rece minim 2 ore .Se pune apa si zaharul si se pune pe foc potrivit si se fierbe in jur de 2 ore (aproximativ ) ,se lasa sa scada bine ,se adauga si lamaia taiata felii (fara partea alba care este amara ) cand dulceata este aproape gata ne uitam dupa petalele care sunt moi .Se strecoara sa ramana dulceata curata si sa aiba o culoare spre rosu si se pune in borcane .Eu nu am mai adaugat nimic altceva .Se lasa sa faca o crusta deasupra apoi se pun capacele ,se inchid bine ,se eticheteaza si se pun frumos pe raft in camara .


Spor sa aveti !!!

vineri, 27 martie 2020

Cornulete cu magiun de prune

Imi plac atat de mult cornuletele ca mereu inventez noi retete cu diverse umpluturi ,cea de azi este una foarte reusita si va recomand sa le faceti ,sunt atat de fragede ca se topesc in gura :)


Pentru o tava mare de cuptor aveti nevoie de:


160 gr untura
4 lg apa rece
2 lg zahar
2 lg otet
putina esenta de vanilie
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
400 gr faina

Pentru umplut magiun de prune iar la decor zahar pudra 












Toate ingredientele de mai sus (in afara de faina ) se amesteca foarte bine ,la urma se adauga faina apoi se framanta bine pana se obtine un aluat numai bun de intins.
Se imparte in doua parti egale ,se intinde pe planseta si cu o farfurie intinsa se da o forma rotunda ,se taie ca si feliile de pizza ,se pune magiun de prune ,se ruleaza si se dau la cuptor la 160 grade in jur de 25 de minute ,Se pudreaza cu zahar si se servesc ,sunt minunate asa ca va recomand cu incredere sa le faceti si voi .


Pofta buna si spor la gatit!

luni, 13 ianuarie 2020

Chiftea la tava

O noua reteta care am decis sa o scriu pe blog ,e destul de simplu de facut iar gustul final este unul nemaipomenit de bun ,am facut-o de Craciun dar se recomanda sa se faca atunci cand sunt musafiri care se anunta pe ..weekend :)










Pentru o tava (ca si aceea de cozonac ) ca si marime aveti nevoie de :

1 kg carne tocata de porc
3 oua
2 lg pesmet
1/2 l-ta sare
1/2 l-ta piper
(sarea si piperul se pot pune dupa gustul fiecaruia )
un varf l-ta vegeta (ii da o savoare mai aparte )
patrunjel verde tocat
3-4 catei usturoi
o ceapa medie (taiata marunt )

Pentru umplutura din mijloc mai aveti nevoie de 3 oua fierte ,dupa ce se curata de coaja se taie in doua pe lungime

Carnea tocata se amesteca cu condimentele ,ouale batute ,usturoiul si ceapa ,patrunjelul verde tocat marunt iar la urma pesmetul .
Se pune o foaie de copt in tava de cozonac ,jumatate din aceasta umplutura ,ouale fierte taiate pe lungime ca si in poza si cealalta parte de compozitie.Se niveleaza frumos cu mana sa se dea o forma mai rotunda si se da la cuptor la 160 grade in jur de 35-45 minute.Se poate verifica dupa 20 de minute ca sa nu se arda .Se lasa sa se raceasca complet apoi se taie felii si se serveste ca si aperitiv sau alaturi de o garnitura de cartofi .Se serveste atat calda cat si rece .


Pofta buna si spor la gatit !