sâmbătă, 16 mai 2015

Prajitura Boema

Aveti nevoie de:

5 oua mari (eu am pus 6 ca erau mai mici )
5 lg zahar
2 lg lapte
2 lg ulei
putina sare
un varf cutit praf de copt
4 lg faina
2 lg cacao
2 pliculete zahar vanilat cu rom(sau putina esenta de rom)

Crema :

un pachet unt
4 lg zahar
2 lg cacao
o esenta rom

Glazura:

2 tablete ciocolata neagra
o jumatate pahar frisca
Se pun pe abur si se topesc pana ce va iese o crema fina

Sirop:

o cana mare apa ,2 lg zahar
1 sticluta  mica esenta de rom
Se amesteca foarte bine pana la topirea completa a zaharului

Décor : frisca si cirese din compot (sau ce fructe va plac )










Albusurile se bat spuma tare cu zaharul.Galbenusurile se mixeaza pana se fac spuma adaugand pe rand praful de copt,sarea ,uleiul si laptele.Se adauga la compozitia de albusuri iar la urma faina amestecata inainte cu cacaua .Se pune blatul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 25 minute .Se lasa sa se raceasca apoi se taie in patrate cat de mari doriti .Se pune in sirop fiecare bucata (atentie nu lasati decat maxim 2 secunde ,introduceti bucata si o scoateti imediat altfel riscati sa se rupa si nu mai arata bine ) .Se pune glazura (se lasa la rece pana se intareste ) ,crema si frisca deasupra .Se decoreaza cu fructe .O prajitura tare buna si aromata .

Pofta buna si spor la gatit

luni, 11 mai 2015

Miere din papadie


In urma cu ceva timp mergand cu fetita in parc si jucandu-ne mi-a adus un buchet de flori de papadie si asa mi-a venit idea sa fac mierea ,am mai facut in urma cu multi ani iar reteta o stiam de la parintii mei si am decis sa fac din nou ...singurul regret este ca nu am facut decat 2 portii ca sau terminat florile ,cel putin la mine in zona ca as mai face ,merita ...dar in curand voi face miere si din alte flori si voi scrie reteta si pe blog

Aveti nevoie de :

2 maini bune de flori
1/2 lamaie fara coaja
1 kg zahar
1 l apa




Florile se spala bine apoi se pun intr-o oala la fiert cu un litru apa ,se lasa sa dea cateva clocote apoi se trage deoparte si se lasa in loc ferit de lumina 24 de ore.A doua zi se strecoara ,se arunca florile ,se adauga lamaia taiata felii si zaharul ,se amesteca continuu la foc mic pana la topirea completa a zaharului apoi din cand in cand se mai amesteca cu lingura de lemn  ,va face o spuma destul de mare dar se continua fierberea ,eu am fiert-o o ora si 20 de minute si sa facut destul de tare (daca doriti mierea mai moale sa curga nu o fierbeti atat de mult ).Am pus-o in  borcane mici ,am pus capacul si si-a luat locul in camara pe raft .E foarte buna si aromata iar pe langa faptul ca e la indemana tuturor sa o facem nu ne trebuie multe ingrediente .E minunata atat la sanatate cat si la diverse preparate ,in curand voi face o prajitura tare cunoscuta cu mierea facuta de mine ca e delicioasa

Spor sa aveti

duminică, 10 mai 2015

Prajitura pufoasa cu coacaze

Aveti nevoie de:

5 oua
10 lg zahar
100 ml ulei
150 ml lapte
un varf cutit sare
un plic praf de copt
250 gr faina
putina esenta  de lamaie
o lg cacao


300 gr coacaze
2 lg zahar
2 lg amidon
zahar pudra










Galbenusurile se freaca spuma cu jumatate din cantitatea de zahar,se adauga laptele ,uleiul ,sarea si praful de copt.Albusurile se bat spuma adaugand zaharul ramas ,se continua mixarea pana la topirea completa a acestuia .Se adauga galbenusurile si esenta de lamaie iar la urma faina.Se pregateste o tava mare cu hartie de copt (sau unsa cu unt si data cu faina) se pune blatul (se lasa putin din compozitie ) se adauga cacaua peste ce a ramas se amesteca bine si se pune peste blat.La urma se pun coacazele amestecate bine cu zaharul si amidonul.Se da la copt 35-40 minute.Se pudreaza cu zahar iar dupa ce sa racit putin se taie bucati si se poate servi.Este o prajitura pufoasa si buna care se face repede .

Pofta buna si spor la gatit

marți, 5 mai 2015

Supa crema de legume

Aveti nevoie de:

2 morcovi
o jumatate telina
3-4 cartofi
sare si piper






Legumele se curata ,se spala si se taie in bucati mai mari .Se pun la fiert toate adaugand putina sare .Se strecoara de apa in care au fiert (atentie nu aruncati apa ) se fac piure cu blenderul si se adauga apa in care au fiert pana ajunge la consistenta de supa crema .Se mai condimenteaza dupa gust cu sare si piper.Se serveste cu putina smantana si patrunjel verde taiat marunt.O reteta pe cat de simpla pe atat de gustoasa

Pofta buna si spor la gatit

miercuri, 29 aprilie 2015

Salata de beuf

Aveti nevoie de:

3-4 morcovi
patrunjel ,o bucata
o jumatate telina
Maggi secretul gustului de legume (dupa gustul fiecaruia)
putin piper
5 castraveti murati potriviti
un galbenus crud
o lingurita mustar
carne de pui fiarta sau de porc (eu am pus carne de porc afumata ,are un gust mai bun )
o cana ulei pentru maioneza









Legumele se curata ,se spala bine apoi se taie in bucati mai mari si se pun la fiert .Galbenusul crud se amesteca cu mustarul apoi se adauga ulei si se mixeaza pana ce obtinem suficienta compozitie sa ajunga maioneza .Dupa fierbere legumele se dau pe razatoarea cu gauri mari ,la fel si castravetii murati iar carnea se taie in bucati mici .Se condimenteaza cu maggi si piper dupa gust .Se pastreaza o cantitate mica de maioneza pentru deasupra si se orneaza cu felii de morcov si castraveti

Pofta buna si spor la gatit

Prajitura cu cocos

Aveti nevoie de:

4 oua
4 lg zahar
4 lg ulei
2 lg faina
2 lg cacao Dr Oetker
1/2 praf de copt
un varf cutit sare











Se bat albusurile spuma ,se adauga zaharul si se mixeaza pana la topirea completa  a acestuia.Galbenusurile se freaca bine cu sarea ,praful de copt si uleiul .Se adauga la compozitia de albusuri iar la final faina amestecata inainte cu cacaua .Se amesteca usor toata compozitia apoi se pune intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt (sau facuta cu unt si faina ) si se da la copt 25 de minute.

Crema :

o cana lapte
4 lg faina
5 lg zahar
100 gr unt
6 lg nuca de cocos (eu am pus colorata )
2-3 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie

Laptele se amesteca cu faina apoi se pune la fiert pana ce se intareste compozitia ,se lasa deoparte putin apoi se adauga untul ,se mixeaza iar la final se pune nuca de cocos si coaja de lamiae rasa.Se taie blatul in doua , se pune prima foaie se insiropeaza cu compot sau suc natural ,se pune crema si foaia a doua deasupra ,se insiropeaza putin apoi se lasa la rece.Se topeste o ciocolata neagra si se fac forme deasupra ,se orneaza cu bomboane colorate .

Pofta buna si spor la gatit

luni, 27 aprilie 2015

Piure cu cascaval si chiftelute de pui

Aveti nevoie de:

5-6 cartofi mari
150 gr cascaval ras
2 lg pesmet
sare si piper dupa gust
50 gr unt
un pahar mic lapte







Cartofii se curata de coaja ,se spala bine apoi se taie cubulete.Se pun sa fiarba in apa  cu putina sare apoi se scurg si se fac piure ,se adauga untul , laptele si jumatate din cantitatea de cascaval.Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.Se ia o forma se pune piureul se intinde uniform .Deasupra se presara pesmetul si cascaval ramas .Se da la cuptor circa 10 minute pana ce se formeaza deasupra o crusta frumoasa .Au un gust mai deosebit fata de clasicul piure.Se serveste alaturi de  chiftelute de pui

Pentru chiftelute aveti nevoie de:

500 gr carne tocata de pui
o ceapa mica
o lingurita maggi de gaina  si piper (daca mai este nevoie se mai poate adauga si sare )
patrunjel verde
4 catei de usturoi
un ou
Se amesteca carnea cu ceapa taiata marunt ,usturoiul tocat ,maggi  ,piper si oul batut bine .La final patrunjel verde taiat cat mai marunt.Se fac chiftelute care se prajesc in ulei incins.

Pofta buna si spor la gatit