miercuri, 24 iunie 2020
Tort de vara racoros cu lamaie
Am inceput cu piscoturi pentru fetita mea si apoi am zis sa fac si un tort rece asa ca de vara daca tot am din ce .
Cam 10 bucati piscoturi
un plic crema de lamaie Dr Oetker
3 l-te gelatina
200 gr smantana fermentata
coaja rasa de lamaie
3 lg dulceata de stafide
un plic budinca vanilie
500 ml suc de portocale
Am ales o forma detasabila de tort ,am pus o parte din piscoturi pe fundul tavii.Crema am pregatit-o cum scrie pe ambalaj si am adaugat la urma smantana ,am mixat-o cateva minute si la final coaja rasa de lamaie si gelatina inmuiata bine in putina apa calda .Se amesteca din nou cateva minute pentru a se omogeniza gelatina si am adaugat crema peste piscoturi .Se lasa la rece cam 30 minute .Se prepara budinca cu suc ,se lasa deoparte .Se ia tortul de la rece ,se pune din nou un rand de piscoturi ,dulceata deasupra si budinca la final .Se lasa la rece in forma pana a doua zi .
Eu nu am mai avut rabdare si am taiat-o sa vad cum a iesit :)) E un tort care se face destul de repede iar combinatia dintre dulce ,acrisor este una foarte reusita .
P.S Pentru cei care se intreaba cum este dulceata de stafide ,sa stiti ca exista pom fructifer numit Stafid :) Va las si o poza ca sa vedeti cum sunt ...eu va zic sincer ca minunate
Pofta buna si spor va doresc !
miercuri, 3 iunie 2020
Sirop de soc (pentru iarna )
1 kg flori de soc
2 kg zahar
2 L apa
o lamaie mare sau 2 mai mici (fara coaja alba ca e amara )
Florile de soc se spala bine in mai multe ape ,se lasa deoparte .Apa cu zaharul si sarea de lamaie se pun pe foc si se lasa doar cat sa se topeasca zaharul.Se ia si se adauga lamaile curatate de coaja alba ,taiate felii .Se pune aceasta apa cu zahar peste florile de soc ,un capac deasupra si se lasa la frigider 2 zile ,se amesteca din cand in cand .Se strecoara prin tifon si se pune in sticle ,inchise bine si in camara pe un raft aranjate frumos .
Spor sa aveti !!!
Dulceata de bujori
Am facut o portie de dulceata si am avut nevoie de:
300 gr petale frumoase de bujori
2 pliculete sare de lamaie
1 kg zahar
1 L apa
1 lamaie mare
Petalele de bujori se spala in mai multe ape ,apoi se scurge bine de toata apa ,se adauga sarea de lamaie si se freaca usor petalele ,se lasa la rece minim 2 ore .Se pune apa si zaharul si se pune pe foc potrivit si se fierbe in jur de 2 ore (aproximativ ) ,se lasa sa scada bine ,se adauga si lamaia taiata felii (fara partea alba care este amara ) cand dulceata este aproape gata ne uitam dupa petalele care sunt moi .Se strecoara sa ramana dulceata curata si sa aiba o culoare spre rosu si se pune in borcane .Eu nu am mai adaugat nimic altceva .Se lasa sa faca o crusta deasupra apoi se pun capacele ,se inchid bine ,se eticheteaza si se pun frumos pe raft in camara .
Spor sa aveti !!!
vineri, 27 martie 2020
Cornulete cu magiun de prune
Pentru o tava mare de cuptor aveti nevoie de:
160 gr untura
4 lg apa rece
2 lg zahar
2 lg otet
putina esenta de vanilie
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
400 gr faina
Pentru umplut magiun de prune iar la decor zahar pudra
Toate ingredientele de mai sus (in afara de faina ) se amesteca foarte bine ,la urma se adauga faina apoi se framanta bine pana se obtine un aluat numai bun de intins.
Se imparte in doua parti egale ,se intinde pe planseta si cu o farfurie intinsa se da o forma rotunda ,se taie ca si feliile de pizza ,se pune magiun de prune ,se ruleaza si se dau la cuptor la 160 grade in jur de 25 de minute ,Se pudreaza cu zahar si se servesc ,sunt minunate asa ca va recomand cu incredere sa le faceti si voi .
Pofta buna si spor la gatit!
luni, 13 ianuarie 2020
Chiftea la tava
Pentru o tava (ca si aceea de cozonac ) ca si marime aveti nevoie de :
1 kg carne tocata de porc
3 oua
2 lg pesmet
1/2 l-ta sare
1/2 l-ta piper
(sarea si piperul se pot pune dupa gustul fiecaruia )
un varf l-ta vegeta (ii da o savoare mai aparte )
patrunjel verde tocat
3-4 catei usturoi
o ceapa medie (taiata marunt )
Pentru umplutura din mijloc mai aveti nevoie de 3 oua fierte ,dupa ce se curata de coaja se taie in doua pe lungime
Carnea tocata se amesteca cu condimentele ,ouale batute ,usturoiul si ceapa ,patrunjelul verde tocat marunt iar la urma pesmetul .
Se pune o foaie de copt in tava de cozonac ,jumatate din aceasta umplutura ,ouale fierte taiate pe lungime ca si in poza si cealalta parte de compozitie.Se niveleaza frumos cu mana sa se dea o forma mai rotunda si se da la cuptor la 160 grade in jur de 35-45 minute.Se poate verifica dupa 20 de minute ca sa nu se arda .Se lasa sa se raceasca complet apoi se taie felii si se serveste ca si aperitiv sau alaturi de o garnitura de cartofi .Se serveste atat calda cat si rece .
Pofta buna si spor la gatit !
joi, 7 noiembrie 2019
Prajitura turnata cu mere
Pentru aluat aveti nevoie de :
4 oua intregi
9 lg zahar
15 lg lapte
12 lg ulei
12 lg faina alba
1/2 praf de copt
2 plicuri vanilie
un varf cutit sare
Pentru umplutura :
4-5 mere mari
1/2 lingurita scortisoara
5 lg zahar
2 lg gris
Pentru decor zahar pudra
Ouale se bat bine cu zaharul ,se adauga uleiul si laptele ,praful de copt ,vanilia si sarea iar la urma faina .Se pune in tava de copt jumatate din aceasta compozitie(sau aproximativ nu trebuie sa fie egala) si se da la cuptor cam 15 minute la 160 grade .Merele se razuiesc ,se amesteca cu zaharul si scortisoara si la urma cu grisul .Eu nu le-am mai calit ca ne plac mai mult asa .Se scoate foaia se pun merele si deasupra se toarna restul de aluat.Se niveleaza frumos peste mere si se da din nou la cuptor cam 15-20 minute sau pana ce are o culoare frumoasa deasupra .Se pudreaza cu zahar si se serveste atat calda cat si rece .Este foarte usor de facut si ieftina pentru buzunarul tuturor .
Pofta buna si spor la gatit !
duminică, 3 noiembrie 2019
Ciorba Secuiasca de cartofi
Pentru aproximativ 3 L de ciorba aveti nevoie de:
1 ardei rosu
1 ceapa mare
200 gr telina
2-3 morcovi
4 frunze dafin
sare si piper dupa gust
vegeta (daca nu folositi atunci nu puneti)
3-4 cartofi potriviti
un galbemus
100 gr smantana
2 lg ulei
1/2 l-ta boia
Legumele se spala bine .Morcovii,telina ,ceapa si ardeiul se taie marunt si se calesc in putin ulei .Se adauga si cartofii cubulete ,condimente si apa .Se lasa sa fiarba pana ce sunt moi cartofii .Se adauga foile de dafin si un amestec format din o lg ulei si 1/2 lingurita boia .Se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc .La final galbenusul amestecat cu smantana .Se ia din ciorba si se amesteca cu galbenusul pana ce ajunge la o temperatura potrivita pentru a nu avea surprize la ciorba,apoi se adauga .
Deasupra patrunjel verde tocat marunt .
Pofta buna si spor la gatit!