sâmbătă, 2 noiembrie 2019

Albinita

Chiar daca am facut-o de cateva ori acesta reteta nu pot spune ca am fost foarte multumita ,ori imi ieseau foile mai deschise la culoare ,sau reteta era gresita din start ..si am tot facut diverse combinatii pana mi-a iesit exact asa cum imi doream azi si acum am decis sa o si scriu (pana acum am spus ca nu postez pana nu iese asa cum vreau si ii cunosc gustul )


















Pentru 4 foi aveti nevoie de:

450 gr faina alba (plus inca 50 gr pentru intins foile)
200 gr miere
1 l-ta bicarbonat
100 gr unt
2 lg lapte
2 plicuri zahar vanilat
un varf cutit sare
un ou


Mierea ,zaharul vanilat ,laptele si untul se pun intr-o cratita la foc mis si se amesteca pana ce da in clocot,se lasa macar 3-4 minute amestecand continuu ,se lasa deoparte putin sa se raceasca .
Faina se amesteca cu sarea si bicarbonatul ,la urma oul batut si cand mierea se mai domoleste putin se adauga la faina .Se amesteca usor cu telul la inceput apoi se pune pe masa de lucru si se framanta pana ce sunt toate incorporate.Se face un sul mai lung si se taie in 4 parti egale.Fiecare foaie se intinde pe hartie de copt si apoi se inteapa cat mai des cu o furculita .,Se da la cuptor la 160 grade in jur de 8-10 minute ,atentie ..sa nu se arda ,doar sa prinda o culoare frumoasa maronie.


Crema :

500 ml lapte
150 gr gris
150 gr zahar
vanilie
un pachet unt (200 gr )

un borcan gem de prune mai tare


Se pun intr-o cratita la foc mic  grisul ,laptele ,vanilia si zaharul si se amesteca continuu.Cand se ingroasa compozitia ,se lasa putin apoi se adauga un pachet de unt .Se asambleaza foile asa :

prima foaie ,jumatate de crema .a doua foaie ,gem ,a treia foaie ,cealalta jumatate de crema si ultima foaie.Se pune deasupra o planseta si greutate.Se serveste a doua zi pudrata frumos cu zahar .


Pofta buna si spor la gatit !

luni, 28 octombrie 2019

Tort caramel

Se pare ca mereu fac ceva dulce dar nu reusesc sa le si postez ,acum am putin timp si profit de asta sa scriu si aceasta reteta delicioasa :)







Blat

5 oua
5 lg zahar
5 lg faina
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
2 pliculete zahar vanilat


Se separa ouale.Se bat albusurile bine ,se adauga zaharul ,sarea si praful de copt ,la urma galbenusurile si faina .Se pregateste o forma de tort cu hartie de copt (sau unt si faina ) si se toarna blatul in ea .Se da la copt 20-25 minute la 150 grade .

Crema :

100 gr zahar se caramelizeaza si se amesteca cu 100 ml frisca lichida .

Separat se amesteca :
150 gr zahar
30 gr amidon
esenta vanilie
250 ml lapte 
Se fierb pana la topirea completa a zaharului.
Se amesteca toate si apoi se mixeaza cu un pachet de unt .
3 lingurite gelatina cu putina apa calduta la final .Mixati bine chiar daca compozitia vi se pare ca e moale e in regula asa si trebuie sa iasa .,cateva bucatele de nectarine sau piersici ii da un gust mai deosebit cremei.

Se taie blatul in doua parti egale ,se pune prima parte inapoi in forma de copt ,se pune crema si foaia a doua .Se pune o greutate peste forma de tort ca sa nu curga crema pana se intareste putin .Deasupra se orneaza cu frisca .


Pofta buna si spor la gatit!


duminică, 27 octombrie 2019

Tort in 3 culori

Asa cum am promis am revenit cu o noua reteta de tort
Din pacate am apucat doar sa fac poza la o felie deoarece avand musafiri  l-am facut repede iar pasii care trebuie urmati cu poze nu am mai apucat dar din descrierea retetei sper sa va descurcati





Baza :
400 gr biscuiti cu crema de cacao
50 gr unt topit


Se zdrobesc biscuitii (cu crema cu tot ) pana se fac cat mai marunt apoi se adauga untul topit .Se ia o forma de tort si se face baza ,cu o lingura se apasa bine si se niveleaza .la rece cel putin 30 minute .


Crema :
o cutie smantana dulce 250 gr
100 ml frisca lichida
4 lg zahar
3 l-te gelatina (topita inainte cu apa calkduta )
2 cutii mici iaurt fructe


Se amesteca smantana dulce cu frisca (se bate cu mixerul ) ,se adauga zaharul si iaurtul iar la final gelatina ,se mixeaza macar 2 minute iar crema se pune peste baza de biscuiti .se lasa la rece cateva ore .


Glazura :

1 plic budinca vanilie
500 ml suc Tymbark

Se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj si se pune peste crema dar numai dupa ce este intarita ca sa nu se amestece cu glazura .Se lasa pana a doua zi cand se poate servi alaturi de cei dragi .
E foarte buna aceasta combinatie si imi place ca din nou am facut ceva bun si aromat si ..inventat :)


Pofta buna si spor la gatit !

sâmbătă, 5 octombrie 2019

Tort cu sampanie

Recent a gasit sotul meu o reteta mai ...interesanta si cum stia ca imi plac provocarile dulci am acceptat sa o fac dar binenteles dupa gustul meu ,era altfel dar am modificat-o si a iesit ce se vede mai jos :)

Pentru blat aveti nevoie de :

5 oua
2 plicuri zahar vanilat
150 gr zahar
160 gr faina
1/2 l-ta praf de copt
un varf cutit sare










Ouale se separa.Se bat albusurile spuma ,se adauga zaharul si vanilia .Galbenusurile se freaca spuma cu sarea si praful de copt .Se adauga la albusurile batute si se amesteca usor adaugand si faina cate putin .Se pregateste o forma de tort ,se tapeteaza cu faina si unt (sau hartie de copt ) se adauga blatul si se coace in jur de 15-20 minute la 150 grade .


Crema :


3 galbenusuri
150 gr zahar
zeama de la o jumatate de lamaie
Se pun cele de mai sus pe abur si se amesteca continuu in jur de 15 minute .
Se lasa sa se raceasca putin apoi se adauga 300 ml sampanie de calitate
300 ml frisca lichida Meggle
La final va iese o crema lichida dar nu trebuie sa va faceti griji deoarece adaugand 3 l-te gelatina (in putina apa se pune gelatina si se amesteca continuu la foc mic pana se topeste toata ) se mixeaza bine sa se omogenizeze  si se lasa putinca sa se intareasca .

Se taie blatul in doua parti egale ,se pune prima foaie in forma de copt ,se pune crema si foaia a doua ,puneti o greutate peste tort ca sa nu va iese afara crema (va spun din proprie experienta )
Initial gustand crema am spus ca nu e nu stiu ce interesant dar ...? finalul merita ,are un gust foarte bun ,se simte sampania iar combinatia dintre blat si crema este una speciala ,deci daca vreti sa va uimiti invitatii va recomand acest tort .Se decoreaza cu frisca .


Pofta buna si spor la gatit !

joi, 19 septembrie 2019

Rulada cu mascarpone si portocale

Pentru foaia de blat aveti nevoie de:

4 oua
4  lg zahar
1 lg cacao
3 lg faina
un varf cutit sare
1/2 plic praf de copt
1 plic vanilie











Se separa ouale.Se bat spuma albusurile ,se adauga zaharul ,vanilia ,praful de copt ,sarea iar la urma galbenusurile. si faina .Se separa acest aluat in doua parti egale  Prima ramane asa cum este iar in a doua se pune cacaua si se amesteca usor. In tava mare de la cuptor pe o foaie de copt se pune cu o lingura alternativ aluat alb si maro pana se termina compozitia .
Se niveleaza usor si se da la cuptor la 150 grade in jur de 15 minute.Se scoate si pe un prosop de bucatarie curat se ruleaza cat de repede se poate .Se desprinde de foaia de copt inainte sa se ruleze .

Crema :
un borcan gem de piersici Raureni
5 portocale mai mici curatate de coaja dar sa ramana intregi
o cutie mascarpone 250 gr
200  gr Panna Cotta
2 lg zahar

Se mixeaza panna cotta cu mascarpone si zaharul pana se face ca o spuma mai groasa .


Se intinde foaia de blat pe o folie alimentara ,se unge cu gemul de piersici apoi crema ,portocalele intregi ,se pune crema si pe langa portocale ca sa faca priza si se ruleaza usor in folie . Se strange bine rulada si se leaga la capete .Se lasa la frigider pana a doua zi cand se poate taia si servi .este o rulada simpla cu crema delicioasa  si fina ,iar combinatia de acrisor cu dulce si aroma desavarsita pe care o da mascarpone  este foarte buna ,dar va las si pe voi sa o faceti ca sa va convingeti



Pofta buna si spor la gatit !

joi, 23 mai 2019

Rulada cu gem , crema de rom si capsuni

O reteta simpla inventata de mine dar delicioasa ,se face destul de repede ,o recomand 

Blat
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare 












Se separa ouale .Se bat spuma tare galbenusurile ,se adauga pe rand zaharul iar la urma faina , praful de copt si sarea .Se amesteca usor si se intinde aceasta compozitie in tava mare de la cuptor pe hartie de copt .Se lasa la 150 grade in jur de 15 minute .
Crema :
100 gr lapte praf
300 ml frisca lichida
3 l-te gelatina
o sticluta esenta de rom
Un borcan gem de caise
Dupa ce se scoate foaia din cuptor ,se ruleaza intr-un prosop curat de bucatarie umed .Se lasa cam 10 minute ,intre timp se face crema .Se bate bine frisca cu laptele praf ,se adauga esenta de rom si cateva bucatele de capsuni .Se amesteca usor iar la urma gelatina (inmuiata in 2-3 linguri de apa calda ) .Se intinde foaia de blat ,se pune un strat de gem iar deasupra crema .Se ruleaza in folie si se lasa la frigider 2-3 ore .Se decoreaza cu ciocolata topita si se orneaza cu crema si felii de capsuni 

Pofta Buna si spor la gatit !

sâmbătă, 23 februarie 2019

Prajitura Pani Walewska

Aceasta prajitura e o minunatie nu alta , am reteta de cel putin 2 ani si azi se pare ca am reusit sa o fac (am zeci de retete dar din pacate timpul nu imi permite sa le fac cum as vrea dar la toate le vine randul incet dar sigur ) si pot spune sincer ca sotul a fost tare multumit ...rar zice ceva de vreo reteta noua ,le serveste si spune ca sunt ok ...dar asta a fost pe gustul lui se pare ca mi-a spus ...e super buna ...mai departe va las reteta sa o faceti si voi ,e ceva de munca la ea (pentru cei care nu fac prajituri asa des ca mine ) dar finalul merita ,e delicioasa si fina
























Pentru aluat aveti nevoie de:

300 gr faina
200 gr unt
4 galbenusuri
40 gr zahar
2 plicuri vanilie
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare


Se amesteca ingredientele de mai sus si se face o coca care se intinde cu sucitorul pe o foaie de copt (cat marimea tavii de la cuptor ) ,se coace la 160 grade in jur de 15-20 de minute ,sa fie o culoare placuta (nici prea prajita ca se mai pune inca o data la cuptor ).Se lasa deoparte sa se raceasca putin .


Pentru bezea aveti nevoie de:
Dulceata de coacaze Raureni un borcan
4 albusuri
180 gr zahar pudra
10 gr amidon
100 gr nuci zdrobite

Se pune peste foaia coapta gemul ,apoi albusurile batute spuma cu zaharul si amidonul .Deasupra se presara nucile zdrobite si se da din nou la cuptor pana ce capata o culoare spre maro deschis .Se scoate si se lasa cateva minute sa se racoreasca .


Pentru crema aveti nevoie de:

400 ml lapte
2 oua intregi
45 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
40 gr amidon
150 gr unt


Laptele cu ouale ,amidonul ,vanilia ,zaharul ,coaja rasa de lamaie se pun intr-o cratita pe foc si se amesteca continuu pana ce se ingroasa ,se ia de pe foc si se adauga untul .Va iese o crema fina si gustoasa .


Asamblare :

Se taie prajitura in doua pe latime.Se pune crema pe prima foaie si a doua foaie deasupra .Se pune imediat la rece unde se lasa  cateva ore sau pana a doua zi cine rezista :)) (eu am taiat putin din ea si era foarte buna si aromata )
O recomand sa o faceti si voi ca este fina ,buna si delicioasa .


Pofta buna si spor la gatit