vineri, 27 martie 2020
Cornulete cu magiun de prune
Pentru o tava mare de cuptor aveti nevoie de:
160 gr untura
4 lg apa rece
2 lg zahar
2 lg otet
putina esenta de vanilie
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
400 gr faina
Pentru umplut magiun de prune iar la decor zahar pudra
Toate ingredientele de mai sus (in afara de faina ) se amesteca foarte bine ,la urma se adauga faina apoi se framanta bine pana se obtine un aluat numai bun de intins.
Se imparte in doua parti egale ,se intinde pe planseta si cu o farfurie intinsa se da o forma rotunda ,se taie ca si feliile de pizza ,se pune magiun de prune ,se ruleaza si se dau la cuptor la 160 grade in jur de 25 de minute ,Se pudreaza cu zahar si se servesc ,sunt minunate asa ca va recomand cu incredere sa le faceti si voi .
Pofta buna si spor la gatit!
luni, 13 ianuarie 2020
Chiftea la tava
Pentru o tava (ca si aceea de cozonac ) ca si marime aveti nevoie de :
1 kg carne tocata de porc
3 oua
2 lg pesmet
1/2 l-ta sare
1/2 l-ta piper
(sarea si piperul se pot pune dupa gustul fiecaruia )
un varf l-ta vegeta (ii da o savoare mai aparte )
patrunjel verde tocat
3-4 catei usturoi
o ceapa medie (taiata marunt )
Pentru umplutura din mijloc mai aveti nevoie de 3 oua fierte ,dupa ce se curata de coaja se taie in doua pe lungime
Carnea tocata se amesteca cu condimentele ,ouale batute ,usturoiul si ceapa ,patrunjelul verde tocat marunt iar la urma pesmetul .
Se pune o foaie de copt in tava de cozonac ,jumatate din aceasta umplutura ,ouale fierte taiate pe lungime ca si in poza si cealalta parte de compozitie.Se niveleaza frumos cu mana sa se dea o forma mai rotunda si se da la cuptor la 160 grade in jur de 35-45 minute.Se poate verifica dupa 20 de minute ca sa nu se arda .Se lasa sa se raceasca complet apoi se taie felii si se serveste ca si aperitiv sau alaturi de o garnitura de cartofi .Se serveste atat calda cat si rece .
Pofta buna si spor la gatit !
joi, 7 noiembrie 2019
Prajitura turnata cu mere
Pentru aluat aveti nevoie de :
4 oua intregi
9 lg zahar
15 lg lapte
12 lg ulei
12 lg faina alba
1/2 praf de copt
2 plicuri vanilie
un varf cutit sare
Pentru umplutura :
4-5 mere mari
1/2 lingurita scortisoara
5 lg zahar
2 lg gris
Pentru decor zahar pudra
Ouale se bat bine cu zaharul ,se adauga uleiul si laptele ,praful de copt ,vanilia si sarea iar la urma faina .Se pune in tava de copt jumatate din aceasta compozitie(sau aproximativ nu trebuie sa fie egala) si se da la cuptor cam 15 minute la 160 grade .Merele se razuiesc ,se amesteca cu zaharul si scortisoara si la urma cu grisul .Eu nu le-am mai calit ca ne plac mai mult asa .Se scoate foaia se pun merele si deasupra se toarna restul de aluat.Se niveleaza frumos peste mere si se da din nou la cuptor cam 15-20 minute sau pana ce are o culoare frumoasa deasupra .Se pudreaza cu zahar si se serveste atat calda cat si rece .Este foarte usor de facut si ieftina pentru buzunarul tuturor .
Pofta buna si spor la gatit !
duminică, 3 noiembrie 2019
Ciorba Secuiasca de cartofi
Pentru aproximativ 3 L de ciorba aveti nevoie de:
1 ardei rosu
1 ceapa mare
200 gr telina
2-3 morcovi
4 frunze dafin
sare si piper dupa gust
vegeta (daca nu folositi atunci nu puneti)
3-4 cartofi potriviti
un galbemus
100 gr smantana
2 lg ulei
1/2 l-ta boia
Legumele se spala bine .Morcovii,telina ,ceapa si ardeiul se taie marunt si se calesc in putin ulei .Se adauga si cartofii cubulete ,condimente si apa .Se lasa sa fiarba pana ce sunt moi cartofii .Se adauga foile de dafin si un amestec format din o lg ulei si 1/2 lingurita boia .Se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc .La final galbenusul amestecat cu smantana .Se ia din ciorba si se amesteca cu galbenusul pana ce ajunge la o temperatura potrivita pentru a nu avea surprize la ciorba,apoi se adauga .
Deasupra patrunjel verde tocat marunt .
Pofta buna si spor la gatit!
sâmbătă, 2 noiembrie 2019
Albinita
Pentru 4 foi aveti nevoie de:
450 gr faina alba (plus inca 50 gr pentru intins foile)
200 gr miere
1 l-ta bicarbonat
100 gr unt
2 lg lapte
2 plicuri zahar vanilat
un varf cutit sare
un ou
Mierea ,zaharul vanilat ,laptele si untul se pun intr-o cratita la foc mis si se amesteca pana ce da in clocot,se lasa macar 3-4 minute amestecand continuu ,se lasa deoparte putin sa se raceasca .
Faina se amesteca cu sarea si bicarbonatul ,la urma oul batut si cand mierea se mai domoleste putin se adauga la faina .Se amesteca usor cu telul la inceput apoi se pune pe masa de lucru si se framanta pana ce sunt toate incorporate.Se face un sul mai lung si se taie in 4 parti egale.Fiecare foaie se intinde pe hartie de copt si apoi se inteapa cat mai des cu o furculita .,Se da la cuptor la 160 grade in jur de 8-10 minute ,atentie ..sa nu se arda ,doar sa prinda o culoare frumoasa maronie.
Crema :
500 ml lapte
150 gr gris
150 gr zahar
vanilie
un pachet unt (200 gr )
un borcan gem de prune mai tare
Se pun intr-o cratita la foc mic grisul ,laptele ,vanilia si zaharul si se amesteca continuu.Cand se ingroasa compozitia ,se lasa putin apoi se adauga un pachet de unt .Se asambleaza foile asa :
prima foaie ,jumatate de crema .a doua foaie ,gem ,a treia foaie ,cealalta jumatate de crema si ultima foaie.Se pune deasupra o planseta si greutate.Se serveste a doua zi pudrata frumos cu zahar .
Pofta buna si spor la gatit !
luni, 28 octombrie 2019
Tort caramel
Blat
5 oua
5 lg zahar
5 lg faina
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt
2 pliculete zahar vanilat
Se separa ouale.Se bat albusurile bine ,se adauga zaharul ,sarea si praful de copt ,la urma galbenusurile si faina .Se pregateste o forma de tort cu hartie de copt (sau unt si faina ) si se toarna blatul in ea .Se da la copt 20-25 minute la 150 grade .
Crema :
100 gr zahar se caramelizeaza si se amesteca cu 100 ml frisca lichida .
Separat se amesteca :
150 gr zahar
30 gr amidon
esenta vanilie
250 ml lapte
Se fierb pana la topirea completa a zaharului.
Se amesteca toate si apoi se mixeaza cu un pachet de unt .
3 lingurite gelatina cu putina apa calduta la final .Mixati bine chiar daca compozitia vi se pare ca e moale e in regula asa si trebuie sa iasa .,cateva bucatele de nectarine sau piersici ii da un gust mai deosebit cremei.
Se taie blatul in doua parti egale ,se pune prima parte inapoi in forma de copt ,se pune crema si foaia a doua .Se pune o greutate peste forma de tort ca sa nu curga crema pana se intareste putin .Deasupra se orneaza cu frisca .
Pofta buna si spor la gatit!
duminică, 27 octombrie 2019
Tort in 3 culori
Din pacate am apucat doar sa fac poza la o felie deoarece avand musafiri l-am facut repede iar pasii care trebuie urmati cu poze nu am mai apucat dar din descrierea retetei sper sa va descurcati
Baza :
400 gr biscuiti cu crema de cacao
50 gr unt topit
Se zdrobesc biscuitii (cu crema cu tot ) pana se fac cat mai marunt apoi se adauga untul topit .Se ia o forma de tort si se face baza ,cu o lingura se apasa bine si se niveleaza .la rece cel putin 30 minute .
Crema :
o cutie smantana dulce 250 gr
100 ml frisca lichida
4 lg zahar
3 l-te gelatina (topita inainte cu apa calkduta )
2 cutii mici iaurt fructe
Se amesteca smantana dulce cu frisca (se bate cu mixerul ) ,se adauga zaharul si iaurtul iar la final gelatina ,se mixeaza macar 2 minute iar crema se pune peste baza de biscuiti .se lasa la rece cateva ore .
Glazura :
1 plic budinca vanilie
500 ml suc Tymbark
Se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj si se pune peste crema dar numai dupa ce este intarita ca sa nu se amestece cu glazura .Se lasa pana a doua zi cand se poate servi alaturi de cei dragi .
E foarte buna aceasta combinatie si imi place ca din nou am facut ceva bun si aromat si ..inventat :)
Pofta buna si spor la gatit !