luni, 15 august 2016

Ciorba de fasole verde

Aveti nevoie de :

fasole verde
2 rosii
un ardei
o ceapa
2 morcovi
Maggi Bors
piper
sare
putin patrunjel verde








Fasolea se curata ,se taie in bucati potrivite ,se pune intr-o oala cu apa (aproximativ 2 l) .Se condimenteaza cu putina sare .Se adauga ceapa taiata in doua ,ardeiul taiat felii si morcovii cubulete sau taiati doar in doua .
Se lasa sa fiarba apoi aproximativ 40 de minute ,se adauga rosiile taiate cubulete si patrunjelul tocat marunt .Se condimenteaza cu piper si bors la final .Este o ciorba care se face destul de repede si e de sezon .


Pofta buna si spor la gatit

duminică, 14 august 2016

Vinete umplute la cuptor

Aveti nevoie de :

o bucata vanata mare (sau doua mai mici )
1/2 ceapa
1/2 ardei rosu
100 gr ciuperci (eu am avut din acelea negre ,foarte bune )
50 gr cascaval razuit
un pahar mic orez fiert
o lingura ulei
sare ,piper si Maggi secretul Gustului de Legume











Vanata se taie in doua ,se scoate mijlocul ,se sareaza si se pipereza dupa gust .Se lasa deoparte pana se pregateste umplutura .Bucatile de vanata ,ceapa si ardeiul rosu se taie marunt.Se pun intr-o tigaie si se calesc cu o lingura ulei.Se adauga orezul si condimente dupa gust .Se umplu jumatatile de vanata iar deasupra cascaval razuit .Se da la cuptor 40 de minute .Sunt foarte gustoase atat calde cat si reci


Pofta buna si spor la gatit

vineri, 5 august 2016

Prajitura cu prune si nuca

Aveti nevoie de :

3 oua
un pachet unt
8 lg zahar
o st esenta rom
150 ml lapte
300 gr faina
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
8-10  prune
100 gr nuca












Albusurile se bat spuma ,se adauga zaharul ,galbenusurile ,sarea si praful de copt.Se adauga laptele cate putin si untul (sa fie moale ).La final esenta de rom si faina .Va iese un aluat mai moale.Se pune in tava tapetata cu hartie de copt .Deasupra se pun jumatati de prune si nuca zdrobita dupa preferinta ,putin zahar peste nuca si  se da la cuptor 45 de minute .Este o prajitura pufoasa si aromata ,o noua inventie reusita ca de obicei


Pofta buna si spor la gatit

marți, 2 august 2016

Rulada de legume cu sunca si cascaval

Aveti nevoie de :

2 cartofi potriviti
un morcov
o ceapa rosie potrivita
2 oua
sare si piper















Se razuiesc cartofii cruzi ,se elimina  zeama lasata de ei ,morcovul se razuieste iar ceapa se taie cat mai marunt .Se amesteca toate ,se condimenteaza cu sare si piper iar la urma se adauga ouale batute bine.Se intinde compozitia pe o hartie de copt in tava ,se niveleaza si se coace aproximativ 35 de minute.


Pentru umplut :

crema de unt (un tub ,se poate pune crema de branza sau branza de burduf )
100 gr cascaval razuit
cateva felii sunca
sare si piper

Dupa coacere se lasa foaia sa se raceasca putin ,apoi se pune un strat de crema de unt ,sunca si cascaval (se lasa putin  pentru decor  ) .Se da din nou la cuptor 10 -15 minute .Se lasa sa se raceasca apoi se serveste taiata felii .




sâmbătă, 30 iulie 2016

Foi cu miere

Aveti nevoie de :

400 gr faina
2 lg zahar
4 lg miere
2 oua
5 lg lapte
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare
2 plicuri vanilie











In afara de faina si praf de copt restul ingredientelor se pun intr-o cratita pe aburi si se amesteca pana la topirea completa a acestora .Se ia jos de pe foc si se adauga praful de copt si faina .Va iese un aluat potrivit care se imparte in 4 parti egale , se intinde fiecare bucata de aluat in foaie care se coace pe fundul unei tavi dreptunghiulare .Se lasa deoparte sa se raceasca .In timp ce se coc foile se face crema


Crema :

250 ml lapte
3 lg zahar
o sticluta esenta de rom
putina esenta vanilie
7 lg gris
un pachet unt
un plic crema vanilie (se prepara conform indicatiilor )


Laptele se pune la fiert cu zaharul si esentele ,se adauga grisul cate putin pana se ingroasa bine apoi se amesteca cu untul si crema de vanilie .

Un borcan gem acrisor

Se pune foaie ,crema ,foaie ,gem ,foaie ,crema ,foaie .Se pudreaza cu zahar si se lasa la rece sa se inmoaie foile pana a doua zi .Este o prajitura fina si tare buna chiar daca e ceva de munca la ea .



Pofta buna si  spor la gatit

vineri, 29 iulie 2016

Tort cu piscoturi si crema caramel

Aveti nevoie de :

Piscoturi de casa (sau cumparate )
Un plic crema caramel Dr Oetker
4  l-te gelatina
300  ml frisca
un plic stafide
2 st esenta de rom
o nectarina pentru decor
o ceasca cafea
4 lg zahar








Crema se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj ,frisca se bate bine apoi se amesteca cu crema ,la final o sticluta esenta de rom si gelatina inmuiata bine in putina apa calduta si stafidele .


Se ia o forma rotunda ,se inmoaie piscoturile in apa cu cafea ,esenta de rom si  zahar (nu foarte mult ca se inmoaie mai ales cele de casa ) si se pun imprejurul formei ,se pune un rand de piscoturi si pe fundul formei ,se pune jumatate din compozitia de crema ,din nou un rand de piscoturi si restul de crema .Deasupra se orneaza cu felii de nectarina ,se da la rece cateva ore apoi se scoate din forma si se poate servi .Un desert rapid si racoros de vara ..dar mai ales delicios si aromat .


Pofta buna si spor la gatit

Prajitura cu crema engleza si sos caramel

Azi am avut pofta de ceva dulce si am vrut initial sa fac ceva cu nuca multa (ca am destula ) ..dar ...m-am razgandit si am inventat o noua reteta ..combinatii reusite si de data aceasta :))

Aveti nevoie  de :

6 oua
6 lg zahar
4 lg faina
2 lg cacao
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare









Se separa ouale.Se bat bine albusurile cu zaharul ,se adauga galbenusurile ,sarea si praful de copt ,la urma faina amestecata inainte cu cacaua.Se pune blatul intr-o tava dreptunghiulara si se da la copt aproximativ 35-40 de minute .Se lasa sa se raceasca complet apoi se taie blatul in 3 foi egale .


Crema engleza :

4 galbenusuri
7 lg zahar
400 ml lapte
un pachet unt
2 lg amidon
3 lingurite gelatina
o st esenta de vanilie


Se amesteca galbenusurile  cu zaharul ,se adauga amidonul ,laptele si esenta de vanilie .Se pun pe foc (la foc mic ) si se amesteca continuu pana ce se ingroasa compozitia .Se lasa putin sa se raceasca apoi se adauga untul cate putin .Gelatina se incalzeste putin in apa calduta si se adauga la crema .Toata crema se mixeaza cateva minute .


Sos caramel:
5 lg zahar
50 gr unt
un pahar mic frisca

Se caramelizeaza zaharul ,se adauga frisca  si la urma untul ,va iese un sos delicios ,nu foarte gros


Aranjare :
 In tava in care a copt blatul se pune folie apoi foaie (se insiropeaza fiecare cu suc natural ),crema ,foaie ,crema ,foaie .Se acopera cu folia se apasa putin si se lasa la rece cateva ore .Se rastoarna si se pune deasupra sosul caramel facut intre timp .Decor bomboane colorate .Este atat de moale si pufoasa ca se topeste in gura ,se face si destul de repede ,va recomand si voua aceasta noua reteta inventata .

Pofta buna si spor la gatit