miercuri, 2 martie 2016

Ciocolata de casa

In urma cu aproximativ un an am incercat sa fac ciocolata de casa (e preferata sotului )..dar cum reteta a fost gresita am transformat ciocolata in ..tort de ciocolata ...in urma cu doua zile am zis sa incerc o noua reteta si initial am fost cam dezamagita (de felul meu nu fac retete copiate de la altii iar aceasta e o regula la mine ) am modificat-o putin si a iesit cam moale ...am pus-o la rece pana a doua zi si inca nu se intarise cum trebuia si am decis ca azi sa o transform in ..prajitura sau tort si ...surpriza ...e tare asa cum trebuie ,se poate taia sau rupe si e minunata ..asa ca va  recomand sa o faceti si voi ..dar ...va trebui sa asteptati doua zile ca sa o serviti :)

Aveti nevoie de:

250 gr lapte praf
3 lg cacao
400 gr zahar
100 gr unt
100 ml apa
120 gr stafide ,goji si jujube (dar puteti pune nuci ,alune ,fistic ...ce va place ..etc )










Apa cu zaharul si untul se pun pe foc cateva minute pana ce se vede ca sa topit zaharul cu untul ,se mai lasa 2-3 minute apoi se ia jos si se adauga laptele praf si cacaua (cernute impreuna inainte ) si la final fructele .Se amesteca foarte bine apoi intr-o tava se pune compozitia pe o folie  si se lasa la frigider ...exact cum am spus ...doua zile ,se va intari si e minunata si delicioasa

Pofta buna si spor la gatit

duminică, 28 februarie 2016

Biscuiti fragezi

Aceasta reteta o am de foarte mult timp si chiar daca am mai facut-o nu am scris-o si pe blog asa ca ...ia venit randul ,sunt biscuiti tare fragezi ca ti se topesc in gura nu alta ,va invit sa incercati si voi reteta ,merita

Aveti nevoie de:

200 gr untura
2 oua
6 lg zahar
un plic praf de copt
2 plicuri vanilie
coaja rasa de lamaie si zeama (doar de la o jumatate de lamaie )
500 gr faina
1/2 lingurita sare








Se amesteca toate ingredientele de mai sus pana ce va iese o coca numai buna de intins .Se imparte in 3 parti egale ca sa va fie mai usor sa o intindeti .Se intinde foaie nu foarte subtire ca se rupe si se fac forme de care va plac.Eu am ales cateva doar (chiar daca am foarte multe ) si dupa ce ii coaceti aproximativ 15 minute ,se pudreaza cu zahar .Se servesc calzi .

Pofta buna si spor la gatit

marți, 23 februarie 2016

Ciocolata Bounty (reteta proprie )

Imi plac tare mult aceste ciocolatele delicioase si am decis sa imi fac propria reteta si am reusit ,sunt delicioase si moi si ..va las pe voi sa incercati reteta mea

Aveti nevoie de:

un pac unt
100 gr lapte praf
130 gr nuca de cocos
50 ml frisca
4 lg zahar pudra







Ciocolata topita pentru final ,aproximativ 300 gr


Se amesteca bine untul cu zaharul ,se adauga laptele praf ,frisca  si nuca de cocos .Va iese o compozitie destul de tare ,se modeleaza batoanele ,se dau la rece minim o ora .Ciocolata se topeste ,apoi fiecare baton se da prin ciocolata topita si se pune din nou la rece .Sunt tare bune ...eu zic ca mult mai bune decat cele cumparate .

Pofta buna si spor la gatit

duminică, 21 februarie 2016

Tort cu inghetata

Stiu ca inca nu a venit vara dar acest tort inventat e atat de bun ca nu mai conteaza in ce anotimp il servesti :))

Pentru blat aveti nevoie de:

4 oua
4 lg zahar
4 lg faina
1/2 praf de copt
2 plicuri vanilie
un varf cutit sare











Ouale se separa .Albusurile se bat spuma cu zaharul ,se adauga galbenusurile ,sarea si praful de copt.La final faina .Se pune in forma de tort tapetata inainte cu unt si faina si se coace 35 de minute.


Crema :
Un plic inghetata Dr Oetker cu fistic
Un plic inghetata Dr Oetker cu caise

Ambele se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj.La fiecare crema se adauga 2 lingurite gelatina inmuiata bine in putina apa calduta .Se taie blatul in 3 parti egale .Foile se insiropeaza cu suc natural sau compot.

Aranjare: foaie ,crema caise ,foaie,crema fistic ,foaie

Decor: frisca cu colorant alimentar si fructe.Este un tort care se face destul de repede si e tare bun .


Pofta buna si spor la gatit

sâmbătă, 20 februarie 2016

Saratele cu chimin si cascaval

Aveti nevoie de:

400 gr faina alba
100 gr unt
50 gr untura
o cutie mica iaurt simplu
un cub drojdie
o lingurita zahar
o lingurita sare










Pentru deasupra aveti nevoie de:
un ou
chimin si cascaval razuit

Se amesteca untura cu untul ,sarea si zaharul ,se adauga iaurtul si drojdia iar la urma faina .Se obtine o coca potrivita buna de intins.Se taie in doua ,se intinde cate o foaie destul de subtire (se vede si in poza ) se da cu ou batut ,se presara deasupra chimin iar foaia a doua se face la fel dar se pune cascaval razuit.Se dau la cuptor 40 de minute sau pana ce se rumenesc .
Sunt tare gustoase si se pot servi atat calde cat si reci .

Pofta buna si spor la gatit

joi, 18 februarie 2016

Paste cu ciuperci si cascaval

Aveti nevoie de :

300 gr paste
4-5 catei de usturoi
o ceapa
100 gr ciuperci
100 gr cascaval
putina afumatura sau sunca
4 lg smantana
sare si piper








Pastele  se fierb apoi se clatesc bine cu apa rece .
Se taie ceapa marunt si usturoiul la fel ,se calesc in putin ulei ,se adauga ciupercile taiate felii si afumatura bucatele mici .La final pastele, smantana si cascavalul razuit.Se condimenteaza cu sare si piper.O idee de cina rapida si usoara .


Pofta buna si spor la gatit

miercuri, 17 februarie 2016

Prajitura cu gem de visine si nuca

Aceasta reteta o am de peste 20 de ani si cum nu am mai  facut-o de ceva vreme era cazul sa o refac si mai ales sa o postez si pe blog ,e destul de simpla dar delicioasa ...
Compozitia de mai jos  este pentru portie dubla de foi (mai exact  8 foi ) dar aveti nevoie de doar 4 foi pentru o portie asa ca injumatatiti totul .


Aveti nevoie de :

2 oua
un cub drojdie
3 lg margarina (sau unt )
2 lg untura
2 lg zahar
un varf cutit sare
250 ml lapte
zahar vanilat 2 pliculete
1 kg faina









Se amesteca toate ingredientele bine ,va iese o coca potrivita ,care se imparte in doua ( o jumatate o puteti folosi cu alta ocazie ,se poate tine la congelator in pungi bine inchise ) .Se imparte aluatul in 4 bucati ,se intinde fiecare in foaie .

Pentru umplut aveti nevoie de :

2 borcane gem de visine (daca nu aveti puneti de care va place )
350 gr nuca macinata


Aranjare: Foaie ,nuca ,gem,foaie ,nuca ,gem ,foaie ,nuca ,gem ,foaie .Se apasa usor apoi cu o furculita se inteapa din loc in loc pentru o coacere uniforma .Se da la cuptor 45 de minute sau pana ce sa rumenit deasupra .Se pudreaza cu zahar si se lasa sa se raceasca .O prajitura care nu ia mult timp si e tare buna ,o reteta a copilariei mele .


Pofta buna si spor la gatit