joi, 23 mai 2019

Rulada cu gem , crema de rom si capsuni

O reteta simpla inventata de mine dar delicioasa ,se face destul de repede ,o recomand 

Blat
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare 












Se separa ouale .Se bat spuma tare galbenusurile ,se adauga pe rand zaharul iar la urma faina , praful de copt si sarea .Se amesteca usor si se intinde aceasta compozitie in tava mare de la cuptor pe hartie de copt .Se lasa la 150 grade in jur de 15 minute .
Crema :
100 gr lapte praf
300 ml frisca lichida
3 l-te gelatina
o sticluta esenta de rom
Un borcan gem de caise
Dupa ce se scoate foaia din cuptor ,se ruleaza intr-un prosop curat de bucatarie umed .Se lasa cam 10 minute ,intre timp se face crema .Se bate bine frisca cu laptele praf ,se adauga esenta de rom si cateva bucatele de capsuni .Se amesteca usor iar la urma gelatina (inmuiata in 2-3 linguri de apa calda ) .Se intinde foaia de blat ,se pune un strat de gem iar deasupra crema .Se ruleaza in folie si se lasa la frigider 2-3 ore .Se decoreaza cu ciocolata topita si se orneaza cu crema si felii de capsuni 

Pofta Buna si spor la gatit !

sâmbătă, 23 februarie 2019

Prajitura Pani Walewska

Aceasta prajitura e o minunatie nu alta , am reteta de cel putin 2 ani si azi se pare ca am reusit sa o fac (am zeci de retete dar din pacate timpul nu imi permite sa le fac cum as vrea dar la toate le vine randul incet dar sigur ) si pot spune sincer ca sotul a fost tare multumit ...rar zice ceva de vreo reteta noua ,le serveste si spune ca sunt ok ...dar asta a fost pe gustul lui se pare ca mi-a spus ...e super buna ...mai departe va las reteta sa o faceti si voi ,e ceva de munca la ea (pentru cei care nu fac prajituri asa des ca mine ) dar finalul merita ,e delicioasa si fina
























Pentru aluat aveti nevoie de:

300 gr faina
200 gr unt
4 galbenusuri
40 gr zahar
2 plicuri vanilie
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare


Se amesteca ingredientele de mai sus si se face o coca care se intinde cu sucitorul pe o foaie de copt (cat marimea tavii de la cuptor ) ,se coace la 160 grade in jur de 15-20 de minute ,sa fie o culoare placuta (nici prea prajita ca se mai pune inca o data la cuptor ).Se lasa deoparte sa se raceasca putin .


Pentru bezea aveti nevoie de:
Dulceata de coacaze Raureni un borcan
4 albusuri
180 gr zahar pudra
10 gr amidon
100 gr nuci zdrobite

Se pune peste foaia coapta gemul ,apoi albusurile batute spuma cu zaharul si amidonul .Deasupra se presara nucile zdrobite si se da din nou la cuptor pana ce capata o culoare spre maro deschis .Se scoate si se lasa cateva minute sa se racoreasca .


Pentru crema aveti nevoie de:

400 ml lapte
2 oua intregi
45 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
40 gr amidon
150 gr unt


Laptele cu ouale ,amidonul ,vanilia ,zaharul ,coaja rasa de lamaie se pun intr-o cratita pe foc si se amesteca continuu pana ce se ingroasa ,se ia de pe foc si se adauga untul .Va iese o crema fina si gustoasa .


Asamblare :

Se taie prajitura in doua pe latime.Se pune crema pe prima foaie si a doua foaie deasupra .Se pune imediat la rece unde se lasa  cateva ore sau pana a doua zi cine rezista :)) (eu am taiat putin din ea si era foarte buna si aromata )
O recomand sa o faceti si voi ca este fina ,buna si delicioasa .


Pofta buna si spor la gatit


sâmbătă, 16 februarie 2019

Prajitura Fanta

O noua prajitura pe care doar am servit-o la altii si inca nu am reusit sa o fac pana azi asa ca am decis sa ,,rezolv problema ,, asta si sa o fac :)) nu e greu de facut iar gustul este unul senzational ,ne-a placut tuturor si va avea un loc de cinste pe blog 
















Blat:

4 oua
4 lg zahar
70 ml ulei
4 lg faina
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt


Crema de branza :

500 gr branza dulce
200 gr unt
150 gr zahar
o esenta vanilie 


Crema Fanta :

500 ml suc Fanta
un plic budinca vanilie Dr Oetker
150 gr zahar



Se separa ouale.Albusurile se bat spuma tare ,se adauga pe rand zaharul ,apoi galbenusurile (amestecate inainte cu sarea ,praful de copt si uleiul ) ,la final faina incet .Se pune compozitia intr-o tava potrivita tapetata cu hartie de copt  si se da la cuptor cam 20-25 minute la 160 grade.

Branza ,untul ,zaharul si esenta de vanilie se mixeaza bine pana va iese o crema pufoasa .Se lasa deoparte la rece.
Sucul Fanta se amesteca cu praful de budinca si 3 lg zahar  ,se pun toate intr-o cratita si la foc mic se amesteca continuu pana ce se ingroasa .Se lasa sa se raceasca putin .


Asamblare :
In tava in care sa copt blatul se pune folie ,apoi blatul ,crema de branza iar deasupra crema fanta ,se niveleaza frumos si se da la rece macar 3-4 ore sau peste noapte .Este o prajitura fina si gustoasa .


Pofta buna si spor la gatit

duminică, 20 ianuarie 2019

Prajitura Bomboana

Aceasta reteta o am mostenire de la mama soacra (ca si multe altele ) si azi am decis sa fac ceva dulce si am facut-o pe asta ca era in plan de ceva timp si a iesit tare buna


Pentru 3 foi aveti nevoie de :

5 albusuri
200 gr zahar
un plic vanilie
150 gr nuca zdrobita
2 lg faina















Se bat albusurile bine ,se adauga zaharul cate putin ,vanilia si la urma faina si nucile.Se amesteca usor cu un tel .Se imparte compozitia in 3 parti egale si se coc 3 foi pe dosul unei tavi pe hartie de copt cam 15-20 minute la 160 Grade ,trebuie sa fie putin rumenite dar nu arse .


Crema :

5 galbenusuri
150 gr zahar
putina esenta de rom
175 gr unt
o lg cacao


Cele 5 galbenusuri  se amesteca cu zaharul si cacaua intr-o cratita  pe baie de abur pana la topirea completa a zaharului .Se ia deoparte sa se raceasca putin si se adauga untul .Se lasa sa se raceasca aproape complet .Se pune prima foaie ,crema ,a doua foaie ,crema si a treia foaie .Deasupra se face o glazura de ciocolata (frisca lichida si ciocolata simpla ) .Se lasa la rece cateva ore apoi se taie si se poate servi.


Pofta buna si spor la gatit

duminică, 13 ianuarie 2019

Pariziene cu gem ( salam si cascaval )

Am vazut aceasta reteta si am spus sa o incerc si eu si se pare ca sunt foarte gustoase aceste pariziene ,eu am modificat putin reteta si au iesit minunate ,le recomand cu drag


Pentru 10 bucati (am impartit aluatul sa iese 10 si nu 8 cum era initial )
Se pot umple atat cu dulce cat si cu sarat 

300 ml chefir
un varf cutit sare
1/2 cub drojdie
1 ou
65 gr unt topit
500 gr faina
















Se amesteca oul ,untul topit ,drojdia si sarea cu un tel ,se adauga faina si se framanta un aluat potrivit ,nu mai trebuie adaugata faina deloc .Aluatul obtinut se lasa la crescut o ora .Dupa aceea se apasa de cateva ori si se mai lasa 30 de minute .Se pune pe masa de lucru (un strop de ulei inainte pe masa ca se intinde mai bine aluatul ) si se imparte in 10 parti egale .Eu am impartit initial in 8 apoi am mai scos inca doua bucati .Se intind cu sucitorul ,se pune umplutura de care va place ,se ruleaza putin ,se taie pe cealalta parte cu un cutit fasii dar nu pana in capat apoi se ruleaza de tot .Se pun intr-o tava cu foaie de copt si se ung cu ou batut .Pana se incalzeste cuptorul ele mai cresc putin .Se dau la copt la o temperatura de 160 grade timp de 20-25 minute pana ce se rumenesc .O parte le-am umplut cu salam si cascaval razuit iar alta parte cu gem de piersici .Sunt moi si pufoase si sunt fantastice .
Le recomand si pentru cei mici ca si pachet la scoala sau gradinita 


Pofta buna si spor la gatit