luni, 8 iunie 2015

Prajitura cu fructe si aroma de fistic

Aveti nevoie de:

6 oua
6 lg zahar
6 lg faina
un varf cutit sare
1/2 plic praf de copt

Pentru creme:

un plic budinca de fistic Dr Oetker
un plic crema de lamaie Dr Oetker
300 gr capsuni
200 gr cirese
un plic gelatina














Ouale se separa .Albusurile se bat spuma cu zaharul ,se adauga galbenusurile amestecate inainte cu sarea si praful de copt ,la urma faina .Se amesteca usor pana se omogenizeaza toata faina.Se pune blatul intr-o tava dreptunghiulara si se coace la foc potrivit 25-30 minute .Se scoate blatul se lasa sa se raceasca si se taie in 3 parti egale.Crema si budinca se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj (separat facute ).
Se pune folie in tava in care sa copt blatul ,se aseaza prima foaie se insiropeaza (eu am folosit suc natural de fructe ) ,se pune budinca ,ciresele (fara samburi ) ,foaia nr 2 ,crema de lamaie iar deasupra  foaia nr 3 si capsunile (le-am fiert cu putin zahar si am adaugat gelatina )
Se lasa la rece cateva ore sau daca va rabdati pana a doua zi , e o reteta  racoroasa de vara si usor de facut iar de gust nu mai zic ,tare gustoasa

Pofta buna si spor la gatit

miercuri, 3 iunie 2015

Lichior de oua

Aveti nevoie de:

5 galbenusuri
200 ml frisca
zahar vanilat
tuica de prune cam 200 ml (sau vodca )
2-3 lg zahar pudra (sau dupa gustul fiecaruia)







Eu am avut un recipient special pentru acest lichior dar il puteti face cu blenderul .Se pun galbenusurile si zaharul in vas si se agita bine pana se face ca o spuma .Se adauga restul ingredientelor si la urma tuica .Daca va iese mai groasa compozitia mai adaugati tuica .

E o bautura fina si racoritoare numai buna pe timp de vara si pentru musafiri


Spor va doresc

luni, 25 mai 2015

Smoothie cu capsuni

Ieri am avut pofta de capsuni si mi-a cumparat sotul 2 kg intrebandu-ma ce fac cu atatea ? si I-am aratat ,am facut o bautura racoroasa de capsuni potrivita cu aceste zile calduroase ,simplu dar de efect.se face rapid mai ales atunci cand aveti nevoie de ceva rece sau daca se anunta musafiri si nu aveti in casa altceva e natural ,gustos si sanatos

Ingredientele sunt pentru 3 portii dar puteti face mai mult in functie de cate persoane sunt

20 de capsuni potrivite
o lingura plina de miere
un pahar frisca lichida
cuburi de gheata






Capsunile se curata si se spala bine apoi se pun in blender ,se adauga mierea si frisca si se mixeaza bine pana ce obtineti o spuma consistenta .Se pune in pahare adaugand cateva cuburi de gheata apoi se poate savura aceasta bautura care te racoreste si iti da energie toata ziua .

Spor va doresc

duminică, 17 mai 2015

Chiftelute de pui cu sos Bechamel

Aveti nevoie de:

500 gr carne tocata de pui
2 fire ceapa verde
6-7 catei de usturoi
un ou
sare ,piper si patrunjel verde
ulei pentru prajit

Sos Béchamel:

300 ml lapte
2 lg rase de faina
60 gr unt
100 gr cascaval ras
sare si piper dupa gust
un varf cutit ghimbir
un varf cutit boia (eu i-am dat putina culoare )
patrunjel verde








Carnea de pui se condimenteaza cu sare si piper ,se adauga ceapa si usturoiul taiate marunt,patrunjel verde tocat si oul batut bine.Se fac chiftelute si se prajesc in ulei ,apoi se scot pe prosoape de bucatarie sa se scurga bine de ulei ,se lasa deoparte.
Sosul béchamel : untul se topeste intr-o tigaie ,se adauga faina si se prajeste putin ,laptele si cascavalul ras(se lasa putin pentru a se pune deasupra inainte sa se dea la cuptor ) ,se condimenteaza cu sare ,piper, ghimbir ,boia.Se pun intr-o tava mica chiftelutele ,se toarna sosul peste ele ,deasupra cascavalul ramas si se da la cuptor cam 15-20 minute .
Se servesc chiftelutele cu acest sos si  cartofi cu rozmarin , este un preparat plin de arome minunate

Pofta buna si spor la gatit

Sos de vanilie (Crema Engleza )

Am mai invatat o reteta noua de la restaurantul unde lucrez si am decis sa o postez si aici ,eu folosesc acest sos mai ales la prajiturile cu ciocolata ,combinatia e super delicioasa ,poza de mai jos este cu acest sos pe o felie de Tort cu ciocolata si a fost tare gustos

4 galbenusuri
5 lg zahar
pastaie de vanilie(sau esenta )
400 ml lapte




Se amesteca galbenusurile cu zaharul .Laptele se pune la incalzit cu pastaia de vanilie ,apoi cand incepe sa se incalzeasca se trage deoparte vasul si se pune in compozitia de galbenusuri cate putin pana se incorporeaza tot laptele ,se pune din nou pe foc si se amesteca continuu ..ATENTIE ..la foc mic sa il faceti ,in caz contrar riscati sa se taie sau sa se arda ,va iese o crema delicioasa numai buna de folosit la diverse prajituri cu ciocolata sau dupa preferintele fiecaruia .I se mai spune si Crema Engleza


Pofta buna si spor la gatit

sâmbătă, 16 mai 2015

Prajitura Boema

Aveti nevoie de:

5 oua mari (eu am pus 6 ca erau mai mici )
5 lg zahar
2 lg lapte
2 lg ulei
putina sare
un varf cutit praf de copt
4 lg faina
2 lg cacao
2 pliculete zahar vanilat cu rom(sau putina esenta de rom)

Crema :

un pachet unt
4 lg zahar
2 lg cacao
o esenta rom

Glazura:

2 tablete ciocolata neagra
o jumatate pahar frisca
Se pun pe abur si se topesc pana ce va iese o crema fina

Sirop:

o cana mare apa ,2 lg zahar
1 sticluta  mica esenta de rom
Se amesteca foarte bine pana la topirea completa a zaharului

Décor : frisca si cirese din compot (sau ce fructe va plac )










Albusurile se bat spuma tare cu zaharul.Galbenusurile se mixeaza pana se fac spuma adaugand pe rand praful de copt,sarea ,uleiul si laptele.Se adauga la compozitia de albusuri iar la urma faina amestecata inainte cu cacaua .Se pune blatul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 25 minute .Se lasa sa se raceasca apoi se taie in patrate cat de mari doriti .Se pune in sirop fiecare bucata (atentie nu lasati decat maxim 2 secunde ,introduceti bucata si o scoateti imediat altfel riscati sa se rupa si nu mai arata bine ) .Se pune glazura (se lasa la rece pana se intareste ) ,crema si frisca deasupra .Se decoreaza cu fructe .O prajitura tare buna si aromata .

Pofta buna si spor la gatit

luni, 11 mai 2015

Miere din papadie


In urma cu ceva timp mergand cu fetita in parc si jucandu-ne mi-a adus un buchet de flori de papadie si asa mi-a venit idea sa fac mierea ,am mai facut in urma cu multi ani iar reteta o stiam de la parintii mei si am decis sa fac din nou ...singurul regret este ca nu am facut decat 2 portii ca sau terminat florile ,cel putin la mine in zona ca as mai face ,merita ...dar in curand voi face miere si din alte flori si voi scrie reteta si pe blog

Aveti nevoie de :

2 maini bune de flori
1/2 lamaie fara coaja
1 kg zahar
1 l apa




Florile se spala bine apoi se pun intr-o oala la fiert cu un litru apa ,se lasa sa dea cateva clocote apoi se trage deoparte si se lasa in loc ferit de lumina 24 de ore.A doua zi se strecoara ,se arunca florile ,se adauga lamaia taiata felii si zaharul ,se amesteca continuu la foc mic pana la topirea completa a zaharului apoi din cand in cand se mai amesteca cu lingura de lemn  ,va face o spuma destul de mare dar se continua fierberea ,eu am fiert-o o ora si 20 de minute si sa facut destul de tare (daca doriti mierea mai moale sa curga nu o fierbeti atat de mult ).Am pus-o in  borcane mici ,am pus capacul si si-a luat locul in camara pe raft .E foarte buna si aromata iar pe langa faptul ca e la indemana tuturor sa o facem nu ne trebuie multe ingrediente .E minunata atat la sanatate cat si la diverse preparate ,in curand voi face o prajitura tare cunoscuta cu mierea facuta de mine ca e delicioasa

Spor sa aveti