miercuri, 30 aprilie 2014

Baigli cu nuca

Aveti nevoie de :

1 kg faina
un cub mic drojdie
5 lg zahar
200 gr iaurt
100 gr smantana
2 galbenuse(albusele se pun la compozitia de nuca )
un ou pentru uns baigli inainte de ai da la cuptor
un pachet unt
coaja rasa de lamaie
un pahar lapte
o jumatate lingurita sare

Pentru umplutura aveti nevoie de nuca  macinata ,zahar dupa gust si albusele ramase batute  putin .

Pentru uns deasupra aveti nevoie de miere si zahar tos


Se incalzeste laptele putin ,se adauga drojdia si putin zahar ,se pune aceasta maia peste faina intr-un castron se adauga restul ingredientelor si se framanta un aluat mai tare putin ,se lasa la crescut o ora (nu va creste foarte mult )Daca mai e nevoie se mai poate adauga putina faina .


 
 
Se imparte aluatul in doua parti egale (daca va ramane faceti 3 baigli sau puneti aluatul ramas la congelator in punga inchisa foarte bine ).

Se intinde in foaie nu foarte subtire ,se pune umplutura de nuca se ruleaza si se aseaza frumos in ce forma doriti ,eu am facut in forma de cozonac si de floare ,arata mai deosebit .Se ung cu ou deasupra apoi se aseaza in cuptor 20 min cu usa intredeschisa ca sa creasca frumos



Se lasa la copt 45 de minute la foc potrivit sa prinda o culoare frumoasa deasupra .Se lasa in forma sa se raceasca putin apoi se scot si se ung cu miere deasupra si zahar tos.Au un gust deosebit si arata minunat de bine ,merita facuti oricand doriti nu neaparat doar la sarbatori .





Pofta buna si spor la gatit

2 comentarii: