sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Prajitura cu crema de cafea

Pentru blat aveti nevoie de:

2 oua
5 lg zahar
5 lg faina
esenta de rom
1/2 praf de copt
un varf cutit sare
1/2 cana lapte
100 gr unt
2 lg cacao
(in poza nu apar toate ingredientele folosite deoarece este o reteta inventata si nu am mai facut la toate nestiind ca o voi publica )












Ouale se bat spuma cu zaharul,se adauga untul cate putin si restul ingredientelor.La final faina amestecata cu cacaua.Iese un blat moale care se pune intr-o tava (data  inainte cu ulei si tapetata cu faina ,sau cu hartie de copt )
Se da la copt 30-35  minute .Se scoate ,se lasa sa se raceasca apoi se taie in doua foi egale  .Atentie : blatul nu va iesi foarte inalt .

Crema :

un plic crema de cafea Dr Oetker
200 ml frisca
2 l-te gelatina

Pentru insiropat :
o sticluta esenta de rom
o cana apa
putin zahar



Crema se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj ,apoi se amesteca usor cu frisca batuta separat si gelatina .Se pune  folie in tava in care sa copt blatul , un rand de crema ,se da la rece sa se intareasca putin (cam 20 minute ) ,prima foaie ,se insirpoeaza cu esenta de rom amestecata cu apa si putin zahar ),crema si foaia a doua .Se apasa putin foile si se acopera cu folie.Se da la rece pana  a doua zi apoi se poate servi .Un desert dulce ,usor de facut si gustos

Pofta buna si spor la gatit

duminică, 1 noiembrie 2015

Piersici

Aveti nevoie de:

3 oua
250 gr zahar
3-4 plicuri zahar vanilat
150 ml ulei
250 ml lapte
un plic praf de copt
un varf cutit sare
800 gr faina
esenta de rom














Ouale se bat spuma cu zaharul apoi se adauga pe rand restul ingredientelor ,la urma se adauga faina cate putin si se amesteca ,trebuie sa va iasa un aluat numai bun de modelat bilute mici care se pun in tava cu hartie de copt .Se dau la cuptor 30 minute dar atentie sa nu se arda .Dupa scoaterea lor din cuptor la cateva minute se si scobesc deoarece daca se racesc se rup .Din compozitia de mai sus mi-au iesit aproximativ 120 de bucati (60 de piersici ) ,o puteti injumatati cantitatea daca nu doriti atat de multe dar va asigur ca daca aveti musafiri nu va raman prea multe ...

Crema :
un pachet unt
o esenta de rom
5 lg zahar
jumatate din resturile de coca

Untul se freaca spuma cu zaharul ,se adauga esenta de rom si coca ramasa (dupa scobirea lor )

Cealalta jumatate de piersici le-am umplut cu dulceata de prune (ar trebui dulceata de piersici dar nu am adus de la tara asa ca am facut cu ce am avut ) care se amesteca cu resturile de coca dupa scobirea lor .

Pentru culoarea finala aveti nevoie de:

o cana de apa ,colorant alimentar (eu am pus doar rosu ) si la urma se dau prin zahar

E de munca cu ele dar sunt tare bune

Pofta buna si spor la gatit





duminică, 25 octombrie 2015

Nuggets de pui

Aveti nevoie de:

un piept de pui mare
2 oua
sare ,piper si boia
o punga fulgi de porumb
ulei
faina











Pieptul de pui se taie in fasii pe lung apoi in bucati mai mici ,aproximativ la fel .Se face un amestec din sare ,piper si boia si se condimenteaza bine .Se lasa 10 minute pana se pregateste restul .
Ouale se bat bine ,faina se pune intr-o farfurie iar fulgii de porumb se faramiteaza cat mai marunt.
Bucatile de carne se dau prin faina ,ou si fulgi ,se dau forma ca si de mici si se prajesc cam 7-8 minute in baie de ulei .Se scot pe prosoape de bucatarie sa se scurga surplusul de ulei .Se servesc cu cartofi sau orez dupa preferinta fiecaruia sau cu sos daca va place.


Pofta buna si spor la gatit

Tort cu mere si crema de vanilie

Aveti nevoie de :

2 oua
100 gr unt
5 lg zahar
1/2 praf de copt
un varf cutit sare
8 lg faina
vanilie
1/2 cana lapte













Se mixeaza untul cu zaharul ,se adauga pe rand ouale ,vanilia ,praful de copt si sarea .Laptele cate putin si la urma faina .Se amesteca bine apoi se pune in tava la copt 25-30 minute.
Se lasa sa se raceasca.

Crema de mere:

4 mere mari razuite fara coaja
o lingurita scortisoara
3 lg zahar
2 lingurite gelatina
4 albusuri

Merele razuite se calesc cu zaharul ,se adauga scortisoara ,se lasa sa se raceasca ,la urma se amesteca cu albusurile batute spuma tare cu 2 lg zahar si gelatina inmuiata in apa calduta .

Crema de vanilie:

4 galbenusuri
o cana plina de lapte
o esenta vanilie
4 lg zahar
2 lg amidon
100 gr unt
2 l-te gelatina


Laptele se pune la fiert cu zaharul ,dupa ce sa topit zaharul se adauga peste galbenusuri  cate putin ,apoi se pune din nou pe foc ,se adauga amidonul si esenta de vanilie .Dupa ce sa ingrosat compozitia se adauga untul si se mixeaza bine .La final gelatina inmuiata bine in putina apa calduta .


Decor :
putina ciocolata si 2-3 linguri frisca ,se topesc pe foc


Aranjare:

In tava detasabila pe care am folosit-o la blat ,se pune inapoi blatul copt si racit ,se pune crema de mere ,se da la rece sa se intareasca ,se adauga crema de vanilie iar la final dupa ce sa intarit bine cremele se decoreaza cu ciocolata si frisca.
E un desert inventat de mine ,avand mere multe mi-a iesit aceasta reteta de altfel tare buna
In poza cu sectiunea se vede ca e lasat putin deoarece nu l-am lasat peste noapte la rece (asa cum fac de obicei ) si l-am scos aseara sa ne servim :))

Pofta buna si spor la gatit

duminică, 18 octombrie 2015

Sos cu ardei copti

Aveti nevoie de :

4 lg maioneza (eu am facut de casa ,iar reteta o gasiti aici
http://bucatarialuialy.blogspot.ro/2015/08/vid-20150810-103738.html
2 lg ketchup dulce
4-5 ardei copti
1/2 ceapa rosie
sare dupa gust






Maioneza si ceapa rosie taiata in bucati mici se fac cu blenderul ,se adauga ketchup si ardeii copti (se desfac si se adauga doar ardeii fara mijloc si samburi ) se fac pasta fina ,se sareaza dupa gust apoi se poate servi la diferite preparate din carne ,e un sos tare bun si se face repede

Pofta buna si spor la gatit

sâmbătă, 17 octombrie 2015

Briose cu afine si aroma de portocala

Aveti nevoie de:

150 gr unt
4 oua
150 gr zahar
2 plicuri  zahar vanilat + esenta de vanilie
un praf de copt
un varf cutit sare
4 lg ulei
250 gr faina
un pahar  de afine
putina coaja rasa de portocala
pentru decor zahar pudra








Se freaca spuma untul cu zaharul ,se adauga zaharul vanilat ,praful de copt si sarea .Pe rand se pune cate un ou intreg si se mixeaza in continuare ,se pune si uleiul iar la final coaja rasa de portocala si faina .Se pregatesc formele de briose ,se ung cu ulei si se tapeteaza cu faina .Se ia cu o lingura si se pun in forme pana la baza .Din compozitia de mai sus va ies 18 bucati de briose .
Afinele se dau prin faina si se pun deasupra apasand usor sa intre in aluat .Se dau la cuptor aproximativ 35 de minute .
Se pudreaza cu zahar .Este o reteta noua care e tare simplu de realizat iar briosele raman pufoase si aromate si dupa doua zile .

Pofta buna si spor la gatit

joi, 15 octombrie 2015

Chiftelute umplute cu ciuperci si cascaval

Pentru aluat aveti nevoie de:

4 cartofi mari
un ou
5 lg faina
sare si piper dupa gust

Cartofii se spala bine ,apoi se pun in apa la fiert .Se racesc ,se curata de coaja si se razuiesc .Se condimenteaza cu sare si piper ,se adauga oul .La final faina .Va iese un aluat potrivit.

Umplutura :

200 gr ciuperci (eu am avut de la tara )
200 gr cascaval
putina sare si piper

Ulei pentru prajit







Ciupercile se taie cat mai marunt (ale mele erau calite deja ,dar aceastea se calesc in foarte putin ulei ) cascavalul se razuieste si se amesteca cu ciupercile ,se condimenteaza cu sare si piper

Se ia cate o bucata din aluat ,se intinde cu mana in palma se pune o lingurita de umplutura ,se dau forme de chiftelute care se coc in ulei incins pe toate partile .
Se servesc atat calde cat si reci

Pofta buna si spor la gatit