marți, 6 mai 2014

Ciorba cu legume ,galuste si leustean verde

Aveti nevoie de :

carne de pui
300 gr legume (eu am avut cumparate gata taiate)
un ou
un pahar gris
putina sare
un varf cutit praf de copt (sau bicarbonat)
Maggi de legume 2 lg
piper
leustean verde


Carnea de pui se pune la fiert alaturi de 2 lg maggi legume ,se scoate carnea dupa ce  a fiert si se lasa supa deoparte.Se pune intr-o alt vas o lingura ulei ,se calesc legumele apoi se adauga supa .Se fierb aproximativ 20 de minute .Se fac galuste  din ou ,gris ,sare si praful de copt (sau bicarbonat )si se adauga la ciorba , la final se presara deasupra leustean verde.E o ciorba aromata si buna .




Pofta buna si spor la gatit

Ciorba de salata verde

Aveti nevoie de :

o bucata  mare de salata verde
4-5 catei de usturoi(dupa gust se mai pot pune cativa )
putin otet sau sare de lamaie
un ou
o cana lapte(sau 2-3 lg smanatana)
sare si piper


Salata se spala in mai multe ape si se rupe bucati .Se pune intr-o oala la fiert  , dupa aproximativ 30 de minute (ar trebui sa fie fiarta deja salata )se adauga usturoiul pisat ,sare si piper.Se adauga si otetul .Se stinge focul si se adauga oul  batut amestecat cu laptele (sau smanatana ).

Se serveste cu usturoi sau ceapa verde .Este o ciorba delicioasa pentru cei carora le place.




Pofta buna si spor la gatit

luni, 5 mai 2014

Paste aromate cu rosii

Aveti nevoie de:

un pachet paste(spaghete sau paste de casa )
3 fire ceapa verde
3 fire usturoi verde
100 gr cascaval ras
150 gr sunca afumata (Kaiser ,sunca simpla )
3 oua
sare ,piper,coriandru si busuioc dupa gust




Pastele se fierb in apa cu sare aproximativ 20 de minute.Se scurg si se clatesc bine cu apa rece.Se lasa deoparte .
Se pune putin  ulei intr-o tigaie mare ,se adauga ceapa si usturoiul ,se calesc ,se adauga dupa gust busuioc ,coriandru , sare si piper.Se adauga sunca taiata bucati mici ,pastele si cascavalul.Se amesteca usor apoi se pun si ouale batute bine.Se mai lasa cateva minute apoi se pot servi  cu rosii taiate felii. O reteta simpla dar gustoasa .




Pofta buna si spor la gatit

miercuri, 30 aprilie 2014

Baigli cu nuca

Aveti nevoie de :

1 kg faina
un cub mic drojdie
5 lg zahar
200 gr iaurt
100 gr smantana
2 galbenuse(albusele se pun la compozitia de nuca )
un ou pentru uns baigli inainte de ai da la cuptor
un pachet unt
coaja rasa de lamaie
un pahar lapte
o jumatate lingurita sare

Pentru umplutura aveti nevoie de nuca  macinata ,zahar dupa gust si albusele ramase batute  putin .

Pentru uns deasupra aveti nevoie de miere si zahar tos


Se incalzeste laptele putin ,se adauga drojdia si putin zahar ,se pune aceasta maia peste faina intr-un castron se adauga restul ingredientelor si se framanta un aluat mai tare putin ,se lasa la crescut o ora (nu va creste foarte mult )Daca mai e nevoie se mai poate adauga putina faina .


 
 
Se imparte aluatul in doua parti egale (daca va ramane faceti 3 baigli sau puneti aluatul ramas la congelator in punga inchisa foarte bine ).

Se intinde in foaie nu foarte subtire ,se pune umplutura de nuca se ruleaza si se aseaza frumos in ce forma doriti ,eu am facut in forma de cozonac si de floare ,arata mai deosebit .Se ung cu ou deasupra apoi se aseaza in cuptor 20 min cu usa intredeschisa ca sa creasca frumos



Se lasa la copt 45 de minute la foc potrivit sa prinda o culoare frumoasa deasupra .Se lasa in forma sa se raceasca putin apoi se scot si se ung cu miere deasupra si zahar tos.Au un gust deosebit si arata minunat de bine ,merita facuti oricand doriti nu neaparat doar la sarbatori .





Pofta buna si spor la gatit

Foi de placinta cu branza dulce si nuca

Aveti nevoie de:

un pachet foi de placinta

pentru umplut  cu branza
250 gr branza dulce
un ou
3 lg zahar



pentru umplut cu nuca
200 gr nuca macinata
4 lg gem (eu am pus gem de mure)





Luati o foaie o impaturati in doua iar la mijloc puneti o lingura de branza dulce ,se ruleaza si se prajeste in ulei incins. La fel se procedeaza si cu umplutura de nuca si gem.Se scot pe mai multe prosoape de bucatarie sa se absoarba uleiul ,sunt crocante si delicioase




Pofta buna si spor la gatit

Oua umplute pe pat de smantana

Aveti nevoie de :

7  oua fierte(puteti pune si mai putine oua )
200 gr smantana
4 lg maioneza
3 lg mustar
sare si piper
putina ceapa verde
2 ridichi pentru décor
patrunjel verde (se toaca marunt si se pune in compozitia  cu galbenusele)


Ouale fierte se curata de coaja ,se taie in doua si se scoate galbenusul ,acesta se amesteca bine cu mustarul si maioneza , patrunjel verde ,se condimenteaza cu sare si piper.Se umplu cu aceasta compozitie jumatatile de albusuri  apoi se aseaza pe un pat frumos si alb de smantana .Se orneaza cu ceapa verde si ridichi.




Pofta buna si spor la gatit

sâmbătă, 26 aprilie 2014

Pufoasa colorata

Aveti nevoie de :

5 oua
4 lg faina
o lingura cacao
5 lg zahar
un praf de copt
un varf cutit sare
un mar
2 portocale
100 gr stafide
2 sticlute esenta de rom
un plic glazura de ciocolata
zahar vanilat cu aroma de rom




Albusele se bat bine cu zaharul ,se adauga galbenusele,praful de copt ,sarea si zaharul vanilat.Se amesteca usor apoi se adauga faina .Se curata marul si portocalele ,se taie cubulete si se pun pe fundul tavii tapetate  cu unt si faina .Se adauga o parte din blat ,se niveleaza ,se pun stafidele.Restul de blat se amesteca cu cacaua si se pune deasupra .Se da la copt 40 minute la foc potrivit.Dupa coacere se lasa la racit se scoate din forma ,se insiropeaza cu romul amestecat cu o cana de apa si 2 lg zahar.








Glazura se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj si se pune deasupra nivelandu-se frumos .





Se taie felii si se serveste ,chiar daca e o reteta simpla ,e buna si aromata

Pofta buna si spor la gatit