duminică, 5 octombrie 2014

Prajitura fantezie cu ananas

Aveti nevoie de:

230 gr biscuiti maruntiti bine
o conserva ananas
4 oua
4 lg zahar
3 lg faina
2 lg nuca de cocos
un varf cutit amoniu alimentar(sau putin praf de copt)
un varf cutit sare
250 ml frisca
un plic crema de lamaie
In poza apare si gelatina dar eu nu am mai folosit ca era tare si frisca si crema :) si sa taiat foarte bine prajitura













Se separa albusele de galbenuse si se bat spuma ,se adauga zaharul ,sarea ,iar la urma galbenusele ,amoniacul ,nuca de cocos si faina .Se pune blatul intr-o tava cu hartie de copt si se da la cuptor la foc potrivit 30-35 minute.Se scoate blatul se lasa sa se raceasca putin si se taie in doua parti egale.
Se bate frisca bine ,crema de lamaie  se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se pune in tava in care sa copt blatul ,folie se pune prima foaie ,se insiropeaza cu compotul de la ananas (jumatate doar ) se pune frisca amestecata cu biscuitii ,ananasul taiat bucati mici ,crema de lamaie  si foaia a doua ,se insiropeaza cu restul din compot,se imbraca cu folia  ,se apasa putin si se da la rece. cel putin o ora .Se orneaza cu frisca .Eu am adaugat in putina frisca colorant si am facut cu albastru.Fluturii sunt din martipan .

Pofta buna si spor sa aveti

joi, 2 octombrie 2014

Cosulete cu nuca si mere

 Pentru aluatul de  foietaj aveti nevoie de:

550 gr faina alba(plus inca 50 gr pentru intins foietajul )
un pachet unt
o cana apa rece
un varf cutit sare










Se amesteca untul taiat bucatele cu faina ,se adauga apa rece si sarea ,trebuie sa fie un aluat potrivit.Se pune la rece in frigider 30 minute in folie alimentara .Se scoate si se intinde cu sucitorul ,se impatura si se da din nou la rece 15 min,se mai repeta  o data operatiunea apoi se scoate si se taie in jumatate(eu am folosit doar jumatate restul e la congelator pentru data viitoare) daca va uitati la aluatul taiat se vede ca e in straturi,arata super.
Se intinde cat mai subtire si se fac forme cu o cana mai mare ,se pun aceste cerculete pe dosul tavii (unse cu putin ulei sau unt si faina )de briose si se intinde cat mai mult ca sa acopere ca si in poza (in caz contrar se ridica cosuletul la coacere si nu iese forma aceea frumoasa ca sa le puteti umple).Se dau la cuptor aproximativ 20-25  de minute la foc mic sau pana ce sau rumenit putin deasupra.
Se pot umple aceste cosulete cu ce va place dulce sau sarat.,branza cu smantana  si verdeata ,crema cu frisca si fructe ..etc sunt ideale atat pentru un desert de duminica sau aperitiv  zi de nastere sau chiar de sarbatori

Umplutura :

4 mere mari
2 plicuri vanilie
putina coaja rasa de lamaie
200 gr nuca macinata
gem (de care va place)

Décor:
ciocolata topita

Merele se curata de coaja si se taie bucatele ,se calesc cu 2-3 lg zahar si se adauga vanilia si coaja rasa de lamaie .Se umplu o parte din cosulete cu mere si deasupra ciocolata topita iar cealalta jumatate cu nuca amestecata cu gem ,mere deasupra si ciocolata .

Pofta mare si spor la gatit

marți, 30 septembrie 2014

Tort crud cu rom si ciocolata

Dupa ziua fetitei mele ,am ramas cu bucati de blat ,frisca si alte chestii aromate asa ca m-am gandit sa inventez o reteta pe cat de simpla pe atat de buna ,m-am gandit am cautat  si am facut ceea ce se vede mai jos rapid,aromat  si gustos


Aveti nevoie de : bucatele blat (ramase de la vreun eveniment avut in familie , sau cumparat ,sau facut in casa )
un plic crema de ciocolata Dr Oetker
250 ml frisca
un mar mare
o esenta rom
2 plicuri gelatina (30 gr)
un pahar suc natural de mere
2 plicuri vanilie









Pentru  ornat am folosit cativa biscuiti oreo si bombonele colorate


Se bate frisca spuma mai tare ,se adauga vanilia  se lasa deoparte.Crema se prepara conform instructiunilor Se adauga esenta de rom .Se pregateste o forma rotunda cu folie ,se taie marul in felii mai subtiri si se aseaza de jur imprejur ,se pune un rand de frisca (gelatina se inmoaie cu putina apa calduta si se pune cam 80% la frisca iar restul la crema de ciocolata ) bucatele de blat ,se insiropeaza  din nou un rand de crema ,frisca ,bucatele de blat ,se insiropeaza din nou ,iar ultimul rand sa fie de frisca .Indiferent ca il intoarceti sau ramane in pozitia in care este sa fie frisca pe ambele parti  ca sa puteti orna .A iesit ceva interesant ,gustos si aratos ,asa ca incercati si voi aceasta reteta simpla si ve-ti fi multumiti .Din cateva ingrediente poate iesi ceva atat de minunat ca nu iti vine sa crezi :)


Pofta buna  si spor la gatit

luni, 29 septembrie 2014

Pasta de zahar(inlocuitor martipan)

Aveti nevoie de:

8 lg apa
un plic gelatina
1/2 sare de lamaie
1 lg miere
70 gr ulei
50 gr amidon
800-1000 gr zahar pudra




In afara de zaharul pudra ,restul ingredientelor se pun intr-o cratita pe foc dar la foc mic ,se amesteca bine toate apoi se ia jos si se adauga zaharul pudra cate putin si se amesteca pana se incorporeaza ...eu am pus 800 gr ,daca e nevoie si vreti putin mai tare mai puneti putin zahar.
Se pune pe un blat si se continua framantarea asa caldut cum e ,apoi se pune in folie si se da putin la rece,nu mult ca se intareste.Se poate adauga colorant alimentar in functie de preferinte si se imbraca tortul.


Spor sa aveti

duminică, 28 septembrie 2014

Ciorba cu legume ,usturoi si leustean

Aveti nevoie de:

6 morcovi
6 cartofi
leustean  verde (eu am avut pus la congelator)
2 cuburi Maggi de legume
piper alb(sau negru)
3 lg smantana
2 lg faina alba
un ou
5-6 catei usturoi
paste cam o cana plina (eu am pus amestecate  )





Se curata morcovii si cartofii ,se spala apoi se taie cubulete.Se pun la fiert in  apa (cam 3 litri )cu 2 cuburi maggi,dupa ce sunt fierte legumele , se bate oul bine cu smantana si faina si se adauga la ciorba ,la final leustean verde ,piper ,usturoiul pisat si pastele  fierte separat ,se mai lasa sa dea un clocot apoi se poate servi ,e o ciorba care se face rapid si este buna si gustoasa mai ales in acest anotimp


Pofta buna  si spor la gatit

Rulouri cu mere

Aveti nevoie de :

2 lg zahar
2 oua
o jumatate pahar lapte
o jumatate cana miere
4 lg ulei
2 vanilii
o jumatate cub drojdie
50 gr unt
un varf cutit sare
20 lg faina


Pentru umplut aveti nevoie de :

10 mere mari
5 lg zahar
o jumatate lingurita scortisoara




Pentru uns rulourile aveti nevoie de:

putina miere si zahar


Datorita faptului ca in momentul in care am facut aceasta reteta am ramas fara cantar (intre timp am rezolvat problema ) ingredientele de mai sus sunt cantarite cu lingura ,paharul si cana :)









Se amesteca  cele de mai sus  pana va iese un aluat putin mai moale ,se lasa la crescut circa o ora .
Se curata merele de coaja si se taie in bucati mai mari ,se calesc impreuna cu zaharul iar la sfarsit se adauga scortisoara .Se lasa deoparte .Dupa dospire se iau bucati mici din aluat se intind pe masa de lucru in forma dreptunghiulara ,se cresteaza pana la jumatate aluatul  cu un cutit (se taie fasii ) spoi se pun merele ,se inchid la capete si se ruleaza .Se pun in tava tapetata cu faina si unt sau hartie de copt,se dau cu ou batut si se coc 30-40 min la foc potrivit .Se scot din tava se ung cu miere si zahar

Pofta buna si spor la gatit

vineri, 26 septembrie 2014

Bulete cu cascaval

Aveti nevoie de :

170 gr cascaval ras
un ou
5 lg faina alba
o jumatate cana lapte
50 gr unt
sare si piper alb (negru) dupa gust
ulei pentru prajit
100 gr pesmet









Se amesteca cascavalul ras cu oul ,laptele ,untul ,sarea si piperul ,la urma se adauga faina ,chiar daca va iese mai moale compozitia e in regula asa trebuie sa fie ,se ia cu o lingurita din acest  amestec ,se rotunjesc in palme si se dau prin pesmet.Se prajesc buletele in ulei incins.Se scot pe prosoape de bucatarie sa se scurga surplusul de ulei apoi se aseaza pe un platou ,se pot servi ca si aperitiv ,usor de facut si bune .

Pofta buna  si spor la gatit