joi, 27 martie 2014

Budinca de cartofi cu branza la cuptor


Aveti nevoie de:

800 gr cartofi
300 gr branza (eu am folosit cascaval )
4 oua
2 lg pesmet
o jumatate ardei rosu
sare dupa gust
150 gr unt
150 gr smantana

Se spala bine cartofii si se pun la fiert in coaja ,se curata  si se taie felii .
Ouale se bat bine cu praful de sare ,cascavalul ras  si smantana .
Se unge o forma cu unt(eu am folosit hartie de copt) ,se presara pesmetul si alternativ  se pun cartofii si amestecul de oua cu smantana si cascaval .
Ultimul strat am pus cascaval ras.Se da la cuptor cam 20-25 min pana ce prinde o crusta frumoasa .Se lasa sa se raceasca  putin apoi se poate servi.E foarte buna am facut de cina ,usoara si delicioasa .









Pofta buna  si spor la gatit

Bezele

Aveti nevoie de :

4 albuse
200 gr zahar

Se încinge cuptorul . Se tapetează două forme de copt cu hârtie pergament. Se aşază albuşurile într-un bol mare, curat, şi se bat cu ajutorul mixerului electric la viteza mică. Când capătă consistenţa spumei, se măreşte viteza la mediu şi se bat până ce se obţine o compoziţe cu textura băţoasă, care rămâne pe paletele mixerului. Albuşurile nu se bat excesiv, pentru că vor face cocoloaşe sau vor deveni prea pufoase.
Se adaugă zahărul, câte o lingură pe rând, în timp ce compoziţia se bate pe viteza mare, până ce se obţine o textură de bezea, lucioasă şi consistentă – operaţiunea poate dura până la 10 minute. În acest moment, zahărul ar trebui să fie dizolvat complet.
Se aşează compoziţia pe foaia de copt, cu ajutorul unei linguri mari, din metal. sau cu o forma . Se pot face fie 12 bezele mari, fie 24 de bucăţi mici . Nu vă faceţi griji din cauza formei, neteziţi orice denivelare cu degetul puţin umezit.Se aşază bezelele în cuptor, se dă căldura mai încet la 120ºC/gaz  şi se lasă o oră. Se închide focul şi se lasă la răcorit în cuptor.





Pofta buna si spor la gatit

Prajitura aromata cu lamaie

Aveti nevoie de:

Pentru blat:

6 oua
6 lg zahar
4 lg faina
2 lg cacao
un praf de copt
un varf cutit sare


Pentru crema :

2 plicuri crema lamaie  Dr Oetker
1 plic frisca
2 banane

Pentru ornat :
50 gr stafide
2 lg nuca de cocos colorata

Pentru insiropat:

2 sticlute esenta de rom
2 cani apa
2 lg zahar











Se separa albusele de galbenuse,se bat spuma se adauga zaharul ,galbenusele ,sarea si praful de copt.Se cerne faina impreuna cu cacaua si se adauga la blat.Se amesteca usor.Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace aproximativ 35-40 minute.Se lasa sa se raceasca apoi se taie blatul in doua parti egale,Crema se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj ,se amesteca apoi cu frisca batuta .
Se pune prima foaie se insiropeaza apoi se pune jumatate din crema de lamaie ,cele doua banane taiate bucati mici ,foaia a doua ,se insiropeaza ,se pune restul de crema .
Se presara nuca de cocos si stafide si se da la rece cateva ore .
E foarte aromata si buna .



Pofta buna si spor la gatit

Foi de placinta cu iaurt

Aveti nevoie de :


un pahar zahar
un pahar ulei
300 gr foi subtiri de placinta
un pahar mare iaurt
zeama de lamaie
un varf cutit praf de copt
3 oua
coaja rasa de portocala
un varf cutit sare

Pentru sirop
5 linguri zahar
2 esente de rom
2 pahare apa


Foile se rup in bucati mici ,Ouale se bat bine cu zaharul apoi se adauga restul ingredientelor si la urma foile zdrobite ,se amesteca pana la omogenizarea completa ,apoi se pune aceasta compozitie in tava ,se da la copt circa 40 de minute pana ce face o crusta frumoasa deasupra.In timp ce se coace placinta se ard cele 5 linguri de zahar apoi se adauga apa ,se ia de pe foc si se pune esenta de rom.Se scoate blatul   din cuptor dar se lasa in tava  si cat e inca cald se pune siropul pana la absorbirea completa .Se serveste calda si rece simpla sau cu frisca .




Pofta Buna si spor la gatit

marți, 25 martie 2014

Cozonac impletit cu 3 umpluturi diferite


Ingrediente pentru 2 cozonaci :
600 gr faina
50 gr drojdie
60 gr zahar
250 ml lapte
3 oua
100 gr unt
o lingurita zeama de lamaie
o lingurita sare
un ou pentru uns cozonacul
zahar pudra pentru ornat

1.Pentru prima umplutura
100 gr alune macinate
100 ml lapte
40 gr zahar
un pachet zahar vanilat
un praf de scortisoara
un praf de sare
o lingurita rom

2.Pentru a doua umplutura
100 gr  mac macinat
100 ml lapte
50 gr zahar
o lingurita rom

3.Pentru a treia umplutura
300 gr rahat taiat marunt
100 gr stafide

Dupa ce se framanta bine aluatul se lasa la dospit o ora  apoi se imparte compozitia in 3 parti egale ,se umplu apoi se ruleaza si se impletesc ,se dau cu ou se pun in tava pe hartie de copt ,se mai lasa cam 30 de minute sa creasca apoi  se da la cuptor circa o ora si 30 minute.
Eu am facut acesti cozonaci cu stafide ,nuca si rahat ,la primul cozonac facut prima data nu am mai apucat sa fac si poze :)













Pofta buna si spor la gatit


Aripioare de pui cu legume mexicane si smantana

Aveti nevoie de :

4 aripi de pui (se pot folosi si pulpe sau piept de pui dupa preferintele fiecaruia)
sare ,piper si busuioc dupa gust
ulei pentru prajit


Pentru sosul cu legume aveti nevoie de :

500 gr legume mexicane
5 lg smantana
o lg faina
sare si piper dupa gust
o lg vegeta


Aripile de pui se condimenteaza  cu sare,piper si busuioc apoi se prajesc cateva minute in uleiul incins pe ambele parti ,se scot pe prosoape de hartie si se lasa deoparte.
Legumele mexicane se pun la fiert in apa cu vegeta cam 20 min ,se scurg apoi de apa ,apoi se pun intr-o tigaie se adauga 2 lg ulei se calesc putin ,se adauga faina amestecata cu smantana ,sare si piper dupa gust .
Se servesc alaturi de aripioare si patrunjel verde




Pofta buna si spor la gatit

luni, 24 martie 2014

Covrigi de casa

Aveti nevoie de :

1 kg faina alba
un cub drojdie
o lingurita sare
mac sau cascaval


Se amesteca ingredientele de mai sus ,apoi se lasa aluatul sa creasca cam o ora si jumatate ,se ia cate o bucata mica si se fac forme de covrigi ,se pun in apa clocotita cateva secunde apoi se pun intr-o tava cu hartie de copt se pune sare ,mac sau cascaval .Se dau la cuptor 25 minute pana ce devin aurii ,Se scot si se servesc atat calzi cat si reci.

Pofta buna si spor la gatit