duminică, 12 octombrie 2014

Gomboate cu prune

Pentru aluat aveti nevoie de:

1 kg cartofi
2 oua
3 lg smantana
un varf cutit sare
300 gr faina

Mai aveti nevoie de:

20 de prune
o lingurita scortisoara
200 gr pesmet
5 lg zahar








Pesmetul se prajeste putin  iar prunele se amesteca cu scortisoara si putin zahar.

Cartofii se pun sa fiarba in coaja ,se racesc apoi se curata si se dau pe razatoarea cu gauri mari,se adauga ouale,smantana si sarea.Se amesteca toate bine iar la urma se pune faina.Se ia cu lingura din aceasta compozitie si se face loc in mijloc unde se pune cate o jumatate de pruna ,se dau forma rotunda si se fierb cateva minute in apa cu putina sare.Se scot si se dau prin pesmet amestecat cu zahar.

Pofta buna si spor la gatit

Shaorma casei

Aveti nevoie de:

Foi lipie(am facut si lipii de casa dar de data asta am cumparat ,urmeaza sa postez si reteta la lipii)
2 rosii
4 castraveti murati
200 gr varza cruda
un piept de pui (carne de porc sau pastrama )
5 cartofi
un pahar ulei(pentru prajit carnea si cartofii)
maioneza ,sare si piper









Rosiile se taie felii,castravetii se taie cubulete,varza se taie fasii subtiri,carnea se taie bucatele si se prajeste in putin ulei cu sare si piper,cartofii se curata se spala si se prajesc (cartofi pai).
Se pune din fiecare  ingredient in lipie ,se pune la urma maioneza ,se condimenteaza ,se ruleaza si se da la cuptor cateva minute.
Se serveste calda cu un pahar de suc

Pofta buna si spor la gatit

sâmbătă, 11 octombrie 2014

Varza a la Cluj cu carnati picanti

Aveti nevoie de:

o jumatate varza cruda
o ceapa alba
250 gr carne tocata
4 lg ulei
o lingurita boia
o lingurita marar
o lingurita cimbrisor
o jumatate lingurita sare
piper dupa gust
2-3 foi de dafin
o jumatate lingurita sare de lamaie
o conserva rosii
un pahar orez
carnati picanti cateva fire
patrunjel pentru décor






Se curata ceapa ,se taie marunt si se caleste in ulei ,se adauga varza taiata fideluta ,orezul spalat ,carnea tocata ,se calesc toate 10-15 minute apoi se adauga condimentele si apa sa treaca peste toate.Se fierb la foc mic cel putin o ora .La final se pune si conserva de rosii  si sarea de lamaie .Se serveste  cu carnati picanti prajiti .

Pofta buna si spor la gatit

Snitel de pui cu malai

Aveti nevoie de:

Un piept de pui
200 gr malai
200 gr faina alba
2 oua
sare si piper
ulei pentru prajit







Pieptul de pui se dezoseaza ,se taie felii si se bate bine cu ciocanul,se condimenteaza cu sare si piper.Se bat ouale bine cu putina sare ,se dau feliile de carne prin faina alba ,ou si faina de malai.Se prajesc in ulei incins pe ambele parti apoi se scot pe cateva prosoape de bucatarie sa se scurga  bine de ulei.Este un preparat care se face repede si este tare gustos .

Pofta buna si spor la gatit

vineri, 10 octombrie 2014

Prajitura cu nuca si sos caramel

Pentru 3 foi aveti nevoie de:

600 gr faina
o lg untura
un pac unt
2 oua
o jumatate plic praf de copt
o jumatate cub drojdie
o jumatate cana apa calduta (pt a inmuia drojdia)
2 lg zahar
un varf cutit sare


Pentru umplut foile aveti nevoie de:

un borcan gem de prune(sau alt gem de care va place)
200 gr nuca macinata
coaja rasa de lamaie


 
 




 
 
 
 
Ingredientele pentru foi se amesteca bine ,drojdia se inmoaie in apa calduta ,se adauga restul si se amesteca pana ce se obtine o coca buna de intins.Se imparte acest aluat in 3 parti egale.Se pune in tava hartie de copt,se intinde prima foaie ,se pune un strat de gem,nuca macinata si coaja rasa de lamaie ,se procedeaza la fel cu urmatoarea foaie ,urmand ca ultima sa acopere prajitura .Se da la copt 35-45 minute ,sau pana ce sa rumenit bine deasupra .Se scoate din cuptor se lasa sa se raceasca putin apoi se pune sosul caramel (reteta se gaseste la postarea Mar in foietaj cu sos de caramel)

Pofta buna si spor la gatit

luni, 6 octombrie 2014

Pizza casei

Aveti nevoie de:

un ou
o cana lapte
un varf cutit sare
50 gr branza sau cascaval
200 gr faina









Se amesteca toate cele de mai sus,va iese un aluat moale aproximativ ca cel de clatite,se pune intr-o tava si se da la cuptor 35 minute .
Umplutura:

un ardei rosu
salam sau sunca
branza sau cascaval
porumb
rosii la conserva
sare si piper dupa gust
Sau puteti pune ceea ce va place voua

Se scoate blatul de pizza ,se pune un strat de rosii ,restul ingredientelor si se da din nou la cuptor cam 10-15 minute.Este o pizza mai deosebita si sper sa va placa .





Pofta buna si spor la gatit

Mar in foietaj cu sos caramel

Aveti nevoie de:

6-7 mere potrivite
aluat foietaj( reteta se gaseste la mine pe blog sau il cumparati)
un ou
un varf cutit scortisoara


Sos caramel:

un pahar zahar
50 gr unt
un pahar mic frisca lichida











Merele se curata de coaja si se scoate mijlocul.se intinde aluatul de foietaj se taie o fasie mai subtire si se imbraca marul,se procedeaza la fel cu toate merele.Se bate oul bine cu scortisoara si se ung toate merele,se dau la cuptor 35-40 minute sau pana ce au o culoare aurie .Se scot si se lasa deoparte.Pentru sosul caramel ,se topeste zaharul iar cand are o culoare frumoasa se adauga untul ,se amesteca pana la topire si la urma frisca lichida ,e un sos delicios si aromat.Se pune deasupra fiecarui mar 2-3 lg sos si se serveste imediat.Acest preparat se face chiar inainte de servire deoarece sosul este minunat atunci cald

Pofta buna si spor la gatit