vineri, 22 octombrie 2021

Carot Cake (Prajitura cu morcov )

O prajitura delicioasa si chiar simplu de facut ,in urma cu vreo 3  ani lucrand ca si Bucatar la un Restaurant in Cluj am avut in jur de 130 de copii zilnic la meniul zilei si am hotarat sa le fac acesta prajitura ca si desert (fara crema pentru ei ) si le-a placut asa de mult ca mereu cereau si supliment la ea :) erau tare dragalasi si ma bucura sa vad cat de mult le place aceasta prajitura atat de banala dar foarte buna ,recomand sa o faceti si voi dar cu crema binenteles :)















Pentru blat aveti nevoie de :

250 gr morcovi razuiti cat mai fin 

o bucata mica de ghimbir 

200 gr zahar 

150 ml ulei 

4 oua 

100 gr nuci zdrobite 

30 gr stafide 

1/2 l-ta bicarbonat

1/2 l-ta praf de copt

1/2 l-ta scortisoara 

1/2 l-ta nucsoara 

1 varf cutit sare 

300 gr faina alba 

Se pune pe rand ingredientele scrise mai sus ,se amesteca cat mai usor toate ,se adauga la final faina amestecand continuu pana va iese o compozitie mai moale ,se pune intyr-o tava mai inalta sau chiar forma rotunda ,se poate face ca si prajitura dar si tort ,cum va place voua mai mult .Se da la cuptor in jur de 30-40 minute la 160 gr.

 

Crema :

500  gr mascarpone 

un pachet unt 

150 gr zahar pudra 

 putina esenta vanilie

 Sfat : se pune untul si se mixeaza cat mai bine cu zaharul pudra si se adauga cate o lingura de mascarpone  si vanilia .Va iesi o crema frumoasa si pufoasa .Dupa racire se taie blatul in 3 parti egale si se pune crema .Se da la rece minim 2 ore .


Pofta buna si spor la gatit !


duminică, 12 septembrie 2021

Zacusca cu fasole boabe

Recent am facut zacusca cu fasole boabe si pot spune ca a iesit minunat de buna ,reteta este una din caietul soacrei mele si a iesit excelenta ,buna de tot 











Pentru 18 borcane mici aveti nevoie  de:


2 kg ceapa 

2 kg ardei galben

2 kg gogosar rosu

1 kg fasole boabe 

1 L ulei

1 L bulion 

foi de dafin ,sare si piper boabe


Ceapa se curata ,ardeii si gogosarii la fel ,spalati bine in mai multe ape si apoi macinati cu robotul (eu i-am facut cu masina electrica de tocat si a mers foarte repede ) .Se pun acestea in uleiul incins ,se adauga bulionul si se fierb amestecand continuu (sau puneti plita sub cratita si se amesteca din cand in cand ca nu se prinde ) 2 ore si jumatate .Fasolea boabe se fierbe separat in apa cu putina sare (nu de tot ca se adauga la zacusca si se mai fierbe ,sa ramana intreaga ) .Se adauga  inainte cu 10-15 minute sa fie gata ,sarea ,foile de dafin si piperul boabe.Fierbinte se pune in borcane ,se pun capacele si se dustulesc in jur de o ora si jumatate .Zacusca se pastreaza foarte bine in loc aerisit in camara.
P.S In poza apare si o varza deoarece in aceeasi zi am pus si ardei umpluti cu varza pentru iarna :)

Pofta buna si spor la gatit !

duminică, 21 martie 2021

Placinta cu branza sarata la cuptor

 In urma cu ceva timp am facut o noua reteta de altfel super delicioasa ,prima data am facut doar cu cateva tipuri de branza iar ieri am facut si cu sunca si salam ,e foarte buna iar placintele raman moi si pufoase si dupa racire .(reteta este recomandata de sotul meu care gateste in ultima perioada alaturi de mine )













Pentru aluat (recomand sa il faceti la aparatul de paine ) :


250 ml apa 

25 gr drojdie 

7 gr zahar

Se lasa la dospit 15 minute 

Se adauga 500 gr faina alba 

50 ml ulei

5 gr sare 

se amesteca bine la aparat (se framanta cu mana pentru cei care nu au aparat ) si se lasa la dospit 40 minute .


Umplutura se face din :


branza burduf ,cascaval ,mozzarella ,telemea (in cantitati egale ) si salam sau sunca dupa preferinte ,eu am facut ambele variante si sunt foarte bune.

un ou si in jur de 30 gr unt pentru uns placinta la final dupa coacere .

In imagini se vad exact pasii care trebuie urmati .Aluatul se imparte in mod egal ,se intinde ,se pune in mijloc umplutura ,se inchide placinte ,apoi folosim sucitorul sa le intindem foarte bine ,se ung cu ou batut si se pune branza si deasupra .Se dau la cuptor in jur de 24 minute la 160 gr.Se scot si se ung imediat cu unt .Va recomand sa le faceti macar o data ,cu siguranta vor fi pe placul familiei si reteteta se va repeta ..curand :)) asa am patit eu 



Pofta buna si spor la gatit !

duminică, 31 ianuarie 2021

Rulouri cu sunca si cascaval

 Am vazut recent aceasta reteta si ma gandeam sa o fac si eu ,sunt bune si pufoase ,eu le-am facut la cuptor nu prajite in ulei 











Aveti nevoie de :

o bucata aluat foietaj frantuzesc (se poate si face de casa dar de data asta am decis sa il cumpar ) 

o bucata ardei rosu 

100 gr sunca feliata (sau o taiati voi )

100 gr cascaval (se taie pe lung ca si in poza ) 

un ou pentru uns rulourile 


Se intinde foaia de aluat ,se taie in patrate potrivite ,se pune o jumatate felie sunca ,un baton cascaval si o felie de ardei rosu ,se ruleaza ,se ung cu ou batut si se dau la cuptor la 160 gr in jur de 20-25 de minute .Sunt usor de facut si este o idee de cina,sa le rulati foarte bine altfel se desfac in timpul coacerii .


Pofta buna si spor la gatit

duminică, 13 decembrie 2020

Kinder Maxi King

 Buna 


In urma cu vreo cateva luni am mai facut aceasta reteta delicioasa dar nu am facut poze din lipsa de ..timp :) asa ca am refacut-o si acum o scriu si aici  pentru voi ,e destul de simpla si foarte buna ,e fina si aromata 













Pentru blat aveti nevoie de :

6 oua
5 lg apa rece
6 lg zahar
4 lg ulei
4 lg faina alba
2 lg cacao
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt


Albusurile se bat spuma ,se adauga apa rece si zaharul .Galbenusurile se amesteca separat cu sarea ,praful de copt si uleiul .Se adauga cate putin la compozitia de albusuri si se amesteca .La final se adauga cacaua amestecata cu faina alba .Se pune blatul intr-o tava la copt ,se da la cuptor in jur de 20-25 de minute la 160 grade .



Crema :


600 ml frisca Meggle
5 lg pline cu miere
esenta de vanilie o l-ta
esenta de portocale o l-ta
3 l-te gelatina (inmuiata bine in putina apa calduta )

Se bate frisca cu mixerul ,se adauga esentele si mierea iar la final gelatina .



Decor
O cutie finetti  (eu am pus una mica )

200 gr nuca
8 lg zahar 


zaharul se caramelizeaza ,se adauga nuca apoi dupa racire se zdrobeste cat mai marunt 



Asamblare :

Blatul se pune inapoi in tava cu  folie ,se insiropeaza (eu am folosit suc ) se pune jumatate din crema de frisca ,peste am pus nutella (se poate folosi un pos sau cu lingura ) jumatatea a doua de crema si deasupra nuca zdrobita .Se lasa la rece cateva ore apoi se poate servi .

P.S La gust seamana putin cu Kinder felie de lapte ,deci e gustoasa :)



Pofta buna si spor la gatit !



 

luni, 24 august 2020

Croissante cu nutella

Va era pofta de aceste minunatii pufoase si delicioase ? mie da si am facut ,sunt moi si bune  si se pot servi dimineata la o cafea ,ceai sau o cana de lapte :)



Pentru 16 bucati aveti nevoie de :


un cub drojdie Pakmaya
2 l-te zahar
o l-ta sare 300 ml lapte cald
500 gr faina
o cutie nuttella
un pachet unt
un ou











Se incalzeste laptele ,se adauga drojdia ,sarea si zaharul si se amesteca bine ,se lasa 2 minute pana ce pregatiti faina  ,apoi se pun toate in aparatul de mixat si va iesi  o coca potrivita .Aceasta se imparte in 8 parti egale apoi fiecare bila se intinde in foaie subtire ,care se unge cu o bucata de unt (pachetul se imparte in 8 ) .Se pun foile unse una peste alta pe o farfurie intinsa si se lasa la rece 30 minute .Se scot si se intind cat se poate de bine (dar atentie sa nu iese untul ) .Aceasta foaie se imparte in mod normal in 8 parti egale dar eu am considerat ca ies prea mari cornurile asa ca am impartit foaia in 16 .Se pune pe fiecare corn ,nuttella si se ruleaza ca si cornurile .Se lasa la dospit in jur de o ora ,apoi se ung cu ou si se coc la 160 gr in jur de 25 minute (sau pana se rumenesc )
Sunt foarte bune si moi .


Pofta buna si spor la gatit !



luni, 17 august 2020

Pui in crusta de cascaval

Bun gasit :)
O noua reteta facuta la un loc de munca cu mare drag atat pentru adulti cat si pentru copiii pe care ii aveam la masa zilnic ,o reteta apreciata de multe persoane si care exista si acum in acel loc in Cluj .




















Pentru 4 persoane aveti nevoie de :

2 bucati piept de pui
100 gr cascaval ras
50 gr pasta tomate
100 gr pesmet
sare ,piper ,boia si o lg ulei


Carnea de pui se taie felii ca si la snitele ,se condimenteaza cu sare ,piper ,boia si putin ulei .Se lasa deoparte .Se pregateste compozitia pentru panerat .Pesmetul se amesteca cu cascavalul ras si pasta de tomate .Se poate pune si bulion dar cantitate mai mica (este mai lichid decat pasta si trebuie sa va iasa un amestec numai bun de panerat carnea ).
Se ia cate o bucata si se da prin acesta compozitie ,apoi se pun in tava una langa cealalta .In tava puneti foarte putin ulei doar cat sa o ungeti .Se dau la cuptor in jur de 45 de minute la 160 gr ,
Dupa 30 minute se intorc si se lasa din nou restul timpului.Se poate verifica din cand in cand cu o furculita ,daca intra usor in carne atunci e facuta .O reteta usor de facut si care este recomandata celor care nu mananca prajit .

Se serveste cu cartofi dupa plac


Pofta buna si spor la gatit !