luni, 8 septembrie 2014

Prajitura cu gem si glazura de albus

Aveti nevoie de :
Pentru blat:
4 oua
un pahar zahar
un pahar lapte
un pahar ulei
1/2 praf de copt
un varf cutit sare
2 cani faina


Pentru spuma :

4 albuse
4 lg zahar

Un borcan gem
















Galbenusele  se freaca spuma cu zaharul,se adauga sarea si praful de copt ,la urma laptele ,uleiul si faina .Se amesteca bine apoi se pun in tava tapetata cu hartie de copt ,se da la cuptor aproximativ 20-25  de minute la foc potrivit sau pana ce se rumeneste putin  deasupra (atentie sa nu fie foarte coapta deoarece se mai pune la cuptor )
Se scoate blatul se pune un strat de gem de care va place si albusele batute  spuma ,se da din nou la cuptor pana ce albusele au o culoare frumoasa ,cam 15 minute .

Pofta buna si spor la gatit

miercuri, 3 septembrie 2014

Salata de vinete cu maioneza

Aveti nevoie de:

5 vinete potrivite
o jumatate lingurita sare
5 catei de usturoi
o jumatate ceapa
ardei rosu si patrunjel verde pentru ornat

Pentru maioneza aveti nevoie  de:

un galbenus fiert
un galbenus crud
o jumatate lingurita mustar
o cana ulei




Vinetele se coc ,se curata  si se pun la scurs ,se pun  intr-un vas ceapa si usturoiul ,vinetele si sarea .Se fac  pasta fina cu blenderul ,se adauga sare dupa gust si la urma maioneza.Se orneaza cu ardei rosu si patrunjel verde







Pofta buna si spor la gatit

marți, 2 septembrie 2014

Tarta cu ananas si mere

Aveti nevoie de:

100 gr unt
100 gr zahar
5 lg apa rece
2 oua
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
400 gr faina

Din ingredientele de mai sus se face o coca potrivita si se infoliaza,se da la rece o ora.

Umplutura:

6 mere
un compot ananas
o jumatate lingurita scortisoara
2 lg gris
un ou


Se curata  merele de coaja si se taie cubulete ,ananasul se taie bucati mai mici ,se pun merele intr-un vas pe foc se adauga zaharul iar dupa ce sau inmuiat putin se adauga ananasul si scortisoara.
Se scoate aluatul de la rece se intinde (eu am facut in tava mare de la aragaz ) se pune grisul in mijloc ,se pune umplutura si se taie marginile cu un cutit,se ridica in sus ca si in poza ,se unge tarta cu oul batut bine si se da la cuptor la foc potrivit o ora (sau pana se rumeneste ,depinde de cuptor)
Se pudreaza cu zahar la final
















Pofta buna si spor la gatit

luni, 1 septembrie 2014

Triunghiuri cu mere

Aveti nevoie de:

Aluat foietaj :

500 gr faina (aproximativ )
250 gr unt
4 lg ulei
un pahar apa
un varf cutit sare
(foietajul il puteti cumpara daca doriti)

Se amesteca ingredientele de mai sus (se lasa jumatate din unt) se face o coca potrivita ,se intinde apoi untul si se impatura ,se repeta   operatiunea de cateva ori apoi se da la rece pus in folie cel putin o ora .







Pentru umplut :

5-6 mere mari
o jumatate lingurita scortisoara
un pahar zahar
stafide



Merele se curata de coaja ,si se taie in bucati mici ,se pun sa se caleasca putin cu zaharul iar la urma se adauga scortisoara (se lasa doar cateva minute ca sa se inmoaie merele)
Se taie aluatul de foietaj in dreptunghiuri (cel facut de casa se intinde la o grosime identica cu cel cumparat din comert )se umplu cu mere si se pun in aparatul de sandwiciuri ,se preseaza usor si se coc bine pe ambele parti pana se rumenesc .Se scot si se pudreaza cu zahar.O reteta usor de facut si nu iti ia mult timp .Dupa preferinta se pot adauga si stafide.





Se servesc atat calde cat si reci ,simple  si bune

Pofta buna si spor la gatit

miercuri, 27 august 2014

Iahnie cu naut si carnati

Aveti nevoie de:

o conserva naut
o ceapa mare
o lingurita boia
sare si piper dupa gust
5 catei de usturoi
4 foi dafin
o lg faina alba
2 lg ulei
carnati 2 fire (sau ce va place voua ,eu am combinat )



Ceapa se curata ,se spala si se taie marunt,se caleste in ulei ,adaugati usturoiul taiat marunt ,foile de dafin  si carnatii taiati .Se calesc cateva minute apoi se adauga boiaua si nautul din conserva .2 cani de apa si se lasa sa fiarba circa 10-15  minute.Se amesteca faina cu putina apa si se adauga la iahnie la final .Se orneaza cu patrunjel verde




Pofta buna si spor la gatit

duminică, 24 august 2014

Sos vanatoresc cu snitel in malai

400 zarzavat(morcovi,patrunjel,telina si cartofi)
4 foi de dafin
2 lg faina
sare si piper dupa gust
3 lg zahar
3 lg ulei
2 lg otet
o cana apa(sau supa de legume daca aveti)




Zarzavatul se curata se spala si se taie bucati ,se pune la fiert ,se scot si se fac pasta fina.Se pune uleiul intr-o cratita se adauga faina si se prajeste ,se adauga pasta de zarzavat ,o cana de apa (sau supa ),zahar ,sare ,otet si foile de dafin.Se  fierbe  bine cateva minute amestecand continuu  apoi se poate servi cu snitel  de pui prajit,friptura  sau chiftelute. E un sos tare gustos si se face si repede .Eu am facut cu snitel din piept de pui cu malai(in loc de faina alba puneti malai sunt gustoase si crocante snitelele )





Pofta buna si spor la gatit

sâmbătă, 23 august 2014

Prajitura cu lamaie si ciocolata

Aveti nevoie de:

6 oua
6 lg zahar
5 lg faina
2 lg nesquick
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
zahar vanilat




Se separa ouale,albusele se bat spuma tare ,se adauga zaharul si se continua sa se mixeze bine pana la topirea completa a acestuia.Galbenusele se amesteca cu sarea si praful de copt ,se adauga la albuse.Faina se cerne bine impreuna cu Nesquick si se adauga la blat.Se amesteca usor apoi se pune in tava unsa si tapetata cu faina (sau hartie de copt) .Se da la cuptor aproximativ 35-40 minute la foc mic.Se scoate si se lasa la rece.






Crema :
2 plicuri crema de ciocolata  Dr Oetker
1 plic crema de lamaie
100 gr stafide
nectarine pentru décor







Cremele se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj .
Se taie blatul in 3 parti egale ,se pune prima foaie intr-o tava in care am pus folie (se poate scoate mai usor din tava inainte de taiere ) crema de ciocolata ,a doua foaie,crema de lamaie  ,a treia foaie crema de ciocolata ,deasupra am pus stafide si am ornat cu felii de nectarine.Se da la rece cel putin 2 ore
Se scoate si se poate servi ,e o reteta racoroasa si tare aromata


Pofta buna  si spor la gatit