luni, 1 septembrie 2014

Triunghiuri cu mere

Aveti nevoie de:

Aluat foietaj :

500 gr faina (aproximativ )
250 gr unt
4 lg ulei
un pahar apa
un varf cutit sare
(foietajul il puteti cumpara daca doriti)

Se amesteca ingredientele de mai sus (se lasa jumatate din unt) se face o coca potrivita ,se intinde apoi untul si se impatura ,se repeta   operatiunea de cateva ori apoi se da la rece pus in folie cel putin o ora .







Pentru umplut :

5-6 mere mari
o jumatate lingurita scortisoara
un pahar zahar
stafide



Merele se curata de coaja ,si se taie in bucati mici ,se pun sa se caleasca putin cu zaharul iar la urma se adauga scortisoara (se lasa doar cateva minute ca sa se inmoaie merele)
Se taie aluatul de foietaj in dreptunghiuri (cel facut de casa se intinde la o grosime identica cu cel cumparat din comert )se umplu cu mere si se pun in aparatul de sandwiciuri ,se preseaza usor si se coc bine pe ambele parti pana se rumenesc .Se scot si se pudreaza cu zahar.O reteta usor de facut si nu iti ia mult timp .Dupa preferinta se pot adauga si stafide.





Se servesc atat calde cat si reci ,simple  si bune

Pofta buna si spor la gatit

miercuri, 27 august 2014

Iahnie cu naut si carnati

Aveti nevoie de:

o conserva naut
o ceapa mare
o lingurita boia
sare si piper dupa gust
5 catei de usturoi
4 foi dafin
o lg faina alba
2 lg ulei
carnati 2 fire (sau ce va place voua ,eu am combinat )



Ceapa se curata ,se spala si se taie marunt,se caleste in ulei ,adaugati usturoiul taiat marunt ,foile de dafin  si carnatii taiati .Se calesc cateva minute apoi se adauga boiaua si nautul din conserva .2 cani de apa si se lasa sa fiarba circa 10-15  minute.Se amesteca faina cu putina apa si se adauga la iahnie la final .Se orneaza cu patrunjel verde




Pofta buna si spor la gatit

duminică, 24 august 2014

Sos vanatoresc cu snitel in malai

400 zarzavat(morcovi,patrunjel,telina si cartofi)
4 foi de dafin
2 lg faina
sare si piper dupa gust
3 lg zahar
3 lg ulei
2 lg otet
o cana apa(sau supa de legume daca aveti)




Zarzavatul se curata se spala si se taie bucati ,se pune la fiert ,se scot si se fac pasta fina.Se pune uleiul intr-o cratita se adauga faina si se prajeste ,se adauga pasta de zarzavat ,o cana de apa (sau supa ),zahar ,sare ,otet si foile de dafin.Se  fierbe  bine cateva minute amestecand continuu  apoi se poate servi cu snitel  de pui prajit,friptura  sau chiftelute. E un sos tare gustos si se face si repede .Eu am facut cu snitel din piept de pui cu malai(in loc de faina alba puneti malai sunt gustoase si crocante snitelele )





Pofta buna si spor la gatit

sâmbătă, 23 august 2014

Prajitura cu lamaie si ciocolata

Aveti nevoie de:

6 oua
6 lg zahar
5 lg faina
2 lg nesquick
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
zahar vanilat




Se separa ouale,albusele se bat spuma tare ,se adauga zaharul si se continua sa se mixeze bine pana la topirea completa a acestuia.Galbenusele se amesteca cu sarea si praful de copt ,se adauga la albuse.Faina se cerne bine impreuna cu Nesquick si se adauga la blat.Se amesteca usor apoi se pune in tava unsa si tapetata cu faina (sau hartie de copt) .Se da la cuptor aproximativ 35-40 minute la foc mic.Se scoate si se lasa la rece.






Crema :
2 plicuri crema de ciocolata  Dr Oetker
1 plic crema de lamaie
100 gr stafide
nectarine pentru décor







Cremele se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj .
Se taie blatul in 3 parti egale ,se pune prima foaie intr-o tava in care am pus folie (se poate scoate mai usor din tava inainte de taiere ) crema de ciocolata ,a doua foaie,crema de lamaie  ,a treia foaie crema de ciocolata ,deasupra am pus stafide si am ornat cu felii de nectarine.Se da la rece cel putin 2 ore
Se scoate si se poate servi ,e o reteta racoroasa si tare aromata


Pofta buna  si spor la gatit

Pipote in cuib de cartofi

Aveti nevoie  de :

500 gr pipote
o lingurita  Maggi
4 catei usturoi
o jumatate lingurita busuioc
piper
5 cartofi mari
100 gr branza de burduf (sau orice branza doriti)
2 lg smantana
ulei pentru prajit
patrunjel verde
un ardei verde




Pipotele se spala bine ,se taie in doua si se condimenteaza cu vegeta si piper.Se prajesc in ulei ,se adauga la urma usturoiul taiat marunt ,ardeiul taiat felii subtiri  ,busuiocul  si patrunjel verde.Am mai adaugat si putin sos de soia are un gust mai aparte(se poate si fara )
Cartofii se curata se spala si se taie cubulete.Se fierb in apa cu putina sare , apoi se scurg si se zdrobesc sa devina piure.Se adauga branza si smantana .
Se servesc cu pipote si rosii taiate felii





Pofta buna si spor la gatit

luni, 18 august 2014

Eclere

Aveti nevoie de :

4 oua
125 gr faina
120 ml ulei
un varf cutit sare
200 ml apa
un varf cutit praf de copt
vanilie (se foloseste la crema daca vreti mai aromata )


Apa ,sarea si uleiul se pun pe foc iar cand fierbe se adauga faina odata ,se amesteca bine pana se ingroasa ,se ia deoparte iar cand sa racit putin (compozitia sa fie calduta ) se adauga cate un ou ,se amesteca bine ,se procedeaza la fel si cu restul de oua,la urma praful de copt .Se pune hartie de copt in tava ,se ia cu lingura din compozitie si se pun una langa alta in tava la o departare de cativa cm deoarece cresc .Se dau la cuptor circa 30-40 minute sau pana ce sau rumenit bine deasupra (de data asta nu le-am lasat sa se coaca atat de bine ca imi plac mai moi ).


Crema : un plic crema de vanilie ,crema de ciocolata si frisca
Cremele se fac conform indicatiilor de pe ambalaj iar frisca se bate bine pana devine o spuma mai tare numai buna de umplut.


 
 
Se taie eclerele si se umplu cu frisca si crema de vanilie ,eu am pus cate un rand din fiecare ,se orneaza cu crema de ciocolata sau ciocolata topita

Pofta buna si spor la gatit

duminică, 17 august 2014

Madlene cu ciocolata

Aveti nevoie de:

6 oua
un pachet unt
5 lg cacao
5 lg faina
150 gr stafide
2 lg smantana
un praf de copt
esenta de rom dupa gust
un varf cutit  sare
270  gr zahar
zahar vanilat

Pentru glazura si ornat

100 gr ciocolata
150 ml frisca







Albusele se  bat bine .Galbenusele se amesteca bine cu zaharul ,se adauga cacaua ,smantana ,untul ,sarea  si romul ,se pune cratita pe abur si se amesteca pana la topirea completa a acestora ,in jur de 15 minute ,se lasa deoparte sa se raceasca putin apoi se amesteca cu albusele spuma ,praful de copt si faina ,la urma se pun stafidele.Se ung cu unt si faina forme de briose si se pune cu o lingura din compozitie pana la baza acestora ,cand se coc ies peste forme si raman frumoase.Se dau la cuptor la foc mic  30 -35 minute.




Se glazureaza cu ciocolata topita pe abur si putina frisca

Pofta buna si spor la gatit