Pentru o tava mare aveti nevoie de:
8 oua
un pachet unt
300 gr zahar
9 lg faina
1 l lapte
o lamaie (coaja rasa si zeama )
Se separa ouale,albusele se lasa deoparte iar galbenusele se freaca spuma cu zaharul ,se adauga untul (se topeste si se raceste putin ) faina si laptele cate putin sa se incorporeze toate ,se adauga la final albusele batute spuma tare.Toate se amesteca usor cu o lingura de lemn (va iesi o compozitie lichida ,nu va speriati ca va iesi cremesul ) se pune in tava mare compozitia obtinuta si se da la cuptor la foc mic o ora si 20 de minute.Eu am copt doar o ora tinand cont ca am si ,,parlit-o ,, putin (in cuptor electric se coc altfel prajiturile ) deci sa verificati prajitura dupa 30 minute .Pe viitor voi face alta si voi schimba si pozele :)
Eu am facut si jumatate din cantitatile de mai sus pentru un cuptor mai mic
,deci puteti face si jumatate .La final cremesul arata super si e tare bun
Pofta buna si spor la gatit
luni, 27 octombrie 2014
duminică, 26 octombrie 2014
Lipii Naan (pakistaneze) cu branza sarata
Pentru 7 lipii aveti nevoie de:
o jumatate cub drojdie
o lingurita sare
o lingurita zahar
150 ml apa calduta
400 gr faina
5 lg iaurt simplu
2 lg unt topit
Pentru umplut 300 gr branza sarata
Se amesteca ingredientele de mai sus ,coca obtinuta se pune la cald acoperita cu un prosop curat ,macar 2 ore.Se imparte aluatul in 7 parti egale ,se intinde fiecare parte ,se pune o lingura de branza sarata si se impatura ,se intinde cu sucitorul apoi se coc intr-o tigaie ,atentie se incinge tigaia bine ,nu se pune ulei deloc ,se acopera cu un capac mare si se coace cateva minute pe ambele parti ,sunt foarte bune aceste lipii cu branza ,se fac si simple sau cu diverse umpluturi
Pofta buna si spor la gatit
o jumatate cub drojdie
o lingurita sare
o lingurita zahar
150 ml apa calduta
400 gr faina
5 lg iaurt simplu
2 lg unt topit
Pentru umplut 300 gr branza sarata
Se amesteca ingredientele de mai sus ,coca obtinuta se pune la cald acoperita cu un prosop curat ,macar 2 ore.Se imparte aluatul in 7 parti egale ,se intinde fiecare parte ,se pune o lingura de branza sarata si se impatura ,se intinde cu sucitorul apoi se coc intr-o tigaie ,atentie se incinge tigaia bine ,nu se pune ulei deloc ,se acopera cu un capac mare si se coace cateva minute pe ambele parti ,sunt foarte bune aceste lipii cu branza ,se fac si simple sau cu diverse umpluturi
Pofta buna si spor la gatit
vineri, 24 octombrie 2014
Fursecuri cu gem si glazura de ciocolata
Pentru aluat aveti nevoie de:
100 gr unt
350 gr faina
un plic praf de copt
un varf cutit sare
2 oua
200 ml smantana
200 gr zahar
coaja rasa de lamaie
Pentru umplut gem
Pentru glazura 2 tablete ciocolata simpla
Ingredientele de mai sus ,se amesteca toate pana se omogenizeaza bine ,trebuie sa fie aluatul ca si o pasta mai groasa ,se ia cu lingurita si se pun in tava pe hartie de copt la o distanta de minim 2 cm una de alta deoarece se lasa la coacere.Se dau la cuptor 25-30 minute sau pana se rumenesc deasupra ,se lasa sa se raceasca apoi se lipesc cate doua cu gem de prune (sau de care va place) se glazureaza cu ciocolata topita si se dau la rece.Sunt foarte gustoase iar a doua zi sunt moi si pufoase ,o idee de sarbatori ,se fac repede si nu e nevoie de prea multe ingrediente.Mi-au iesit 2 platouri de fursecuri delicioase .
Pofta buna si spor la gatit
100 gr unt
350 gr faina
un plic praf de copt
un varf cutit sare
2 oua
200 ml smantana
200 gr zahar
coaja rasa de lamaie
Pentru umplut gem
Pentru glazura 2 tablete ciocolata simpla
Ingredientele de mai sus ,se amesteca toate pana se omogenizeaza bine ,trebuie sa fie aluatul ca si o pasta mai groasa ,se ia cu lingurita si se pun in tava pe hartie de copt la o distanta de minim 2 cm una de alta deoarece se lasa la coacere.Se dau la cuptor 25-30 minute sau pana se rumenesc deasupra ,se lasa sa se raceasca apoi se lipesc cate doua cu gem de prune (sau de care va place) se glazureaza cu ciocolata topita si se dau la rece.Sunt foarte gustoase iar a doua zi sunt moi si pufoase ,o idee de sarbatori ,se fac repede si nu e nevoie de prea multe ingrediente.Mi-au iesit 2 platouri de fursecuri delicioase .
Pofta buna si spor la gatit
miercuri, 22 octombrie 2014
Prajitura pui cu cacao
Aveti nevoie de:
50 gr unt
o cana apa
un varf cutit sare
3 oua
5 lg faina
coaja rasa de lamaie
Pentru prajit ulei
Pentru decorat cacao si zahar
Se pune apa sa fiarba ,se adauga sarea si coaja rasa de lamaie , untul si la urma faina ,se amesteca bine pana se omogenizeaza toate ,se lasa deoparte cateva minute apoi se adauga cate un ou intreg amestecand mereu.Se ia cu lingura din aceasta compozitie si se pun in tigaia incinsa cu ulei.Se coc cateva minute pana se rumenesc apoi se scot si se dau prin cacao cu zahar.Sunt niste gogosele simple dar bune .
Pofta buna si spor la gatit
50 gr unt
o cana apa
un varf cutit sare
3 oua
5 lg faina
coaja rasa de lamaie
Pentru prajit ulei
Pentru decorat cacao si zahar
Se pune apa sa fiarba ,se adauga sarea si coaja rasa de lamaie , untul si la urma faina ,se amesteca bine pana se omogenizeaza toate ,se lasa deoparte cateva minute apoi se adauga cate un ou intreg amestecand mereu.Se ia cu lingura din aceasta compozitie si se pun in tigaia incinsa cu ulei.Se coc cateva minute pana se rumenesc apoi se scot si se dau prin cacao cu zahar.Sunt niste gogosele simple dar bune .
Pofta buna si spor la gatit
luni, 20 octombrie 2014
Briose cu caramel
Pentru aluatul de briose aveti nevoie de:
200 gr unt
un cub drojdie
2 galbenuse
1 esenta rom
un varf cutit sare
un pahar lapte cald
1 pahar zahar
700 gr faina
zahar vanilat
Se amesteca ingredientele de mai sus pana ce obtineti o coca potrivita ,se lasa sa creasca la cald minim o ora.Se iau mici gogosele si se dau forma rotunda si se pun in forme de briose ,se dau la copt 30-40 minute(atentie se vor intari putin dar se vor inmuia a doua zi ).
Crema :
o cutie lapte condensat
un pahar zahar
50 gr unt
Zaharul se caramelizeaza ,se adauga untul si la final laptele condensat,se amesteca usor pana se obtine o crema caramel.Se lasa sa se racoreasca ,cu cat lasati mai mult cu atat se va ingrosa mai bine.(acest caramel se poate lasa pana a doua zi sa se intareasca mai bine si se pot face si caramele ,sunt delicioase )Se scobesc briosele ,se pune cate o lingurita de caramel, se pune din coca scoasa putin deasupra se dau la rece .Se orneaza cu frisca ,ciocolata rasa deasupra si bomboane colorate
Pofta buna si spor la gatit
200 gr unt
un cub drojdie
2 galbenuse
1 esenta rom
un varf cutit sare
un pahar lapte cald
1 pahar zahar
700 gr faina
zahar vanilat
Se amesteca ingredientele de mai sus pana ce obtineti o coca potrivita ,se lasa sa creasca la cald minim o ora.Se iau mici gogosele si se dau forma rotunda si se pun in forme de briose ,se dau la copt 30-40 minute(atentie se vor intari putin dar se vor inmuia a doua zi ).
Crema :
o cutie lapte condensat
un pahar zahar
50 gr unt
Zaharul se caramelizeaza ,se adauga untul si la final laptele condensat,se amesteca usor pana se obtine o crema caramel.Se lasa sa se racoreasca ,cu cat lasati mai mult cu atat se va ingrosa mai bine.(acest caramel se poate lasa pana a doua zi sa se intareasca mai bine si se pot face si caramele ,sunt delicioase )Se scobesc briosele ,se pune cate o lingurita de caramel, se pune din coca scoasa putin deasupra se dau la rece .Se orneaza cu frisca ,ciocolata rasa deasupra si bomboane colorate
Pofta buna si spor la gatit
marți, 14 octombrie 2014
Islere cu nuca si glazura de ciocolata
Pentru biscuiti aveti nevoie de:
200 gr unt
200 gr nuca macinata si prajita
170 gr zahar pudra
3 vanilii
un praf de copt
un varf cutit sare
550 gr faina alba
2 oua
Pentru umplutura am folosit crema de vanilie la plic
Pentru decorat :
170 ml frisca lichida
300 gr ciocolata simpla
Se amesteca ingredientele de mai sus,se pune coca in folie la rece 30 de minute.Se scoate se intinde cate o bucata (atentie ca se poate rupe ) si se fac diferite forme.Se coc in tava tapetata cu hartie de copt 15-20 minute.Se lasa sa se raceasca.Frisca lichida se pune pe foc se adauga ciocolata rupta bucati si se amesteca continuu pana devine un sos gros. Se umplu islerele cate doua cu crema de vanilie si deasupra glazura de ciocolata.Am reinventat reteta clasica de islere si sunt delicioase.
Pofta buna si spor la gatit
200 gr unt
200 gr nuca macinata si prajita
170 gr zahar pudra
3 vanilii
un praf de copt
un varf cutit sare
550 gr faina alba
2 oua
Pentru umplutura am folosit crema de vanilie la plic
Pentru decorat :
170 ml frisca lichida
300 gr ciocolata simpla
Se amesteca ingredientele de mai sus,se pune coca in folie la rece 30 de minute.Se scoate se intinde cate o bucata (atentie ca se poate rupe ) si se fac diferite forme.Se coc in tava tapetata cu hartie de copt 15-20 minute.Se lasa sa se raceasca.Frisca lichida se pune pe foc se adauga ciocolata rupta bucati si se amesteca continuu pana devine un sos gros. Se umplu islerele cate doua cu crema de vanilie si deasupra glazura de ciocolata.Am reinventat reteta clasica de islere si sunt delicioase.
Pofta buna si spor la gatit
duminică, 12 octombrie 2014
Gomboate cu prune
Pentru aluat aveti nevoie de:
1 kg cartofi
2 oua
3 lg smantana
un varf cutit sare
300 gr faina
Mai aveti nevoie de:
20 de prune
o lingurita scortisoara
200 gr pesmet
5 lg zahar
Pesmetul se prajeste putin iar prunele se amesteca cu scortisoara si putin zahar.
Cartofii se pun sa fiarba in coaja ,se racesc apoi se curata si se dau pe razatoarea cu gauri mari,se adauga ouale,smantana si sarea.Se amesteca toate bine iar la urma se pune faina.Se ia cu lingura din aceasta compozitie si se face loc in mijloc unde se pune cate o jumatate de pruna ,se dau forma rotunda si se fierb cateva minute in apa cu putina sare.Se scot si se dau prin pesmet amestecat cu zahar.
Pofta buna si spor la gatit
1 kg cartofi
2 oua
3 lg smantana
un varf cutit sare
300 gr faina
Mai aveti nevoie de:
20 de prune
o lingurita scortisoara
200 gr pesmet
5 lg zahar
Pesmetul se prajeste putin iar prunele se amesteca cu scortisoara si putin zahar.
Cartofii se pun sa fiarba in coaja ,se racesc apoi se curata si se dau pe razatoarea cu gauri mari,se adauga ouale,smantana si sarea.Se amesteca toate bine iar la urma se pune faina.Se ia cu lingura din aceasta compozitie si se face loc in mijloc unde se pune cate o jumatate de pruna ,se dau forma rotunda si se fierb cateva minute in apa cu putina sare.Se scot si se dau prin pesmet amestecat cu zahar.
Pofta buna si spor la gatit
Abonați-vă la:
Postări (Atom)