luni, 20 octombrie 2014

Briose cu caramel

Pentru aluatul de briose  aveti nevoie de:

200 gr unt
un cub drojdie
2 galbenuse
1 esenta rom
un varf cutit sare
un pahar lapte cald
1 pahar zahar
700 gr faina
zahar vanilat










Se amesteca ingredientele de mai sus pana ce obtineti o coca potrivita ,se lasa sa creasca  la cald minim o ora.Se iau mici gogosele si se dau forma rotunda si se pun in forme de briose ,se dau la copt 30-40 minute(atentie se vor intari putin dar se vor inmuia a doua zi ).

Crema :
o cutie lapte condensat
un pahar zahar
50 gr unt

Zaharul se caramelizeaza ,se adauga untul si la final laptele condensat,se amesteca usor pana se obtine o crema caramel.Se lasa sa se racoreasca ,cu cat lasati mai mult cu atat  se va ingrosa mai bine.(acest caramel se poate lasa pana a doua zi sa se intareasca mai bine si se pot face si caramele ,sunt delicioase )Se scobesc briosele ,se pune cate o lingurita de caramel, se pune din coca scoasa  putin deasupra se dau la rece .Se orneaza cu frisca ,ciocolata rasa deasupra si bomboane colorate

Pofta buna si spor la gatit

marți, 14 octombrie 2014

Islere cu nuca si glazura de ciocolata

Pentru biscuiti aveti nevoie de:

200 gr unt
200 gr nuca macinata si prajita
170 gr zahar  pudra
3 vanilii
un praf de copt
un varf cutit sare
550 gr faina alba
2 oua











Pentru umplutura  am folosit crema de vanilie la plic
Pentru decorat :

170 ml frisca lichida
300 gr ciocolata simpla

Se amesteca ingredientele de mai sus,se pune coca in folie la rece 30 de minute.Se scoate se intinde cate o bucata (atentie ca se poate rupe ) si se fac diferite forme.Se coc in tava tapetata cu hartie de copt 15-20 minute.Se lasa sa se raceasca.Frisca lichida se pune pe foc se adauga ciocolata rupta bucati si se amesteca continuu pana devine un sos gros. Se umplu islerele cate doua  cu crema de vanilie si deasupra glazura de ciocolata.Am reinventat reteta clasica de islere si sunt delicioase.

Pofta buna si spor la gatit

duminică, 12 octombrie 2014

Gomboate cu prune

Pentru aluat aveti nevoie de:

1 kg cartofi
2 oua
3 lg smantana
un varf cutit sare
300 gr faina

Mai aveti nevoie de:

20 de prune
o lingurita scortisoara
200 gr pesmet
5 lg zahar








Pesmetul se prajeste putin  iar prunele se amesteca cu scortisoara si putin zahar.

Cartofii se pun sa fiarba in coaja ,se racesc apoi se curata si se dau pe razatoarea cu gauri mari,se adauga ouale,smantana si sarea.Se amesteca toate bine iar la urma se pune faina.Se ia cu lingura din aceasta compozitie si se face loc in mijloc unde se pune cate o jumatate de pruna ,se dau forma rotunda si se fierb cateva minute in apa cu putina sare.Se scot si se dau prin pesmet amestecat cu zahar.

Pofta buna si spor la gatit

Shaorma casei

Aveti nevoie de:

Foi lipie(am facut si lipii de casa dar de data asta am cumparat ,urmeaza sa postez si reteta la lipii)
2 rosii
4 castraveti murati
200 gr varza cruda
un piept de pui (carne de porc sau pastrama )
5 cartofi
un pahar ulei(pentru prajit carnea si cartofii)
maioneza ,sare si piper









Rosiile se taie felii,castravetii se taie cubulete,varza se taie fasii subtiri,carnea se taie bucatele si se prajeste in putin ulei cu sare si piper,cartofii se curata se spala si se prajesc (cartofi pai).
Se pune din fiecare  ingredient in lipie ,se pune la urma maioneza ,se condimenteaza ,se ruleaza si se da la cuptor cateva minute.
Se serveste calda cu un pahar de suc

Pofta buna si spor la gatit

sâmbătă, 11 octombrie 2014

Varza a la Cluj cu carnati picanti

Aveti nevoie de:

o jumatate varza cruda
o ceapa alba
250 gr carne tocata
4 lg ulei
o lingurita boia
o lingurita marar
o lingurita cimbrisor
o jumatate lingurita sare
piper dupa gust
2-3 foi de dafin
o jumatate lingurita sare de lamaie
o conserva rosii
un pahar orez
carnati picanti cateva fire
patrunjel pentru décor






Se curata ceapa ,se taie marunt si se caleste in ulei ,se adauga varza taiata fideluta ,orezul spalat ,carnea tocata ,se calesc toate 10-15 minute apoi se adauga condimentele si apa sa treaca peste toate.Se fierb la foc mic cel putin o ora .La final se pune si conserva de rosii  si sarea de lamaie .Se serveste  cu carnati picanti prajiti .

Pofta buna si spor la gatit

Snitel de pui cu malai

Aveti nevoie de:

Un piept de pui
200 gr malai
200 gr faina alba
2 oua
sare si piper
ulei pentru prajit







Pieptul de pui se dezoseaza ,se taie felii si se bate bine cu ciocanul,se condimenteaza cu sare si piper.Se bat ouale bine cu putina sare ,se dau feliile de carne prin faina alba ,ou si faina de malai.Se prajesc in ulei incins pe ambele parti apoi se scot pe cateva prosoape de bucatarie sa se scurga  bine de ulei.Este un preparat care se face repede si este tare gustos .

Pofta buna si spor la gatit

vineri, 10 octombrie 2014

Prajitura cu nuca si sos caramel

Pentru 3 foi aveti nevoie de:

600 gr faina
o lg untura
un pac unt
2 oua
o jumatate plic praf de copt
o jumatate cub drojdie
o jumatate cana apa calduta (pt a inmuia drojdia)
2 lg zahar
un varf cutit sare


Pentru umplut foile aveti nevoie de:

un borcan gem de prune(sau alt gem de care va place)
200 gr nuca macinata
coaja rasa de lamaie


 
 




 
 
 
 
Ingredientele pentru foi se amesteca bine ,drojdia se inmoaie in apa calduta ,se adauga restul si se amesteca pana ce se obtine o coca buna de intins.Se imparte acest aluat in 3 parti egale.Se pune in tava hartie de copt,se intinde prima foaie ,se pune un strat de gem,nuca macinata si coaja rasa de lamaie ,se procedeaza la fel cu urmatoarea foaie ,urmand ca ultima sa acopere prajitura .Se da la copt 35-45 minute ,sau pana ce sa rumenit bine deasupra .Se scoate din cuptor se lasa sa se raceasca putin apoi se pune sosul caramel (reteta se gaseste la postarea Mar in foietaj cu sos de caramel)

Pofta buna si spor la gatit