miercuri, 3 iunie 2020

Dulceata de bujori

Am auzit de multe ori ca se face dulceata din ...bujori ...se spunea ca este asemanatoare cu dulceata de trandafiri ...nu stiu de ce nu am facut pana acum dar cum in aceasta perioada am stat mai mult la tara si avand in curte multi bujori rosii ,roz si albi ,parfumati si superbi am decis sa incerc si eu si pot spune ca a iesit o minunatie de dulceata fina si numai buna de servit musafirii la final de saptamana sau de ce nu ...de sarbatori ,nu e greu de facut doar trebuie sa urmati toti pasii corect pentru a iesi ceva bun ,fin ,dulce si aromat .










Am facut o portie de dulceata si am avut nevoie de:


300 gr petale frumoase de bujori
2 pliculete sare de lamaie
1 kg zahar
1 L apa
1 lamaie mare

Petalele de bujori se spala  in mai multe ape ,apoi se scurge bine de toata apa ,se adauga sarea de lamaie si se freaca usor petalele ,se lasa la rece minim 2 ore .Se pune apa si zaharul si se pune pe foc potrivit si se fierbe in jur de 2 ore (aproximativ ) ,se lasa sa scada bine ,se adauga si lamaia taiata felii (fara partea alba care este amara ) cand dulceata este aproape gata ne uitam dupa petalele care sunt moi .Se strecoara sa ramana dulceata curata si sa aiba o culoare spre rosu si se pune in borcane .Eu nu am mai adaugat nimic altceva .Se lasa sa faca o crusta deasupra apoi se pun capacele ,se inchid bine ,se eticheteaza si se pun frumos pe raft in camara .


Spor sa aveti !!!

vineri, 27 martie 2020

Cornulete cu magiun de prune

Imi plac atat de mult cornuletele ca mereu inventez noi retete cu diverse umpluturi ,cea de azi este una foarte reusita si va recomand sa le faceti ,sunt atat de fragede ca se topesc in gura :)


Pentru o tava mare de cuptor aveti nevoie de:


160 gr untura
4 lg apa rece
2 lg zahar
2 lg otet
putina esenta de vanilie
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
400 gr faina

Pentru umplut magiun de prune iar la decor zahar pudra 












Toate ingredientele de mai sus (in afara de faina ) se amesteca foarte bine ,la urma se adauga faina apoi se framanta bine pana se obtine un aluat numai bun de intins.
Se imparte in doua parti egale ,se intinde pe planseta si cu o farfurie intinsa se da o forma rotunda ,se taie ca si feliile de pizza ,se pune magiun de prune ,se ruleaza si se dau la cuptor la 160 grade in jur de 25 de minute ,Se pudreaza cu zahar si se servesc ,sunt minunate asa ca va recomand cu incredere sa le faceti si voi .


Pofta buna si spor la gatit!

luni, 13 ianuarie 2020

Chiftea la tava

O noua reteta care am decis sa o scriu pe blog ,e destul de simplu de facut iar gustul final este unul nemaipomenit de bun ,am facut-o de Craciun dar se recomanda sa se faca atunci cand sunt musafiri care se anunta pe ..weekend :)










Pentru o tava (ca si aceea de cozonac ) ca si marime aveti nevoie de :

1 kg carne tocata de porc
3 oua
2 lg pesmet
1/2 l-ta sare
1/2 l-ta piper
(sarea si piperul se pot pune dupa gustul fiecaruia )
un varf l-ta vegeta (ii da o savoare mai aparte )
patrunjel verde tocat
3-4 catei usturoi
o ceapa medie (taiata marunt )

Pentru umplutura din mijloc mai aveti nevoie de 3 oua fierte ,dupa ce se curata de coaja se taie in doua pe lungime

Carnea tocata se amesteca cu condimentele ,ouale batute ,usturoiul si ceapa ,patrunjelul verde tocat marunt iar la urma pesmetul .
Se pune o foaie de copt in tava de cozonac ,jumatate din aceasta umplutura ,ouale fierte taiate pe lungime ca si in poza si cealalta parte de compozitie.Se niveleaza frumos cu mana sa se dea o forma mai rotunda si se da la cuptor la 160 grade in jur de 35-45 minute.Se poate verifica dupa 20 de minute ca sa nu se arda .Se lasa sa se raceasca complet apoi se taie felii si se serveste ca si aperitiv sau alaturi de o garnitura de cartofi .Se serveste atat calda cat si rece .


Pofta buna si spor la gatit !

joi, 7 noiembrie 2019

Prajitura turnata cu mere

Am tot auzit de aceasta prajitura si inca nu am reusit sa o fac ,am multe retete cu mere iar acum m-am decis sa o incerc si pe asta dar cu mici modificari ca de obicei :))















Pentru aluat aveti nevoie de :


 

4 oua intregi
9 lg zahar
15 lg lapte
 12  lg ulei
12 lg faina alba
1/2 praf de copt
2 plicuri vanilie
un varf cutit sare 


Pentru umplutura :

4-5 mere mari
1/2 lingurita scortisoara
5 lg zahar
2 lg gris 

Pentru decor zahar pudra



Ouale se bat bine cu zaharul ,se adauga uleiul si laptele ,praful de copt ,vanilia si sarea iar la urma faina .Se pune in tava de copt jumatate din aceasta compozitie(sau aproximativ nu trebuie sa fie egala) si se da la cuptor cam 15 minute la 160 grade .Merele se razuiesc ,se amesteca cu zaharul si scortisoara si la urma cu grisul .Eu nu le-am mai calit ca ne plac mai mult asa .Se scoate foaia se pun merele si deasupra se toarna restul de aluat.Se niveleaza frumos peste mere si se da din nou la cuptor cam 15-20 minute sau pana ce are o culoare frumoasa deasupra .Se pudreaza cu zahar si se serveste atat calda cat si rece .Este foarte usor de facut si ieftina pentru buzunarul tuturor .


Pofta buna si spor la gatit !

duminică, 3 noiembrie 2019

Ciorba Secuiasca de cartofi

Azi am facut o noua reteta de ciorba buna ,simpla si gustoasa  si cum am promis o scriu si aici pentru voi















Pentru aproximativ 3 L de ciorba aveti nevoie de:

1 ardei rosu
1 ceapa mare
200 gr telina
2-3 morcovi
4 frunze dafin
sare si piper dupa gust
vegeta (daca nu folositi atunci nu puneti)
3-4 cartofi potriviti
un galbemus
100 gr smantana
2 lg ulei
1/2 l-ta boia



Legumele se spala bine .Morcovii,telina ,ceapa si ardeiul se taie marunt si se calesc in putin ulei .Se adauga si cartofii cubulete ,condimente si apa .Se lasa sa fiarba pana ce sunt moi cartofii .Se adauga foile de dafin si un amestec format din o lg ulei si 1/2 lingurita boia .Se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc .La final galbenusul amestecat cu smantana .Se ia din ciorba si se amesteca cu galbenusul pana ce ajunge la o temperatura potrivita pentru a nu avea surprize la ciorba,apoi se adauga .

Deasupra patrunjel verde tocat marunt .


Pofta buna si spor la gatit!

sâmbătă, 2 noiembrie 2019

Albinita

Chiar daca am facut-o de cateva ori acesta reteta nu pot spune ca am fost foarte multumita ,ori imi ieseau foile mai deschise la culoare ,sau reteta era gresita din start ..si am tot facut diverse combinatii pana mi-a iesit exact asa cum imi doream azi si acum am decis sa o si scriu (pana acum am spus ca nu postez pana nu iese asa cum vreau si ii cunosc gustul )


















Pentru 4 foi aveti nevoie de:

450 gr faina alba (plus inca 50 gr pentru intins foile)
200 gr miere
1 l-ta bicarbonat
100 gr unt
2 lg lapte
2 plicuri zahar vanilat
un varf cutit sare
un ou


Mierea ,zaharul vanilat ,laptele si untul se pun intr-o cratita la foc mis si se amesteca pana ce da in clocot,se lasa macar 3-4 minute amestecand continuu ,se lasa deoparte putin sa se raceasca .
Faina se amesteca cu sarea si bicarbonatul ,la urma oul batut si cand mierea se mai domoleste putin se adauga la faina .Se amesteca usor cu telul la inceput apoi se pune pe masa de lucru si se framanta pana ce sunt toate incorporate.Se face un sul mai lung si se taie in 4 parti egale.Fiecare foaie se intinde pe hartie de copt si apoi se inteapa cat mai des cu o furculita .,Se da la cuptor la 160 grade in jur de 8-10 minute ,atentie ..sa nu se arda ,doar sa prinda o culoare frumoasa maronie.


Crema :

500 ml lapte
150 gr gris
150 gr zahar
vanilie
un pachet unt (200 gr )

un borcan gem de prune mai tare


Se pun intr-o cratita la foc mic  grisul ,laptele ,vanilia si zaharul si se amesteca continuu.Cand se ingroasa compozitia ,se lasa putin apoi se adauga un pachet de unt .Se asambleaza foile asa :

prima foaie ,jumatate de crema .a doua foaie ,gem ,a treia foaie ,cealalta jumatate de crema si ultima foaie.Se pune deasupra o planseta si greutate.Se serveste a doua zi pudrata frumos cu zahar .


Pofta buna si spor la gatit !