marți, 20 mai 2014

Fasole verde scazuta cu carne de porc

Aveti nevoie de :

fasole verde (eu am avut la borcan dar daca aveti  proaspata e si mai bine )
o cana suc de rosii
3 fire ceapa verde
3 fire usturoi
3 catei usturoi
piper
sare doar daca folositi fasole proaspata
2 lg faina
patrunjel verde
4 lg ulei



Se caleste ceapa , se adauga usturoiul  verde si usturoiul tocat marunt,apoi se adauga fasolea si 2 cani de apa .Se fierbe cam 30 de minute  iar la urma se adauga sucul de rosii ,se face un amestec din  faina cu putina apa pentru a se ingrosa sosul ,se pune la urma ,patrunjel verde tocat.



La acest preparat am facut carne de porc prajita ,se poate folosi si carne de pui sau vita dupa gustul fiecaruia .



Pofta buna si spor la gatit

Rulouri cu vanilie si frisca

Aveti nevoie de :

1 kg faina
o lingurita  sare
o lingura  otet
un pac unt 










Se amesteca ingredientele de mai sus ,se adauga apa cat cuprinde aproximativ 500 ml pentru un aluat potrivit.Se intinde cu sucitorul   o foaie mare  si apoi ungeti toata foaia cu o parte din unt..Se impatura aluatul ,se intinde din nou ,se repeta  de cel  putin 3 -4 ori operatiunea (intins, adunat si facut cu unt ).Se pune intr-o folie si se da la rece 30 min.
Se scoate aluatul se intinde in foaie nu foarte  subtire ,se taie fasii inguste de cca 1 cm ,care se ruleaza pe forme de rulouri  ,unse cu unt si tapetate cu faina apoi se dau la copt in cuptorul incins inainte ,cam 15 -20 min.Se scot se lasa sa se raceasca putin apoi le puteti scoate de pe forme.

Crema : un plic crema de vanilie de la Dr Oetker  (se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj )
250 ml frisca
3-4 plicuri vanilie

Pentru décor zahar pudra

Se amesteca crema cu frisca si la urma se adauga vanilia.
Se umplu rulourile cu aceasta crema ,apoi se dau prin zahar pudra .




Pofta buna si spor la gatit

luni, 19 mai 2014

Peste la cuptor cu cartofi

Aveti nevoie de:

2 bucati mari de peste
4  cartofi potriviti
sare ,piper,usturoi,boia
o lamaie 
putin ulei
salata verde pentru ornat




Pestele  se curata  si se spala bine ,apoi se cresteaza pe ambele parti sa se patrunda mai bine .Se condimenteaza cu sare ,piper si boia.Usturoiul se zdrobeste si se pune inauntru .Cartofii se curata se spala bine si se taie rondele.Se condimenteaza si se pun in tava mare de la cuptor pe langa peste.Se stropesc cu ulei toate si se da la cuptor o  ora si 20 min la foc potrivit,sau se poate verifica  dupa 45 de minute ,depinde de cuptorul fiecaruia .Se scoate pestele si se stropeste cu zeama de lamaie  ,apoi se poate servi.



Pofta buna si spor la gatit

Tocanita cu ciuperci

Aveti nevoie de :

300 gr ciuperci
2 fire ceapa verde
5 lg smantana
2 lg faina
patrunjel verde
sare si piper dupa gust
2 lg ulei


Ciupercile se spala bine in mai multe ape (eu am pus cocarti sau bureti cum li se mai spune )se taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei ,se adauga ciupercile si doua cani  de apa .Se lasa sa fiarba cam 30 min (ciupercile se fierb destul de repede) apoi se amesteca faina cu smantana si se adauga la tocanita .Se condimenteaza cu sare si piper si se pune la urma patrunjel verde taiat marunt.Se serveste cu mamaliguta .






Pofta buna si spor la gatit

duminică, 18 mai 2014

Cosulete cu branza dulce

Aveti nevoie de:

aluat foietaj din comert (sau facut in casa )
200 gr branza dulce
100 gr zahar
un ou
2 plicuri zahar vanilat
cateva capsuni pentru decorat




Se intinde aluatul de foietaj mai subtire se fac forme rotunde,apoi cu un Capac  de sticla se fac cerculete mici in mijloc ,apoi se intind putin si se lipesc cu putin ou batut ,de partea mai mare.Se presara putin zahar si se dau la cuptor cam 15 minute sau pana se rumenesc si cresc frumos.



Se amesteca branza dulce cu oul batut bine si putin zahar dupa gust ,adaugand la urma si zaharul vanilat.
Se umplu cosuletele cu branza si se decoreaza cu capsuni.
E o reteta simpla dar gustoasa .



Le-am numit cosulete ,mi sa parut mai draguta aceasta denumire ,dar le puteti spune cum vreti (inventivi  suntem cu totii )
Pofta buna si spor la gatit

Tort cu capsuni si crema de ciocolata

Pentru blat aveti nevoie de :

6 oua
6 lg zahar
6 lg faina
un praf de copt
un varf cutit sare
50 gr stafide






Se bat albusele spuma ,se adauga zaharul ,praful de copt si sarea .La urma galbenusele si faina .deasupra se pun stafidele .Se amesteca usor si se da la cuptor intr-o forma rotunda tapetata cu faina sau hartie de copt  30-35 minute,Se scoate si se lasa sa se raceasca apoi se taie blatul in doua.


Sirop :

5 lg zahar se caramelizeaza si se adauga o cana de apa.Se insiropeaza blatul .

Crema:

un plic crema de ciocolata Dr Oetker (se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj )
250 ml frisca
zahar vanilat
capsuni dupa gust




Se pune intr-o forma rotunda folie ,se pune primul blat ,se insiropeaza ,se adauga capsuni ,se pune crema ,apoi un strat de frisca ,la urma blatul al doilea.Se insiropeaza din nou ,se da la rece. Deasupra am facut un sirop din cateva capsuni cu zahar si un plic de gelatina .Se orneaza cu frisca ,capsuni si menta.



Pofta buna si spor la gatit

marți, 13 mai 2014

Millefeuille cu lamaie

Aveti nevoie de:

un pachet foietaj din comert (sau de casa daca aveti)
250 ml frisca
un plic budinca vanilie(sau un plic crema de lamaie   Dr Oetker )
o lamaie 
100 gr zahar pudra
fructe din compot,eu am folosit struguri ,gutui ,banana si portocala
puneti ce fructe doriti







Foietajul se intinde se taie in dreptunghiuri ,se presara putin zahar pudra si se dau la cuptor 5-6 minute.Se scot se pudreaza din nou si se lasa pana se rumenesc ,cam  10-15 minute la foc mic .Se lasa deoparte sa se raceasca .
Budinca se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj (crema la fel daca folositi ) .Frisca se bate bine apoi se amesteca cu budinca,coaja rasa de la lamaie  ,se lasa putin din frisca pentru ornat.Se taie dreptunghiurile se umplu cu crema se pun fructe iar deasupra se orneaza cu frisca si fructe.






Pofta buna si spor la gatit