duminică, 9 noiembrie 2014

Tort rece cu lamaie

Aveti nevoie de :

12 piscoturi (o jumatate pachet )
10 biscuiti picnic
un plic crema de lamaie (se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj)
un plic gelatina(15 gr)
compot de piersici (caise ) sau suc natural









Se pregateste o tava mica  sau forma de chec cu folie (eu am pus intr-un recipient de plastic ,am facut mai putin  )se pune un rand de piscoturi ,se pune cu o lingura compot,un strat de crema de lamaie, piscoturi din nou,crema iar la final biscuiti ,se mai pune putin compot si peste biscuiti sa se inmoaie bine.
Crema(dupa preparare ) se amesteca cu gelatina inmuiata bine in putina apa calduta si se omogenizeaza cu mixerul cateva minute .Se lasa  la rece ca sa se intareasca crema si sa o puteti taia felii.

E un desert fara coacere ,foarte simplu si tare aromat ,ma ales daca vi se anunta musafiri si nu aveti timp sa faceti o prajitura este desertul ideal cu care nu veti da gres .Pentru un tort mai mare dublati cantitatile de mai sus.Se poate decora cu frisca ,eu l-am lasat simplu .

Pofta buna si spor la gatit

marți, 4 noiembrie 2014

Inele aromate de mar

Aveti nevoie de :

7-8  mere potrivite
un ou
1  lg zahar
2 lg smantana
2 lg faina
un pahar mic apa
un varf cutit sare
ulei pentru prajit

Pentru ornat zahar pudra





Se curata merele ,se scoate mijlocul,apoi se taie rondele.Se bate bine oul,se adauga sarea ,zaharul ,smantana si faina ,se omogenizeaza bine toata compozitia ,se dau inelele de mar prin aceasta compozitie si se prajesc in ulei incins.Se scot pe cateva prosoape de bucatarie sa se scurga bine de ulei apoi se dau prin zahar pudra .

Un desert usor si bun la indemana oricui

Pofta buna si spor la gatit

Ciulama de ciuperci cu ficat de pui

Aveti nevoie de:

350 gr ciuperci (eu am avut de padure,foarte bune )
2 lg ulei
o ceapa mica
7-8 catei de usturoi
2 lg faina
5 lg smantana
un pahar apa
sare si piper dupa gust
patrunjel verde







Ciupercile se curata ,se spala si se taie cubulete,se curata ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei apoi se adauga usturoiul taiat si ciupercile.Se calesc cateva minute ,se pune faina si la urma apa si smantana,se lasa sa fiarba bine amestecand continuu la foc mic ,circa 10 minute se condimenteaza cu sare si piper,patrunjel verde  tocat la final.

Am servit cu ficat de pui condimentat cu sare si piper si prajit in ulei incins.O mancare destul de rapid de facut si gustoasa .

Pofta buna si spor la gatit

duminică, 2 noiembrie 2014

Prajitura cu coacaze si vanilie

Aveti nevoie de :

4 oua
4 lg zahar
2 lg faina
2 lg nuca de cocos
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare









Pentru crema : un plic crema de vanilie Dr Oetker
Mai aveti nevoie de 300 gr coacaze (sau alte fructe de care va plac )
3 lg zahar
un plic gelatina (15 gr)

Se separa ouale,albusele se bat spuma tare cu zaharul iar galbenusele se amesteca cu nuca de cocos ,praful de copt ,sarea si faina apoi se adauga albusele si se amesteca usor.Se da la cuptor blatul in tava tapetata cu hartie de copt pana se rumesneste deasupra sau 20-25 minute.Se scoate si se lasa la rece.
Crema de vanilie se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj.Coacazele se pun la fiert cu 3 lg zahar si o cana si jumatate de apa circa 15 minute ,se lasa sa se raceasca apoi se amesteca  cu gelatina (inmuiata inainte in putina apa calduta )
Se pune folie in tava in care a copt blatul , se pune blatul apoi  crema de vanilie deasupra apoi siropul de coacaze(atentie ,lasati sa se omogenizeze bine cu gelatina apoi o turnati deasupra)

E o prajitura inventata ,simpla ,buna si putin acrisoara

Pofta buna si spor la gatit

luni, 27 octombrie 2014

Cremes Rapid

Pentru o tava mare aveti nevoie de:

8 oua
un pachet unt
300 gr zahar
9 lg faina
1 l lapte
o lamaie (coaja rasa si zeama )








Se separa ouale,albusele se lasa deoparte iar galbenusele se freaca spuma cu zaharul ,se adauga untul (se topeste si se raceste putin ) faina si laptele cate putin sa se incorporeze toate ,se adauga la final albusele batute  spuma tare.Toate se amesteca usor cu o lingura de lemn (va iesi o compozitie lichida ,nu va speriati ca va iesi cremesul ) se pune  in tava mare  compozitia obtinuta si se da la cuptor la foc mic o ora si 20 de minute.Eu am copt doar o ora tinand cont ca am si ,,parlit-o ,, putin (in cuptor electric se coc  altfel prajiturile ) deci sa verificati prajitura dupa 30 minute .Pe viitor voi face alta si voi schimba si pozele :)
Eu am facut si jumatate din cantitatile de mai sus pentru un cuptor mai mic
,deci puteti face si jumatate .La final cremesul arata super si e tare bun

Pofta buna si spor la gatit

duminică, 26 octombrie 2014

Lipii Naan (pakistaneze) cu branza sarata

Pentru 7  lipii aveti nevoie de:

o jumatate cub drojdie
o lingurita sare
o lingurita zahar
150 ml apa calduta
400 gr faina
5 lg iaurt simplu
2 lg unt topit

Pentru umplut 300 gr branza sarata









Se amesteca ingredientele de mai sus ,coca obtinuta se pune la cald acoperita cu un prosop curat ,macar 2 ore.Se imparte aluatul in 7 parti egale ,se intinde fiecare parte ,se pune o lingura de branza sarata si se impatura ,se intinde cu sucitorul apoi se coc intr-o tigaie ,atentie se incinge tigaia bine ,nu se pune ulei deloc ,se acopera cu un capac mare si se coace cateva minute pe ambele parti ,sunt foarte bune aceste lipii cu branza ,se fac si simple sau cu diverse umpluturi

Pofta buna si spor la gatit

vineri, 24 octombrie 2014

Fursecuri cu gem si glazura de ciocolata

Pentru aluat aveti nevoie de:

100 gr unt
350 gr faina
un plic praf de copt
un varf cutit sare
2 oua
200 ml smantana
200 gr zahar
coaja rasa de lamaie

Pentru umplut gem
Pentru glazura 2 tablete ciocolata simpla









Ingredientele de mai sus ,se amesteca toate pana se omogenizeaza bine ,trebuie sa fie  aluatul ca si o pasta mai groasa ,se ia cu lingurita si se pun in tava pe hartie de copt la o distanta de minim 2 cm una de alta deoarece se lasa la coacere.Se dau la cuptor 25-30 minute sau pana se rumenesc deasupra ,se lasa sa se raceasca apoi  se lipesc cate doua cu gem de prune (sau de care va place) se glazureaza cu ciocolata topita si se dau la rece.Sunt foarte gustoase iar a doua zi sunt moi si pufoase ,o idee de sarbatori ,se fac repede si nu e nevoie de prea multe ingrediente.Mi-au iesit 2 platouri de fursecuri delicioase .

Pofta buna si spor la gatit