joi, 19 septembrie 2019

Rulada cu mascarpone si portocale

Pentru foaia de blat aveti nevoie de:

4 oua
4  lg zahar
1 lg cacao
3 lg faina
un varf cutit sare
1/2 plic praf de copt
1 plic vanilie











Se separa ouale.Se bat spuma albusurile ,se adauga zaharul ,vanilia ,praful de copt ,sarea iar la urma galbenusurile. si faina .Se separa acest aluat in doua parti egale  Prima ramane asa cum este iar in a doua se pune cacaua si se amesteca usor. In tava mare de la cuptor pe o foaie de copt se pune cu o lingura alternativ aluat alb si maro pana se termina compozitia .
Se niveleaza usor si se da la cuptor la 150 grade in jur de 15 minute.Se scoate si pe un prosop de bucatarie curat se ruleaza cat de repede se poate .Se desprinde de foaia de copt inainte sa se ruleze .

Crema :
un borcan gem de piersici Raureni
5 portocale mai mici curatate de coaja dar sa ramana intregi
o cutie mascarpone 250 gr
200  gr Panna Cotta
2 lg zahar

Se mixeaza panna cotta cu mascarpone si zaharul pana se face ca o spuma mai groasa .


Se intinde foaia de blat pe o folie alimentara ,se unge cu gemul de piersici apoi crema ,portocalele intregi ,se pune crema si pe langa portocale ca sa faca priza si se ruleaza usor in folie . Se strange bine rulada si se leaga la capete .Se lasa la frigider pana a doua zi cand se poate taia si servi .este o rulada simpla cu crema delicioasa  si fina ,iar combinatia de acrisor cu dulce si aroma desavarsita pe care o da mascarpone  este foarte buna ,dar va las si pe voi sa o faceti ca sa va convingeti



Pofta buna si spor la gatit !

joi, 23 mai 2019

Rulada cu gem , crema de rom si capsuni

O reteta simpla inventata de mine dar delicioasa ,se face destul de repede ,o recomand 

Blat
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare 












Se separa ouale .Se bat spuma tare galbenusurile ,se adauga pe rand zaharul iar la urma faina , praful de copt si sarea .Se amesteca usor si se intinde aceasta compozitie in tava mare de la cuptor pe hartie de copt .Se lasa la 150 grade in jur de 15 minute .
Crema :
100 gr lapte praf
300 ml frisca lichida
3 l-te gelatina
o sticluta esenta de rom
Un borcan gem de caise
Dupa ce se scoate foaia din cuptor ,se ruleaza intr-un prosop curat de bucatarie umed .Se lasa cam 10 minute ,intre timp se face crema .Se bate bine frisca cu laptele praf ,se adauga esenta de rom si cateva bucatele de capsuni .Se amesteca usor iar la urma gelatina (inmuiata in 2-3 linguri de apa calda ) .Se intinde foaia de blat ,se pune un strat de gem iar deasupra crema .Se ruleaza in folie si se lasa la frigider 2-3 ore .Se decoreaza cu ciocolata topita si se orneaza cu crema si felii de capsuni 

Pofta Buna si spor la gatit !

sâmbătă, 23 februarie 2019

Prajitura Pani Walewska

Aceasta prajitura e o minunatie nu alta , am reteta de cel putin 2 ani si azi se pare ca am reusit sa o fac (am zeci de retete dar din pacate timpul nu imi permite sa le fac cum as vrea dar la toate le vine randul incet dar sigur ) si pot spune sincer ca sotul a fost tare multumit ...rar zice ceva de vreo reteta noua ,le serveste si spune ca sunt ok ...dar asta a fost pe gustul lui se pare ca mi-a spus ...e super buna ...mai departe va las reteta sa o faceti si voi ,e ceva de munca la ea (pentru cei care nu fac prajituri asa des ca mine ) dar finalul merita ,e delicioasa si fina
























Pentru aluat aveti nevoie de:

300 gr faina
200 gr unt
4 galbenusuri
40 gr zahar
2 plicuri vanilie
un varf cutit praf de copt
un varf cutit sare


Se amesteca ingredientele de mai sus si se face o coca care se intinde cu sucitorul pe o foaie de copt (cat marimea tavii de la cuptor ) ,se coace la 160 grade in jur de 15-20 de minute ,sa fie o culoare placuta (nici prea prajita ca se mai pune inca o data la cuptor ).Se lasa deoparte sa se raceasca putin .


Pentru bezea aveti nevoie de:
Dulceata de coacaze Raureni un borcan
4 albusuri
180 gr zahar pudra
10 gr amidon
100 gr nuci zdrobite

Se pune peste foaia coapta gemul ,apoi albusurile batute spuma cu zaharul si amidonul .Deasupra se presara nucile zdrobite si se da din nou la cuptor pana ce capata o culoare spre maro deschis .Se scoate si se lasa cateva minute sa se racoreasca .


Pentru crema aveti nevoie de:

400 ml lapte
2 oua intregi
45 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
40 gr amidon
150 gr unt


Laptele cu ouale ,amidonul ,vanilia ,zaharul ,coaja rasa de lamaie se pun intr-o cratita pe foc si se amesteca continuu pana ce se ingroasa ,se ia de pe foc si se adauga untul .Va iese o crema fina si gustoasa .


Asamblare :

Se taie prajitura in doua pe latime.Se pune crema pe prima foaie si a doua foaie deasupra .Se pune imediat la rece unde se lasa  cateva ore sau pana a doua zi cine rezista :)) (eu am taiat putin din ea si era foarte buna si aromata )
O recomand sa o faceti si voi ca este fina ,buna si delicioasa .


Pofta buna si spor la gatit


sâmbătă, 16 februarie 2019

Prajitura Fanta

O noua prajitura pe care doar am servit-o la altii si inca nu am reusit sa o fac pana azi asa ca am decis sa ,,rezolv problema ,, asta si sa o fac :)) nu e greu de facut iar gustul este unul senzational ,ne-a placut tuturor si va avea un loc de cinste pe blog 
















Blat:

4 oua
4 lg zahar
70 ml ulei
4 lg faina
un varf cutit sare
un varf cutit praf de copt


Crema de branza :

500 gr branza dulce
200 gr unt
150 gr zahar
o esenta vanilie 


Crema Fanta :

500 ml suc Fanta
un plic budinca vanilie Dr Oetker
150 gr zahar



Se separa ouale.Albusurile se bat spuma tare ,se adauga pe rand zaharul ,apoi galbenusurile (amestecate inainte cu sarea ,praful de copt si uleiul ) ,la final faina incet .Se pune compozitia intr-o tava potrivita tapetata cu hartie de copt  si se da la cuptor cam 20-25 minute la 160 grade.

Branza ,untul ,zaharul si esenta de vanilie se mixeaza bine pana va iese o crema pufoasa .Se lasa deoparte la rece.
Sucul Fanta se amesteca cu praful de budinca si 3 lg zahar  ,se pun toate intr-o cratita si la foc mic se amesteca continuu pana ce se ingroasa .Se lasa sa se raceasca putin .


Asamblare :
In tava in care sa copt blatul se pune folie ,apoi blatul ,crema de branza iar deasupra crema fanta ,se niveleaza frumos si se da la rece macar 3-4 ore sau peste noapte .Este o prajitura fina si gustoasa .


Pofta buna si spor la gatit

duminică, 20 ianuarie 2019

Prajitura Bomboana

Aceasta reteta o am mostenire de la mama soacra (ca si multe altele ) si azi am decis sa fac ceva dulce si am facut-o pe asta ca era in plan de ceva timp si a iesit tare buna


Pentru 3 foi aveti nevoie de :

5 albusuri
200 gr zahar
un plic vanilie
150 gr nuca zdrobita
2 lg faina















Se bat albusurile bine ,se adauga zaharul cate putin ,vanilia si la urma faina si nucile.Se amesteca usor cu un tel .Se imparte compozitia in 3 parti egale si se coc 3 foi pe dosul unei tavi pe hartie de copt cam 15-20 minute la 160 Grade ,trebuie sa fie putin rumenite dar nu arse .


Crema :

5 galbenusuri
150 gr zahar
putina esenta de rom
175 gr unt
o lg cacao


Cele 5 galbenusuri  se amesteca cu zaharul si cacaua intr-o cratita  pe baie de abur pana la topirea completa a zaharului .Se ia deoparte sa se raceasca putin si se adauga untul .Se lasa sa se raceasca aproape complet .Se pune prima foaie ,crema ,a doua foaie ,crema si a treia foaie .Deasupra se face o glazura de ciocolata (frisca lichida si ciocolata simpla ) .Se lasa la rece cateva ore apoi se taie si se poate servi.


Pofta buna si spor la gatit